(Kuva: Nora Malmberg)

Keväällä 2013 alkanut Tapparan hallinta kotimaisessa jääkiekkoliigassa on jatkunut tähän päivään asti, eikä rutinoituneen voittajajoukkueen meno näytä olevan hiipumassa. Tappara onnistui jälleen raivaamaan tiensä Liigan välierävaiheeseen ja kirjoitti samalla kiekkohistoriaa uusiksi.

Teksti: Jesse Hietikko

Kyseessä on nimittäin yhdeksäs kausi putkeen, kun kirvesrinnat pelaavat mitalipeleissä. Tamperelaiset parantelivat näin omaa viime kauden ennätystään.

Tie mitalipeleihin ei kuitenkaan ollut taattu, ja varsinkin alkukauden peliesitykset jättivät parantamisen varaa. Vaikka CHL:ssä meno tuntui sujuvan mallikkaasti, ei hyvä peliote syystä tai toisesta kantanut liigajäille. 

Tappara oli ennen joulukuuta hävinnyt peräti 12 ottelua 25:stä, ja peliesitykset vaihtelivat hurjasti illasta toiseen. Hyökkäyspään tehottomuus ja löysä puolustuspelaaminen värittivät dramaattisesti sinioranssien syys-marraskuuta.

Alkukauden ainoita valopilkkuja osoitti maalivahtiosasto ykköstorjuja Christian Heljangon johdolla. Karu tosiasia on se, että ilman Heljangon hyvää ja tasaista suorittamista olisivat tamperelaiset voineet hävitä enemmänkin otteluita.

 

Uusi areena elvytti kirvesrinnat

 

Tapparan kauan odotettu muodonmuutos tapahtui vihdoin ja viimein joulukuun neljäntenä päivänä, kun kirvesrinnat rynnivät ryminällä kotelostaan ja nylkivät heti ensi töikseen paikallisvastustaja Ilveksen uuden Kansi-areenan avausviikonloppuna lukemin 7-0. 

Ottelusta alkoi yhdeksän ottelun mittainen voittoputki, mutta sitäkin tärkeämmin ottelu merkkasi juuri sen ajankohdan jolloin Tappara löysi tasaisuuden pelaamiseensa. Lopulta se johdatti sinioranssit aina historiansa kahdeksanteen runkosarjan voittoon 115 pisteellä. 

Hyökkäysmurheet olivat menneisyyttä ja puolustuspelistä tuli totutun teräksistä. Myös erikoistilannepelaaminen nousi etenkin ennätyksellisen alivoiman myötä mestaruuskuntoon.

 

Tapparan kultakypärä Anton Levtchi voitti runkosarjan pistepörssin 61 tehopisteellä. (Kuva: Tappara/Facebook)

 

Sinioranssi kevät ei enää yllättäisi

 

Runkosarjan voittanut Tappara sai ansaittua lepoa sillä välin, kun “säälipleijjareista” haettiin tamperelaisille vastustajaa. Runkosarjan kymmenenneksi sijoittunut Rauman Lukko voitti oman sarjansa HPK:ta vastaan ja asettui näin ollen Tapparaa vastaan. 

Ensimmäisessä joukkueiden kohtaamisessa Tappara oli vielä hieman unessa, kun Lukko oli ensimmäisen ottelun ensimmäisen erän jälkeen johdossa lukemin 2-0. Siitä eivät tamperelaiset kuitenkaan lannistuneet, vaan nousivat ensin rinnalle ja sitten ohi voittaen ottelun lukemin 5-3.

Lukko onnistui vielä voittamaan oman kotiottelunsa, mutta sen jälkeen menivät kirvesrinnat menojaan. Tappara meni jatkoon otteluvoitoin 4-1 ja kirjoitti omaa ennätystään uusiksi, kun tämän kevään välierät ovat tamperelaisille jo yhdeksäs putkeen. 

Lukko-sarjassa merkillepantavaa on se, että runkosarjassa tökkinyt ylivoima saatiin vihdoin kuntoon, sillä Tappara viimeisteli sarjassa 36,36 prosentin ylivoimatehokkuudella. Runkosarjassa yv-prosentti tehokkuus oli ankea 16,96.

Huiman lähes 20 prosentin parannus tarkoittaa käytännössä sitä, että kirvesrintojen pelistä ei tällä hetkellä löydy minkäänlaisia heikkouksia. Tappara lähtee alkukauden ongelmista huolimatta monien papereissa suosikkina välierävaiheeseen – ehkä jyräämään koneellaan aina mestaruuteen asti.