Share

Ajettuamme Kalliosta Sipooseen vastatuulisessa räntäsateessa jännittävä matkamme viimein palkittiin. Gumbostrandin Konst & Formin ovella tuoksui takkatuli ja sisään astuessamme vastaan kiirehti iloinen mies toivottamaan meidät tervetulleiksi. Caj Bremer (88) on kuvajournalismin legenda ja tuhansien tarinoiden mies.

 

Noin sata kuvaa Suomesta-näyttely kertoo Suomen historiasta Caj Bremerin silmin. Kokoelmaan on ikuistettu merkittäviä suomalaisia henkilöitä ja tapahtumia vuosien saatossa. Näyttelyä varten Caj Bremer antoi raadin tulla tarkastelemaan arkistojaan ja kokosi heille 2000 valokuvaa, joiden joukossa oli myös julkaisemattomiakin otoksia. Valokuvista valikoitui näyttelyä varten noin 100 kuvaa eli tarkalleen ottaen puoli kiloa.

  • Täällä ei ole yhtään sellaista kuvaa, jota en muistaisi ottaneeni. Jokainen kuva on merkityksellinen, Bremer toteaa.

 

Aika pysähtyi kuunnellessamme tarinoita kuvien takana. Ja kuten mestari sanoi, jokaisella kuvalla on oma tarina kerrottavanaan. Kuvista löytyi merkittäviä henkilöitä Juri Gagarinista ja Kekkosesta Lenita Airistoon, mutta myös ihan tavallisia ihmisiä ja heidän elämäänsä, tapahtumia ja kirjoitettua historiaa.

Kokoelmassa on myös Lahden hiihdon maailmanmestaruuskilpailuista vuodelta 1958 otettuja kuvia, joissa esiintyy muun muassa suomalainen kansansankari Veikko Hakulinen. Kuviin on saatu taltioitua vauhdikas meininki maastossa.

  • En halunnut mennä maaliviivalle missä kaikki muut olivat, siinä lienee syy kuvien rehellisyyteen.

Caj Bremer on hurmaava persoona ja avasi kepeällä tavalla kuviensa taustoja ja ryyditti niitä omilla henkilökohtaisilla kertomuksillaan. Miestä olisi voinut kuunnella lähes ikuisuuden. Kuva-arkistojen laajuudesta heräsi kysymys: saammeko nähdä niitä tulevaisuudessa lisää?

  • Kotonani kuvia on tuhansia ja niiden joukossa on myös paljon hömppää. Seuraava näyttelyni voisikin olla “Hömppänäyttely”, Bremer naurahtaa

Suosittelemme ehdottomasti käyntiä Taidekeskus Gumbostrand Konst & Formissa. Noin sata kuvaa Suomesta-näyttely jatkuu 14.1.2018 saakka.

 

Teksti: Visuaalisen journalismin ja valokuvauksen opiskelijat

Kuvat: Heidi Viitamaa

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
  • Kommentit pois päältä artikkelissa Caj Bremer, Noin 100 kuvaa Suomesta- näyttely