Huuhkajat osoitti tukensa rasistisia solvauksia saaneelle Glen Kamaralle julkisesti. Pelaajat eivät hyväksy rasismia jalkapallokentällä eivätkä sen ulkopuolella. Samalla he osoittivat tukensa vääryyttä kokeneelle ystävälle. Huuhkajien osoittamalla tuella oli myös yhteiskunnallisesti väkevä viesti. Rasismia ei hyväksytä meidän joukkueessa, rasismia ei hyväksytä Suomessa. 

Miksi Huuhkajat voi olla hieno esimerkki monikulttuurisuuden vaalimisesta sekä sen joukkueen moninaisuuden rikkauksista? Ensinnäkin Huuhkajat on jo lunastanut paikkansa suomalaisten sydämissä: Joukkue on saavuttanut yhden yhteisen tavoitteensa päästessään kesän EM-kilpailuihin. Menestyvässä joukkueessa ymmärretään, että erilaisista taustoista tulevat ihmiset tuovat joukkueeseen eri näkökulmia ja voimavaroja. Jokaisen panos on tärkeä. Huuhkajien esittämä vahva viesti “I Stand With Glen” voitaisiinkin kääntää yhteiskunnalliseksi voimavaraksi: Kaikki kuuluvat meidän jalkapallojoukkueeseen. 

Yhdenvertaisuusvaltuutetun tekemän tutkimuksen (2019) mukaan ihonväri asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan myös Suomessa. Rasistista syrjintää ja häirintää esiintyy eri yhteiskunnan tasoilla, kouluissa, työpaikoilla ja vapaa-ajalla. Julkinen keskustelu aiheesta on tervetullutta, jotta tietämättömyyden kuilua kaikkien suomalaisten välillä voidaan kaventaa. Ihonväristä ei voi tehdä johtopäätöksiä toisen kulttuurista tai mielipiteistä. Seuraavaksi olisi tärkeää saada julkisuuteen enemmän eri taustaisia roolimalleja sekä samaistuttavia esikuvia lapsille ja nuorille. Tuoda eri taustat ja monikulttuurisuus lähemmäksi minua ja sinua.

Punainen Risti haastaa rasismin vastaisella viikolla jokaisen kohtelemaan toista ihmistä yksilönä – huolimatta ulkoisista erilaisuuksista, kuten ihonväristä. On vain yksi joukkue, Suomen joukkue. Haluatko sinä olla mukana?