Liigan villi kortti-kierros avaa pudotuspelit. (Kuva: Liiga/Twitter)

 

Herääkö viime vuoden mestari Lukko enää, vai onko HPK raumalaisille liikaa? Entä miten käy KooKoon – olisiko sen pitänyt ostaa pelaajia, vielä kun aikaa oli? Kotimaan kiekkoliigan pudotuspelien 1. kierroksella haetaan vastustajia Tapparalle ja Jukureille.

Teksti: Jesse Hietikko

Liigakauden 2021-2022 runkosarja on saatu päätökseen. Huipputasaisen runkosarjan vei Tappara 115 pisteellä, ja historiallinen kakkossija irtosi Mikkelin Jukureille 113 pisteellä. Nämä joukkueet pääsevät täten odottamaan puolivälierävastustajiaan kevään pudotuspeleihin. 

Sijoille 7-10 ylsivät Hämeenlinnan Pallokerho, Kouvolan KooKoo, Lahden Pelicans ja viime vuoden mestari Rauman Lukko. Villi kortti -kierros lähtee käyntiin tänään torstaina, ja se saatetaan päätökseen heti seuraavana päivänä. 

Jatkoon menijät ratkaistaan pisteillä. Mikäli kahden pelin jälkeen ottelusarjan pisteet ovat tasan, tulee jatko-ottelu alkamaan välittömästi perjantain pelin jälkeen, Sen voittaa joukkue, joka onnistuu ensimmäisenä tekemään maalin.

 

Kestääkö Zagidulinin pää kevään tunnetta?

 

Ensimmäisessä otteluparissa kohtaavat viime mestaruudet voittaneet HPK (2019) ja Lukko (2021). Runkosarjassa HPK sijoittui seitsemänneksi, Lukko oli kymmenes. Joukkueiden kauden keskinäiset kohtaamiset menivät tasan 2-2, mutta Lukko onnistui ottamaan molemmat voittonsa varsinaisella peliajalle, joten pisteet raumalaisille 8-4. 

Kumpikin joukkueista päätti runkosarjansa häviöön, HPK koki tappionsa Lahden Pelicansin vieraana katkeralla tavalla, kun vain 16 sekuntia ennen varsinaisen peliajan päättymistä siniviivalta lähtenyt Karlis Cukstenin laukaus kimposi Jiri Smejkalin käsivarresta ja ohitti maalivahti Daniel Lebedeffin. HPK jäi näin suoran pudotuspelipaikan ulkopuolelle, kun Oulun Kärpät hoiti omasta ottelustaan täydet kolme pistettä ja nappasi runkosarjan kuudennen sijan maalieron myötä. 

 

 

Lukon viimeinen runkosarjaottelu oli myös vaikea, kun viime kauden mestari hävisi tämän kauden sensaatiojoukkue Jukureille lukemin 2-6. Viimeisessä kolmessa ottelussa raumalaisilla helisi omissa peräti 16 kertaa. 

Lukon maalivahti Artjom Zagidulin on kovassa paikassa, sillä muuten hyvin pelannut maalivahti joutui antautumaan noissa kolmessa ottelussa 15 kertaa. Jää siis nähtäväksi, miten 26-vuotiaan venäläistorjujan pää kestää hurjaa kevättä. 

HPK:n pitäisi hoitaa repaleinen Lukko, joka on enää vain varjo viimevuotisesta itsestään, ja siirtyä puolivälierävaiheeseen Jukureita vastaan. Ehkä “Kerho” yltää jopa mestaruuteen asti, kuten pari kautta sitten?

 

Joko nyt, KooKoo?

 

Toisessa otteluparissa kohtaavat KooKoo ja Pelicans. Kauden keskinäiset kohtaamiset menivät kouvolalaisleiriin voitoin 3-1 ja pistein 8-4. Pussinokkien ainut voitto tuli joukkueiden ensimmäisestä kohtaamisesta Lahdessa. 

KooKoo oli vielä kovassa taistossa suorasta pudotuspelipaikasta, mutta kiivas vierasottelu Oulun Kärppiä vastaan päättyi kouvolalaisten 3-4-tappioon, KooKoota ei olla vielä Liigan puolivälierävaiheessa nähty, vaikka se olisi sellaisen ansainnut kaudella 2019-2020, mutta kausi saatettiin ennenaikaiseen päätökseen pandemian takia eikä pudotuspelejä pelattu kyseisellä kaudella. 

KooKoo on pelannut lähes koko kauden samalla kokoonpanolla, eikä hankintoja kauden aikana ole tullut kuin muutama. Peli on ollut hyvää ja toimivaa, mutta on vaikea nähdä kouvolalaisia tälläkään kaudella puolivälierissä, kun materiaali on niin kapea ja tasapaksu. 

 

 

Pelicans otti runkosarjan viimeisestä ottelustaan voiton HPK:n kustannuksella lukemin 4-2. Voiton ansiosta Pelicans nousi pistekeskiarvolla ohi Lukon. Lahtelaisten huolenaiheeksi voi mainita suuren tasoeron kahden parhaan hyökkäyskentän ja muiden välillä. 

Tällä hetkellä pussinokkien kaksi parasta hyökkäyskenttää lukeutuu aivan Liigan eliittiin, mutta vastikään kaksi muuta vitjaa ovat sarjajumbo Ässien tasoa, jos edes sitä. Selkeä tasaisuuden puute menee myös päävalmentaja Tommi Niemelän piikkiin, mutta tulivoiman luulisi riittävän ainakin KooKoon kaatamiseen; sen pidemmälle eivät pelikaanit enää tänä keväänä liidä.