Vuosina 2000-2015 suomalaiset tenniksen ystävät nauttivat Jarkko Niemisen otteista, mutta vuoden 2015 jälkeen tenniksen kaksinpelissä ei suomalaista menestystä ollut näkyvissä. Nelinpelissä toki menestystä muun muassa Wimbledonista on tuonut Henri Kontinen. Tilanteeseen on nyt tullut muutos, kun tennismaailman huipulle on noussut yksi nimi komeetan lailla.

 

Junioriaika

 

Tämän komeetan nimi on Emil Ruusuvuori, nimi joka tuottaa vaikeuksia pelillisesti kentällä ja lausumisen muodossa selostamoissa. Helsinkiläinen tennislupaus saavutti maaliskuussa uransa parhaan ranking-sijoituksen kaksinpeleissä ollessaan listan sijalla 83. Tämä tarkoittaa sitä, että hän on 100 parhaan tennispelaajan joukossa. Lajissa, jota pelataan lähes jokaisessa maassa ja pelaajamäärät huitelee sadoissa tuhansissa. Pitää myös muistaa, että Ruusuvuori on syntynyt vuonna 1999, eli menestyksen vuosia on tulossa vielä reilusti edessä. Ruusuvuoren mainiot otteet eivät ole mikään suurikaan yllätys, mikäli kääntää katseensa hänen junioriaikoihinsa. Lokakuusa 2017 Ruusuvuori osallistui ensimmäisenä suomalaisena ITF Junior Masters-turnaukseen, jota pidetään maailman kovimpana junioriturnauksena. Ruusuvuori ei ollut vain osallistumassa,  vaanvoitti turnauksen päihittäen finaalissa junioreiden ranking-listan ykkösnimen Wu Yibingin. Toisen junioreiden turnausvoiton Ruusuvuori sai samana vuonna marraskuussa Helsingissä, kun hän kukisti ITF-turnauksen loppuottelussa Venäjän Evgeny Karlovskin.

 

Ammattilaiseksi

 

Emil Ruusuvuoren ammattilaisura tenniksen maailmassa alkoi vuonna 2018, joten hän on hyvinkin tuore kasvo näissä karkeloissa. Hänen ammattilaisuransa käynnistyi mitä parhaimmalla tavalla, kun heti toukokuussa hän voitti Barcelonassa järjestetyn Santa Margarida de Montbuin turnauksen. Lokakuussa 2018 Ruusuvuori voitti Falunissa järjestetyn ITF-turnauksen kukistamalla finaalissa toisen suomalaisen Patrik Niklas-Salmisen. Maaliskuussa 2019 päästiin kunnolla näkemään minkä tason pelimiehestä on todella kyse. Ruusuvuori voitti Norjassa järjestetyn ITF-turnauksen häviämättä erääkään. Vuosi 2019 toi Ruusuvuorelle voittoja ja finaalipaikkoja haastajaturnauksissa niin kaksin- kuin nelinpeleissäkin, mutta suurin voitto vuodelta on kumminkin Davis Cupista, kun suoraan kahdessa erässä kaatui Itävallasta kotoisin oleva Dominic Thiem. Thiem oli tuolloin tenniksen ranking-listalla sijalla 5. Kauden 2020 Ruusuvuori aloitti Australiassa pelatulla haastajaturnauksella, jossa hän eteni aina loppuotteluun asti. Hän osallistui myös Australian avoimen tennisturnauksen karsintoihin, mutta putosi toisella karsintakierroksella. Helmikuussa 2020 Ruusuvuori pääsi Montepellierin ATP 250-turnauksen pääsarjaan, ollen toinen suomalainen kaksinpelin pääsarjassa sitten tennislegenda Jarkko Niemisen. 

 

2021 ja lopullinen läpilyönti

Tennistä seuraavassa maailmassa Ruusuvuori on ollut jo pitkään tuttu nimi, mutta tuskin olen väärässä jos väitän, että Suomessa hän on suurelle yleisölle tuntemattomampi nimi. Suomen urheilumediassa näkyvillä ovat pääosin jääkiekkoilijat ja nykyään myös jalkapallo nostaa todella hyvin päätään, mutta yksilöurheilijat saavat olla yleensä tutkan alla. Jarkko Nieminen, joka oli parhaimmillaan maailmanlistalla sijalla 13 on ollut suomalaisen tenniksen ruumiillistuma, mutta Ruusuvuori on ottanut tämän roolin nyt osakseen. Hänellä on kaikki eväät olla kaikkien aikojen suomalainen tennispelaaja ja edetä aina 10 parhaan joukkoon. Maaliskuun lopulla Miamissa pelatussa Masters 1000-turnauksessa Ruusuvuori kukisti maailmanlistalla sijalla 7 sijaitsevan Aleksander Zverevin, joten jatkossakin voidaan häneltä odottaa suuria onnistumisia ja rakettimaista nousua kohti 50 parhaan pelaajan joukkiota.

Kristian Salonen