Malminkartanon jätemäen raastavan pitkät portaat ovat monen himoliikkujan harjoittelupaikka. Portaita ylös asti kiirehtiminen on monelle kestävyysurheilijallekin kova pala.

Talven aikana portaita on käynyt kipuamassa milloin mikäkin urheilija tai huippuunsa trimmattu astronautti. Heidän kovakuntoiseen juoksijajoukkoonsa liittyi myös muuan nastolalainen pokerinpelaaja. Aku Joentausta juoksi portaat nopeammin kuin kukaan tähän mennessä niitä ajan kanssa kivunnut suomalainen urheilija. Jos et usko, googlaa vaikka.

Aku
Kuva: Mikko kärkäs

Ammatikseen pokeria pelaava Aku kiertää ympäri maailmaa pokeriturnauksissa. Pokerimatkojen lisäksi hän matkustelee ympäri Eurooppaa laskettelemassa, pyöräilemässä ja hiihtämässä. Miten ihmeessä pokeriammattilainen pieksee suomalaiset kestävyysurheilijat kovassa kestävyystestissä?

Lahden Rautatieasema kylpee keväisessä auringonpaisteessa. Todella kylmien talvipäivien jälkeen auringon lämpö tuntuu jälleen piristävältä. Soitan Joentaustalle odottavani häntä aseman sisällä. Hän vastaa napakasti olevansa pian perillä. Hetken päästä näen kun  hoikka kiharatukkainen nastolalainen pyrähtää, asiaan sopivasti, Rautatieaseman portaat ylös muutamalla terävällä askelluksella.

Tervehdysten jälkeen istahdamme alas asemaravintolan pöytään. Levitän pöydälle nauhurin, vihkon ja tietokoneeni. Joentausta hämmästelee kaikkea laitteistoa ja tokaisee naurahtaen ettei tällaisesta ollut puhetta tapaamisesta sovittaessa. Vakuutteluni laitteiston tarpeellisuudesta saa pokeritähden nopeasti unohtamaan niiden olemassaolon.

Harjoittelen tavoitteellisesti ja kovaa varsinkin pyöräilyä silmällä pitäen.

Nastolalainen pokerinpelaaja on siis epävirallinen Malminkartanon kuningas. Kukaan ei ole todistetusti juossut jätemäen portaita nopeammin. Voidaan jo tämän perusteella todeta, että Joentausta on äärimmäisen kovassa fyysisessä kunnossa. Siksi sopiikin kysyä miten tällainen kunto on saavutettu?

– Harjoittelen tavoitteellisesti ja kovaa varsinkin pyöräilyä silmällä pitäen. Lisäksi urheilen todella monipuolisesti. Säännöllisesti harrastamiani lajeja ovat hiihto, laskettelu, jalkapallo, salibandy, sulkapallo, juoksu ja pyöräily, joka ehdottomasti päälajini. Tällainen yhdistelmä lajeja tekee minusta varmasti monipuolisemman kuin monesta muusta porrasjuoksijasta. Lisäksi tällä hetkellä treenaan uintia, koska osallistun triathloniin tulevana kesänä.

Joentausta käy pyöräilemässä myös Suomen ulkopuolella

Urheilijaahan ei tee ainoastaan se, että liikkuu paljon ja harjoittelee aktiivisesti. Pelkästään Suomen korkeimmasta jääkiekkosarjasta Liigasta löytyy esimerkkejä ravinnon tärkeydestä huipulle tähdätessä. Tämä puoli on myös kunnossa.

– Minun ei tee edes mieli syödä mitään roskaa. Oikein syöminen tulee tavallaan vain itsestään ja alkoholin kulutus on ainakin tällä hetkellä lähes nollassa. Annan jo tarpeeksi tasoitusta muille, koska en pysty keskittymään 100-prosenttisesti vain harjoitteluun.

Joentausta on osallistunut pyöräilyssä kansallisiin kisoihin ja hän pitääkin kuntoaan yllä lähes päivittäisellä monipuolisella liikunnalla. Joskus se tarkoittaa jalkapalloa ja joskus taas juoksulenkkiä. Tämänkin haastattelun jälkeen edessä oli parin tunnin pyörälenkki.

Pokerinpelaaja ja monipuolinen urheilija. Vaikka pokeri on pitkään ollut suurin osa elämästä, Joentausta kokee kuitenkin olevansa koko ajan enemmän urheilija kuin pokerinpelaaja. Hän ei silti lokeroi itseään täysin pokerinpelaajaksi tai urheilijaksi.

– No pokerista rahat tietenkin tulevat ja se on työni. Silti en koe kuuluvani pokerinpelaajien tai urheilijoiden joukkoon. Molempia teen mielelläni, mutta kotonani olen enemmän urheilija. Elän unelmaani kun saan tehdä aktiivisesti molempia.

Urheilu on aina kiinnostanut Nastolan pokerimestaria. Peruskoulussa hän oli myös tunnollinen koululainen, mutta lukiossa pokeri alkoi viedä yhä suuremman siivun elämästä. Siinä sivussa urheileminen oli myös tärkeä osa elämää. Laaja lajivalikoima on varmasti Joentaustan urheilullisen lahjakkuuden ansiota. Yläasteella Akun tunteneilta kysyttäessä käy ilmi, että ei oikeastaan ole lajia jota hän ei hallitse.

– Joo Akke oli kyllä tosi kova lajissa kuin lajissa. En oikeastaan muista yhtään lajia, jossa hän ei ollut hyvä tai oppinut hyväksi. Jos nyt pakko joku keksiä niin telinevoimistelu ei varmaan ollut ainakaan silloin täysin hänen lajinsa, kertoo nimettömänä pysyttelevä Joentaustan tunteva henkilö.

Lukion jälkeen koulu unohtui ja parikymppisenä kilpapyöräily oli jo tiivis osa elämää pokerin ohella. Nyt 24-vuotiaana seuraava askel on siirtyä ratapyöräilyn pariin, jossa Joentausta mainitsee tavoitteekseen Suomen ennätyksen 1000 metrillä. Ei hassumpi tavoite pokerinpelaajalle!

Vaikka Aku mainitsi elävänsä unelmaansa pokeriammattilaisena, joka mahdollistaa vahvan panostuksen urheiluun. On hänellä silti tavoitteena päästä Jyväskylän yliopistoon lukemaan liikuntabiologiaa. Ura liikunnan ja urheilun parissa siis kiinnostaa. Pokerin pelaamista hän ei kuitenkaan aio lopettaa.

Teksti ja Kuvat: Mikko Kärkäs