Williams Martini Racing eli tuttavallisemmin Williams on vuonna 1977. Tallin perusti F1-piireissä pitkään viihtynyt Sir Frank Williams. Tallin ensimmäinen osakilpailu oli perustamisvuonna ajettu Espanjan GP.

Williamsin tallipäällikkönä toimii Sir Frank Williamsin lisäksi hänen tyttärensä Claire Williams. Tallin tekninen johtaja on Pat Symonds. Williamsin päämaja sijaitsee Grovessa, Iso-Britanniassa.

Williams on voittanut valmistajien mestaruuden peräti yhdeksän kertaa, mikä on toiseksi eniten koko sarjan historiassa. Williams on yksi sarjan pitkäaikaisimmista talleista. Kaiken kaikkiaan Williams on startannut kilpailuun 665 kertaa, joista talli on napannut 114 osakilpailuvoittoa ja 128 paalupaikkaa. Tuleva kausi on Williamsin juhlavuosi, kun tänä vuonna tallin perustamisesta tulee kuluneeksi 40 vuotta.

Williamsissa on vuosien varrella nähty myös suomalaisväriä. Keijo “Keke” Rosberg ajoi tallissa vuosina 1982-1985. Rosberg voitti ensimmäisellä kaudellaan Williamsissa maailmanmestaruuden, joka jäi hänen uransa ainoaksi. Valtteri Bottas oli tallissa 2010-2016. Vuodet 2010-2012 kuluivat vielä testikuljettajan paikalla, mutta Bottas ajoi Williamsissa 4 kautta ennen siirtymistään Mercedekselle kaudeksi 2017.

Kaudella 2016 Williams oli valmistajien MM-taulukossa vasta viides. Kausi oli pettymys, koska kahtena edellisvuotena Williams löytyi samasta taulukosta sijalta kolme. Viime kaudella tallissa ajoivat kokenut Felipe Massa ja Valtteri Bottas.

Tällä kaudella ratissa nähdään Bottaksen lähdön myötä lopettamispäätöksensä kumonnut Massa ja nuori kanadalainen Lance Stroll.

Felipe Massa (s. 25.huhtikuuta 1981 São Paulo, Brasilia) 252 kilpailua, 11 voittoa, 1 124 pistettä

Felipe Massa on kokenut brasilialainen kuljettaja, joka on ajanut moottoriurheilun kuninkuusluokassa jo 14 kautta. Felipe Massa aloitti F1-uransa vuonna 2002 Sauberilla.

Muutaman Sauberilla vietetyn kauden jälkeen, Massa siirtyi Ferrarille kaudeksi 2006. Massa voitti heti ensimmäisellä kaudellaan Ferrarilla kaksi osakilpailua ja sijoittui kuljettajien maailmanmestaruus-pisteissä kolmanneksi.

Kausi 2008 on Massan tähänastisen uran paras. Kyseisellä kaudella Massa sijoittui MM-pisteissä toiseksi, häviten maailmanmestaruuden ainoastaan yhdellä pisteellä Lewis Hamiltonille.

Vuonna 2009 Massa loukkaantui Unkarin osakilpailun aika-ajoissa, kun Rubens Barrichellon autosta irtosi jousi, joka osui Massan kypärään. Massa kärsi kallonpohjan murtuman ja aivotärähdyksen. Onnettomuuden jälkeen Massa oli loppukauden sivussa, mutta hänelle ei jäänyt pysyviä vammoja.

Kausi 2013 jäi Massan viimeiseksi Ferrarilla. Kaudesta 2014 alkaen Massa on nähty Williamsin ratissa. Viime kaudella Massa oli MM-pisteissä 11:s

Viime kauden piti olla Massan viimeinen moottoriurheilun kuninkuusluokassa. Valtteri Bottaksen siirtyminen Mercedekselle täksi kaudeksi kuitenkin jätti oven raolle Massalle. Williams ei halunnut lähteä kauteen kahdella kokemattomalla kuskilla, joten Massan paluu oli luonteva ratkaisu Williamsilta.

Lance Stroll (s. 29 lokakuuta 1998 Montreal, Kanada) 0 kilpailua, 0 voittoa, 0 pistettä

Kanadalainen Lance Stroll tekee debyyttinsä formuloissa tällä kaudella. Stroll on nuorin kuljettaja tällä kaudella F1:ssä Viime kaudella Stroll voitti Euroopan Formula 3 kuljettajien maailmanmestaruuden.

Vuodet 2010-2015 Stroll kuului Ferrari Driver Academyyn. Kauden 2015 päätteeksi Stroll pääsi Williamsin rattiin Abu Dhabin testeissä. 2016 kauden Stroll toimi Williamsin testi- ja simulaattorikuljettajana.

Marraskuussa 2016 Williams nimitti Strollin toiseksi kuljettajakseen.

Edellinen F1-talliesittely, McLaren: http://trombit.net/f1-talliesittely-mclaren/

Teksti: Riku Hellanto ja Ville Sonninen

Artikkelikuva: Ella Kajaste

Kuljettajien kuvat: Wikipedia.org