Vapaa piraatti

25.3.2014 • henkilöjutut, Ihmiset, uutiset • Views: 1859

Share

”Vapaata informaation liikkuvuutta, yksityisyydensuojaa ja Piraattipuolue Eurooppan unioniin”, toivoo Piraattipuolueen euroehdokas Ahto Apajalahti.

Ahto Apajalahti, 26, on ollut mukana perustamassa Piraattipuoluetta jo vuonna 2008. Liike, jonka ajattelutapa suhtautuu kriittisesti tekijänoikeuksien, sananvapauden ja yksityisyydensuojan rajoittamiseen sopivat yksiin Apajalahden omien näkemysten kanssa. Nykyisin hän toimii puolueen varapuheenjohtajana.

Ahto Apajalahti

Ahto Apajalahti haluaa informaatiolle vapaan liikkuvuuden EU:ssa.

Apajalahti ei koe Piraattipuolueen nimen olevan esteenä isojen äänimäärien saamisessa, vaikka hän ymmärtää ihmisten muodostavan yksinkertaistavia stereotypioita.

”Tärkeää on se, että meillä on brändi, joka tunnistetaan laajasti ja on hyvin kansainvälinen, jolloin se herättää mieleenpainuvan mielleyhtymän”, hän sanoo.

Piraattipuolueita alkaa olla jo kaikissa EU:n valtioissa, vaikka liike on vielä varsin nuori. Apajalahti kertoo, että kaksi ruotsalaista puolueen edustajaa on ollut jo Euroopan parlamentissa, tosin Vihreiden ryhmässä, koska omaa ryhmää piraatit eivät ole saaneet muodostettua.

Sellaista yritetään kuitenkin luoda: ”Tällä (viime) viikolla parinkymmenen hengen delegaatio lähtee Brysseliin perustamaan Euroopan Piraattipuoluetta”, Apajalahti paljastaa.

Apajalahti haluaa Euroopan unionin valtioiden tekevän yhteistyötä: ”Maailmassa on paljon jo olemassaolevia -ja nousevia suurvaltoja, joiden vastapainoksi Euroopassa on tehtävä yhteistyötä. Euroopan valtiot ovat yksinään liian pieniä toimimaan monissa asioissa.”

”Esimerkiksi netin yksityisyydensuoja-asioissa ei yksittäisellä Euroopan maalla ole mitään sanomista”, Apajalahti viittaa netin tietoturva-asiohin, joita on tullut esille Yhdysvaltojen tiedostelupalveluiden kautta.

”Täytyy olla jokin hyvin iso, EU:n laajuinen neuvottelumandaatti, jotta jokin ratkaisu saadaan aikaan”, Apajalahti sanoo.

Piraattipuolue pyrkii ajamaan EU:n päätöksenteossa mahdollisimman suurta avoimuutta, jos sen ehdokkaita pääsee europarlamenttiin. Ensimmäiseksi puolue haluaisi puuttua siihen, että tekijänoikeuslakeja ei enää tiukennettaisi.

Piraattipuolue tukee informaation vapaata jakamista, mutta ongelmaksi mielletään se, miten kirjailijat, muusikot ja muut luovan työn tekijät saavat elantonsa. Apajalahti uskoo, että kysyntä kohtaa aina tarjonnan, ja jollakin tavalla ihmiset tulevat maksamaan viihteestä tulevaisuudessakin.

Hän ei kuitenkaan halua tehdä muutoksia yhdessä yössä: ”Mennään tiettyyn suuntaan pikkuhiljaa, ja kun tehdään jokin lievennys, katsotaan mikä seuraus siitä on.”

”Ihmiset kanavoituvat maksamaan välittömästi tai suoraan. Ansaintamalleja on hyvin monenlaisia”, Apajalahti toteaa.

Apajalahtea kummastuttaa, että informaatiolla ei ole vapaata liikkuvuutta EU:ssa, vaikka palveluiden, pääoman, tavaroiden ja ihmisten liikkumista ei ole rajoitettu EU:n rajojen sisällä.

Mikä Ahto Apajalahdesta tulee isona? ”Toivottavasti pääsen tekemään monenlaisia eri asioita, mutta tiettyä elämänuraa ei ole vielä vielä valittuna”, hän vastaa vapautuneesti.

 

KUKA?

Ahto Apajalahti, 26

Koulutus: Humanististen tieteiden kandidaatti

Luottamustehtävät: Piraattipuolueen varapuheenjohtaja, Pääkaupunkiseudun Eurooppanuoret ry: hallituksen jäsen, sihteeri, Piraattipuolueen Helsingin piiriyhdistys ry: hallituksen jäsen

Euroopan parlamenttivaalit järjestetään Suomessa 25. toukokuuta 2014. Trombit haastattelee puolueiden nuoria ehdokkaita vaalikampanjoinnin alkaessa. Suomesta valitaan 13 europarlamentaarikkoa viisivuotiseksi kaudeksi Euroopan parlamenttiin.

Teksti: Pauli Loukola

Kuva: Ilona Savitie

One Response to Vapaa piraatti

  1. Pertti sanoo:

    HIENO JUTTU AAAAAAAAAAAAAAAAAAa. YKs k-kirjain liikaa kolmanneks viimeisessä sitaatissa. F
    Fanitan