Lehkosella on jatkossa syytä hymyyn, kun hän pääsee mestaruusjahtiin Coloradon paidassa. (Kuva: Montreal Canadiens Facebook)

 

Artturi Lehkonen pelasi viime kaudella Stanley Cupin finaaleissa Montreal Canadiensin paidassa. Tällä kaudella Montreal ei selviydy pudotuspeleihin, mutta Lehkonen hankittiin yhteen kovimmista mestaruusuosikeista, kun Colorado Avalanche kiinnitti suomalaisen riveihinsä. Ismo Lehkosen mukaan voitontahtoisesta pojasta on kasvanut rooliin kuin rooliin sopeutuva NHL-pelaaja.

Teksti: Jaakko Servo

26-vuotias Artturi Lehkonen, lempinimeltään “Arsi”, kuului nuorena ikäluokkansa lupaavimpiin pelaajiin Suomessa, ja hänestä odotettiin NHL:n vuoden 2013 varaustilaisuudessa ensimmäisen kierroksen varausta. Montreal Canadiens varasi hänet lopulta toisella kierroksella numerolla 55. 

Lehkonen ehti edustaa Montreal Canadiensia lopulta kuuden kauden ajan. Viime kaudella Canadiens yllätti kaikki ja selvitti tiensä Stanley Cupin finaaleihin, mutta taipui lopulta Tampa Bay Lightningille.

Turkulaislähtöinen Lehkonen pelasi kaudesta 2016-17 asti Montrealin paidassa kaikkiaan 429 ottelua ja summasi niissä 161 tehopistettä. Lehkonen tunnetaan työtä tekevänä kolmos-neloskentän hyökkääjänä, joka ei pelkää mennä ahtaisiin väleihin. 

Siirtojen takarajalla suomalainen kaupattiin mestaruussuosikkeihin kuuluvaan Colorado Avalancheen. Coloradossa on ennestään jo yksi turkulainen, kun joukkueen tähtiin kuuluva Mikko Rantanen on pelannut koko NHL-uransa denveriläisjoukkueessa. Coloradoa edustaa myös nuori Sampo Ranta

 

Lehkosen voittamisen halu on aina ollut kova, jos on isä-Ismoa uskominen. (Kuva: HC TPS Facebook)

 

“Voitonhalu tuli jo äidinmaidosta”

 

Vuonna 1995 Piikkiössä syntyi pieni poika, josta myöhemmin tuli NHL-pelaaja. Artturin syntyessä TPS:n U18-nuorten SM-sarjan joukkuetta valmensi Artturin isä, nykyinen jääkiekkoasiantuntija ja kommentaattori Ismo Lehkonen

Isä-Lehkonen kommentoi Trombitille pojan voitonhalun olleen aina korkea.

“Artturin kilpailuvietti on kova. Sanoisin, että jo äidinmaidosta on tullut halu voittaa. Colorado sai pelaajan, joka tekee kyllä kaikkensa auttaakseen joukkuetta voittamaan sen tavoitelluimman pokaalin.”

“Kaikki muu on ollut Artturille aina toissijaista. Häntä on ajanut mestaruuksien voittaminen koko ajan. Runkosarjan tai pudotuspelien pisteet ei ole se juttu hänelle – voittaminen on se, mitä hän tavoittelee.”

 

Lehkonen oli Montrealissa fanien joukossa suosittu pelaaja. (Kuva: Montreal Canadiens)

 

Lehkonen tuo Coloradoon syvyyttä

 

“Vaihdoimme Artturin kanssa kuulumisia heti siirtouutisen tultua Montrealin managerilta. Siirto oli siinä mielessä kaksipiippuinen juttu, sillä Artturi kerkesi pelaamaan kuusi vuotta samassa joukkueessa ja nyt se tuli päätökseen. Vuodet olivat nuorelle pojalle hienoa aikaa. Kuitenkin parikymppisenä meni sinne, ja nyt 26-vuotiaana siirtyy toiseen joukkueeseen”, Ismo Lehkonen sanoo.

“Palaute, jonka hän sai Montrealin faneilta, oli loistava juttu Arsille. Ja ennen kaikkea Montreal sai vaihtokaupassa arvokkaita paloja joukkueeseen, ja nyt Arsi saa uuden alun Coloradossa. Katsotaan vain, missä vaiheessa hän pääsee pelaamaan. Hänellä on vielä työlupa niin sanotusti piipussa.”

Vaihdossa Lehkosesta Montreal sai puolustajalupaus Justin Barronin sekä toisen kierroksen varausvuoron. Montreal tulee maksamaan lisäksi 50 prosenttia Lehkosen palkasta. 

Lehkonen pelasi Montrealin sysimustasta kaudesta huolimatta henkilökohtaisesti hienon alkukauden kolmoskentässä. 58 peliin syntyi kelpo tehot 13+16=29. 

Ismo Lehkonen kertoo, että Coloradolla on jo vahvat raportit etukäteen Lehkosesta ja hänen taidoistaan.

“Pohjois-Amerikassa varsinkin kärkijoukkueet rekrytoivat ja scouttaavat pelaajat todella tarkkaan. Viimeinen analyysi, jonka joukkueet saavat, tulee sitten muilta pelaajilta. Managerit kyselevät heiltä esimerkiksi, että millainen tyyppi ja tiimijätkä on kyseessä, ja onko niin sanotusti hyvä äijä vai mätä omena.” 

Lehkonen tekee joka ilta paljon hommia joukkueensa eteen myös puolustuspäässä. Colorado saa hänestä hyvän pohjakenttien työmyyrän, joka tulee taistelemaan joukkueelle tärkeitä kaksinkamppailuvoittoja.

Lehkonen tunnetaan myös hyvänä alivoimapelaajana ja tätä hän pääsee varmasti myös uudessa joukkueessaan tekemään. Coloradon alivoimaprosentti 78,4 on liigan keskikastia. Lehkonen tulee luultavasti nostamaan sitä. Coloradossa toimiva Mile High Hockey -sivusto kaavaili Lehkosta myös joukkueen kakkosylivoimaan. 

 

Artturi Lehkonen Montreal Canadiensin kuvauksissa. (Kuva: Montreal Canadiens Facebook)

 

“Arsi on kuin kameleontti”

 

Coloradossa pelaa kenties liigan paras kenttä Rantanen, Nathan Mackinnon ja kapteeni Gabriel Landeskog. Lisäksi Nazem Kadri on tällä kaudella esittänyt uransa parasta peliä pisteiden valossa. 

Coloradon manageri Joe Sakic kaavaili siirtojen takarajan pressitilaisuudessa Lehkosta Alex Newhookin rinnalle joukkueen kolmoskenttään.Tällöin Lehkosen kanssa pelaisi myös saksalainen Nico Sturm. Sitäkin ajatusta väläyteltiin, että Lehkonen korvaisi ykköskentässä pelaavan Landeskogin. 

Ismo Lehkosen mukaan pelipaikka riippuu siitä, mitä joukkue tarvitsee.

“Ja siitä, mitä päävalmentaja Jared Bednar ajattelee. Tarvitseeko Colorado kenties pelaajan ‘pimennyskenttiin’ vai Landeskogin tilalle ykköskenttään paikkaajan, vai Kadrin kenttään eli kakkoskenttään puolustavan pelaajan. Aika näyttää, mihin Arsin paikka kokoonpanossa sitten asettuu.”

Alemmista kentistä samaa pelipaikkaa Lehkosen kanssa pelaavat Nicholas Aube-Kubel ja Logan O`Connor. Colorado kiinnitti siirtojen takarajalla myös kokeneen Andrew Coglianon, joka tulee olemaan joukkueelle tärkeä palanen pelien kovetessa. 

Poika on hyvä sopeutumaan rooliin kuin rooliin, kertoo Ismo Lehkonen. 

“Artturi on käynyt TPS:ssä koko junnupolun, ja suomipaidassa koko maajoukkuepolun. Näiden jälkeen on ollut KalPaa ja Frölundaa.”

Ruotsissa pelatessaan pisteistään ei niin tunnettu Lehkonen voitti myös SHL:n pudotuspelien pistepörssin. 

“Arsi on aina ollut sellainen kameleontti, että häntä on heitelty vähän sinne sun tänne. Joskus on pohdittu, kuka pelaa ylivoimaa tai alivoimaa, tai kuka pimentää ykköskentät, ja milloin tarvitaan tulosyksikön kaveri. Artturi on pystynyt hyvin muokkautumaan siihen rooliin, mihin häntä on tarvittu. Coloradossa varmasti odotetaan samaa, että Arsin voi laittaa pelaamaan siihen rooliin, mihin hänet halutaan”, Ismo Lehkonen kommentoi.

 

”Saumat päätyyn asti, jos psyyke kestää”

 

Coloradon menestysmahdollisuuksien Ismo Lehkonen arvioi ulottuvan mestaruuteen asti.

“Jos joukkueen hermo kestää tuossa painekattilassa, mikä niillä on, niin hyvä tulee. Viime kaudella ensimmäisellä kierroksella heillä jäi piippuun koko homma. Paineet kuitenkin lisääntyvät,  ja mielestäni Coloradon puolustus- ja sentteriosasto ovat hyviä. Ketjuista löytyy taitoa ja kovuutta. Jos joukkueen psyyke kestää ja se selvittää tiensä ensimmäiseltä kierrokselta kuivin jaloin, niin on kyllä sellainen kutina, että joukkue voi ihan päätyyn asti mennä.”

Saakin nähdä, miten Artturi Lehkonen suoriutuu mestaruussuosikkeihin kuuluvassa Coloradossa ja kuinka pitkälle joukkue pääsee kevään pudotuspeleissä.