MäVi Akatemian joukkue. Kuva: (Maiju Kokkonen Flickr)

 

MäVi Akatemia aloitti taipaleensa Kaakkois-Suomen 5-divisioonassa kaudella 2016-17. Mäntyharjulaisilla oli myös toinen joukkue: MäVin miesten ykkösjoukkue. Nuori ja nälkäinen MäVi Akatemia kuitenkin tuli ja osoitti vain muutamassa vuodessa, kuinka noustaan 5-divisioonasta kohti 2-divarin portteja – ja mikä on todella se Mäntyharjun ykkössalibandyjoukkue. 

Teksti: Jaakko Servo

Akatemia koostuu lähinnä vuosina 1997-2002 syntyneistä pelaajista, mutta mukaan mahtuu myös muutamia nuorempia ja vanhempia pelaajia. Joukkueen runko on pysynyt samana C-juniorivuosista asti, kertoo Akatemian kapteeni Toni Konga.  

Kun MäVin vuonna 1999 syntyneiden joukkue tuli liian vanhoiksi juniorisarjoihin, oli aika siirtyä miesten peleihin. Näin MäVi Akatemia syntyi ja aloitti taipaleensa Kaakkois-Suomen 5-divisioonassa kaudella 2016-2017. Samassa sarjassa pelasi MäVin miesten ykkösjoukkue, joka oli edelliskeväänä pudonnut 4-divisioonasta. MäVin sijoittuessa kaudella 2016-17 sarjassa toiseksi ja noustessa takaisin neloseen jäi Akatemia vielä tuolloin sarjan toiseksi viimeiseksi ja vitoseen. 

Akatemia sai vastaansa 2-divarin karsinnoissa SB Heinola Akatemian, jossa entinen mäntyharjulaisten pelaaja Paavo Rautio (valkoisessa paidassa) nykyään vaikuttaa. (Kuva: Maiju Kokkonen Flickr)

“Määrätietoista treenaamista”

 

Akatemian entinen valmentaja Mika Vuorio kertoi Trombitille joukkueen menestyksen saloista.

“Ydinporukka on pysynyt kasassa C-junioreiden SM-karsinnasta lähtien – tai itse asiassa D-junnujen Suur-Savon Sähkö -turnauksesta lähtien. Määrätietoinen treenaaminen tulostavoitteilla talvisin ja viime neljä vuotta myös kesällä ovat olleet syy menestykseen. Itse olen myös ollut 10 vuotta toiminnassa mukana.”

“Olen aina vaatinut pelaajilta treeneissä paljon, ja se on myös kantanut hedelmää. Olen niin sanotusti myynyt pelaajille mun valmennusmetodit, ja he ovat ostaneet ne. Moni pelaaja on käynyt pelaamassa junnusarjoissa SM-tasolla, ja yksi MäVin kasvattimaalivahti pelaa tällä hetkellä F-liigaa.”

Konga kertoo, kuinka joukkueen runko on pysynyt samana juniorivuosista asti.

 Paavolan Lauri, Kuhasen Klaus, Nupposen Leevi, minä ja Tomi Konga, olemme olleet mukana koko ajan C-junioreista asti, vaikka joukkue ympärillä on vaihtunut. Uusia jätkiä on tullu ja lähtenyt. On hienoa, että olemme pystyneet pelaamaan samalla rungolla nämä vuodet. Mäntyharjulla kuitenkin pelaajatarjonta on pientä. Pelaamisen lisäksi tästä on jäänyt paljon muutakin käteen kuin pelkkä sarjataso ja pelien tulokset. Ennen kaikkea hyviä frendejä tullut joukkueen pelaajista myös kentän ulkopuolella.” 

 

MäVin ykkösjoukkue vielä edellä 

 

Kaudella 2018-19 molemmat MäVin joukkueet pelasivat jälleen samaa sarjaa, 4-divaria. Tällä kaudella tapahtui käännekohta, kun kauden loputtua Akatemia oli sarjassa neljäntenä ja MäVin miehet viidentenä. Joukkueet olivat 18 pisteellä tasapisteissä, mutta Akatemia sijoittui maalieron turvin paremmin.

Nuoret miehet olivat peitonneet kokeneemmat ensimmäistä kertaa. Samalla, kun tästä alkoi Akatemian nousu, niin alkoi myös pikkuhiljaa MäVin ykkösjoukkueen tuho. 

Seuraavalla kaudella 2019-20 koronapandemia keskeytti kauden kesken kevään ratkaisupelien. Akatemia sijoittui 4-divarissa lohkon toiseksi MäVin sijoittuessa kolmanneksi joukkueiden jälleen jäädessä tasapisteisiin 18, mutta Akatemian maaliero oli jälleen parempi. Vaikka kausi keskeytyi koronan takia, nousi Akatemia kuitenkin lohkokakkosena ylempään divisioonaan, nimittäin 3-divisioonaan kahden 4-divarikauden jälkeen. 

Akatemian monivuotiset luottoratsut veljekset Toni (vas.) ja Tomi Konga (oik.). (Kuva: Maiju Kokkonen Flickr)

Ensimmäistä kertaa 3-divisioonassa

 

Joukkueen ensimmäistä 3-divarikautta kaudella 2020-21 ei ehditty pelata kuin kahdeksan ottelun verran, kunnes koko harrastustoiminta suljettiin Suomen koronarajoitusten vuoksi. Kaudesta ei hirveästi jäänyt kerrottavaa, kun kahdeksasta pelatusta ottelusta Akatemia onnistui voittamaan vain yhden. 

MäVin “ykkösjoukkue” sijoittui tuolla kaudella 4-divarin toiseksi viimeiseksi. Kausi jäi joukkueen toistaiseksi viimeiseksi liiton sarjoissa. MäVin miesten joukkue kävi aikanaan 3-divisioonassa asti.

Menneeseen kauteen 2021-22 Akatemia lähti pienellä pelaajarungolla. Joukkueella ei myöskään ollut kauden alussa valmentajaa. Nuori joukkue kuitenkin yllätti ja aloittikin kautensa heti 7-5 -voitolla STU:sta. Joukkue kaapi pisteitä tasaista tahtia ja ei aikaakaan, kun Akatemia paistatteli Kaakkois-Suomen 3-divarin kärjessä.

Runkosarjan päättyessä joukkue sijoittui sarjassa toiseksi Otavan Obelixin jälkeen. Mainittakoon, että Akatemian Tomi Konga sijoittui sarjan pistepörssissä toiseksi 40 pisteellä. Tomin isoveli Toni kertookin, että Akatemian tehopelaajien runko on pysynyt aina melko samana: “Aina on ollut niin sanottu tulosyksikkö, jotka ovat kantaneet joukkueen tulosvastuuta.”

Edessä olivat toisen 3-divari kauden jälkeen 2-divarikarsinnat ylemmässä divisioonassa toiseksi viimeiseksi sijoittunutta SB Heinola Akatemiaa vastaan. Akatemian nousemiseen 2-divariin oltaisiin vaadittu kaksi voittoa heinolalaista. Otteluparista teki mielenkiintoisen se, että vastustajajoukkueen riveissä pelasi Akatemian monivuotinen luottohyökkääjä Paavo Rautio. Ensimmäinen karsintaottelu päättyi heinolalaisten kotivoittoon 8-5. 

Joukkueen maalitykki Tomi Konga yrittämässä maalintekoa mäntyharjulaisyleisön mylviessä katsomossa. (Kuva: Maiju Kokkonen Flickr)

Toni Konga on ylpeä joukkueestaan ja sanookin:

“Joukkue on pystynyt hienosti kasvamaan vuosien aikana pois sellaisesta nuoren joukkueen asemasta. Jokainen pelaaja on ottanut steppejä eteenpäin pelillisesti ja henkisestikin.”

“Joukkue on kyllä hyvin yhteen hitsautunut porukka. Ja pääasiassa oman kylän poikia. Juuso Ylinen, Miska Suojala, Lassi Syvänen ja Honkasen veljekset Tobias ja Theo on muualta, muut ovat Mäntyharjulta. Että jotain on junnuvalmennuksessa tehty oikein viime 10 vuoden ajalla.”. 

Toisessa joukkueiden kohtaamisessa Mäntyharjulla ottelua ei ehditty pelata kuin 26 sekuntia, kun mäntyharjulaislähtöinen Paavo Rautio iski heinolalaiset 1-0-johtoon. Ottelu päättyi lopulta heinolalaisten 13-9-voittoon. Näin MäVi Akatemian hieno kausi päättyi tappioon. Ensi kausi jatkuu siis 3-divarissa 

“Tappiosta huolimatta kausi oli onnistunut, ja joukkueesta pitää olla ylpeä”, kertoo Konga. 

“Olemme pystyneet tarjoamaan seuran nuorille pelaajille harrastusmahdollisuuden joukkueessamme. Toivottavasti myös osalla seuran junioreista on ollut sellainen tavoite, että olisi hienoa joskus päästä pelaamaan seuran edustusjoukkueessa. Kun, miettii kotiotteluitamme Kisalassa, niin aina on ollut kyllä hyvin katsomossa katsojia ja pelit ovat kiinnostaneet mäntyharjulaisia. Etenkin nyt, kun sitä toista edustusjoukkuetta ei enään tavallaan ole. Hyvä, että jengiä kiinnostavat meidän pelit”, Konga sanoo lopuksi. 

Vuorio näkee kuitenkin, että salibandyboomia ei ainakaan vielä tällä hetkellä havaitse Mäntyharjulla.

“En näe mitään buumia olevan. Hallin käyttö kun on venynyt ja paukkunut. Ennemminkin jaosto on kuivunut hallin remontin pitkittymisen takia. Mutta luulen, että jos paikka aukeaa 2-divarissa, niin imua voi olla säbään taas junnuilla, ja vaikka myös tytöillä ja naisilla.”

Akatemia juhlii maalia sulkavalaista Väpepaa vastaan. (Kuva Maiju Kokkonen Flickr)

Mäntyharjun rakennushistorian kallein investointi

 

Mäntyharjulla avattiin syksyllä 2021 kunnan rakentamishistorian kallein ja isoin investointi, kun vanha Kisala sai yhteyteensä upouuden ja kaksi kertaa entistä isomman osan. Vanha Kisala, MäVin joukkueiden aikaisempi tukikohta, valmistui vuonna 1995. 

Vanhalle puolelle ei suunnitteluvirheen takia koskaan saatu kasattua täysimittaista salibandykaukaloa, mutta uudessa hallissa tämä ei ole enää ongelma. Uudesta hallista löytyy ison kentän lisäksi useita pukukoppeja, kiipeilyseinä, iso istumakatsomo, aulan isot hengailu- ja kahviotilat sekä yläkerran juoksusuora.

Rakentamiselle tuli hintaa lopulta noin 8 miljoonaa, johon myönnettiin valtionapua 750 000 euroa. Kisalan hanketta kaavailtiin vuosia. Rakentaminen aloitettiin syksyllä 2019. Avajaisia jouduttiin siirtämään aiemmin koronapandemian vuoksi, kertoo Yle Uutiset. 

Akatemialla olisikin hienot puitteet pelata seuraavaksi 2-divarin pelejä upouudessa hallissa. Jo vanha Kisala oli vastustajille vaikea paikka pelata. 

Konga mainitseekin, että jos hän saisi valita, niin ottaisi rakkaan vanhan kotihallin uuden hallin sijasta: “Vanhassa hallissa oli sellaista legendaarista fiilistä”.  

Uusi hallikompleksi, johon kuuluu myös oikealla oleva vanha puoli eli Kisala (Kuva: Toni Konga)

Valmentaja lähti

 

Usean vuoden MäVin joukkueita sekä Akatemiaa vapaaehtoisesti valmentanut Mika Vuorio lähti joukkueen peräsimestä koronakauden 2019-20 päätteeksi. Hän oli antanut MäVille kaiken, mitä annettavissa oli. Vuorio oli tärkeä palanen muun muassa Akatemian nousussa. 

Konga kertoo, että Vuorion lähdön jälkeen joukkueessa on käynyt kokeilemassa pari muuta ihmistä valmennushommia, mutta heistä ei ole saatu uutta pysyvää valmentajaa. Yhtenä mieleenpainuvimmista muistoista ”Koutsi” Vuorion kanssa Konga mainitsee pääsyn SM Playoff -karsintaan ja koko Suomen top 12 C-juniorijoukkueiden joukkoon kauden 2014-15 päätteeksi. 

Akatemian pelaaja/fysiikkavalmentaja Esa Ratamaa tuli joukkueeseen joukkueen ensimmäisellä 5-divari kaudella eli 2016-17. Siitä asti Akatemian joukkueessa on käännetty uusi kivi, kun kesäharjoittelusta tuli osa joukkueen harjoittelua. Ratamaa onkin pätevä fysioterapeutti, jolla on kokemusta muun muassa myös ammattikiekosta. Kesällä joukkue on panostanut harjoittelussa fysiikkaan ja räjähtävyyteen. Ratamaa on kesätreenien pitämisen ohessa ollut yksi joukkueen puolustuksen kulmakivistä. 

Vuorion lähdön jälkeen joukkueessa on ollut pari “vetäjää”, mutta selkeää valmentajaa ei joukkuessa kuitenkaan ole. Se ei ole tekemistä haitannut, kun Akatemia selvitti tiensä viimeisimmäksi pelaamaan viime viikonloppuna 2-divarin karsintoja, vaikka ne eivät päättynetkään odotetulla tavalla. 

Mutta mitä mieltä Vuorio on mahdollisesta palaamisesta valmennuspuuhiin?

“No koskaan ei voi sanoa ei koskaan, mutta työt haittaavat harrastamista. Hyvän valmennustiimiin, kun siihen saa (vähintään kolme henkilöä?), niin pieni mahis voi olla, mutta suorilta käsin täytyy sanoa, että ei ole niin kovaa paloa. Mä olen semmoinen sata lasissa ”El Hefe”: kaikki tehdään täysiä tai sit ei tehdä mitään. Myös joukkue täytyy olla kunnossa eli pelaajia tarpeeksi, sekä taloudellinen puoli myös kunnossa. Unohtamatta joukkueenjohtajaa ja muita toimihenkilöitä. Kaikki ovat todella tärkeitä, kun pyöritetään mahdollista 2-divari jengiä. Ja voin sanoa, että soittoja on jo tullut.”

Konga mainitsee, että uusille pelimiehille olisi tarvetta joukkueessa jatkossa, sillä joukkueen rosteri pienenee entisestään, kun osa pelaajista muuttaa muualle muun muassa opiskelemaan. 

Joten: jos olet kiinnostunut pelaamaan Etelä-Savon nälkäisimmässä salibandyjoukkueessa, ole yhteydessä Toni Kongaan.

Sähköposti: toni.konga98@gmail.com.