CS:GO on suosituimpia e-urheilun pelimuotoja.
(Kuva: SEUL ry/Arttu Kokkonen/Assembly summer 2019

Counter-Strike, CS, CS-go, kynäri. Muun muassa näillä termeillä kutsutaan e-urheilun ampumispeliä Counter-Strike: Global Offensive.

Teksti: Joonas Nikander

CS:GO on tietokoneella pelattava ampumispeli. Pelissä on useita eri pelimuotoja, mutta yleisin on viiden hengen joukkueilla pelattava kahden joukkueen kohtaaminen.

Pelissä joukkueet jaetaan terroristeihin ja poliiseihin. Terroristien tarkoituksena on joko tuhota tai päästä asettamaan pommi poliisien suojaamalle alueelle. Poliisit puolestaan yrittävät estää pommin asettamisen tai pyrkivät purkamaan pommin.

Mikäli pommi ehtii räjähtää, terroristit voittavat kierroksen. Kartan voittaa, kun toinen on joukkue on voittanut 16 kierrosta. Puolessa välissä karttaa poliisit ja terroristit vaihtavat puolia. Virallisissa otteluissa pelataan paras kolmesta -systeemillä, jossa täytyy voittaa kaksi karttaa. 

Miten tietyt kartat sitten päätyvät otteluun? Joukkueiden valinnan perusteella. Ensiksi joukkueet poistavat karttavalikoimasta haluamansa kartan, jonka jälkeen vuorollaan toinen joukkueista valitsee oman karttansa. Tämän jälkeen joukkueet poistavat vielä kaksi karttaa, ja jäljelle jäänyt kartta pelataan mahdollisesti ratkaisevana kolmantena karttana. 

CS:GO on kaikille ilmaiseksi ladattava peli. Sen voi ladata tietokoneelle Steam-sovelluksen kautta.

 

ENCE nosti e-urheilun suomalaisten tietoisuuteen

 

E-urheilu ja erityisesti Counter Strike nousi suomalaisten tietoisuuteen toden teolla vuonna 2019. Tuolloin suomalaisjoukkue Ence taisteli tiensä yhden CS:GO:n suurimman turnauksen finaaliin. Kyseessä oli IEM: Katowice Major.

Aleksi Virolaisen eli AleksiB:n johtama ENCE kaatoi välierässä tuolloisen maailmanlistan kolmosen kolmessa kartassa. Finaalissa vastaan tuli maailmanlistan kärkinimi ja hallitseva Major-voittaja, Astralis.

Tanskalaisjoukkue oli selvästi vahvempi karttalukemin 2-0, mutta viimeistään finaalin jälkeen e-urheilu nousi muidenkin kuin alan harrastajien tietoisuuteen. 

Major-turnauksen jälkeen ENCE:ssä puhalsivat muutoksen tuulet. AleksiB siirtyi OG-nimiseen joukkueeseen, ja ENCE:n otteet serverillä heikentyivät huomattavasti. Kokoonpano eli jatkuvasti, ja lopulta nykyinen pelaajisto vakiinnutti paikkansa lähes vuoden korpivaelluksen jälkeen.

 

Ukrainalaisjoukkue Navi dominoi

 

Vuosi 2021 ja tämän vuoden alku on toistaiseksi mennyt ukrainalaisjoukkue Navin komennossa. Maailmanlistan ykkösenä oleva joukkue voitti vuoden 2021 lopussa Tukholmassa järjestetyn major-turnauksen lähes ylivoimaisesti. Finaalissa kaatui eurooppalainen G2 suoraan lukemin 2-0.

G2:n riveissä joukkueen kapteenina ja pelin sisäisenä johtajana pelaa suomalainen G2. Vaikka tämän vuoden alkupuolella järjestetty IEM Katowice -turnaus menikin eurooppalaisen Faze-joukkueen nimiin, maailmanlistan ykköspaikka säilyi Navilla.

Tällä hetkellä on käynnissä ESL Pro Leaguen kausi numero 15. Turnauksessa on mukana maailman 15 maailman parasta joukkuetta, sekä listauksen ulkopuolelta tulevia joukkueita. 

 

Suomalaiset nyt kaukana kärjestä

 

Suomalaisjoukkueita maailman kärkikahinoihin ei näytä juuri nyt olevan tulossa. Paras suomalaisjoukkue on tällä hetkellä Havu, jonka maailmanlistan sijoitus on vasta 62. Joukkueessa pelaavat muun muassa Encen kanssa Major-finaaliin asti päässeet Sami Laasanen (xseveN) ja Jani Jussila (aerial).

Aiemmin täysin suomalainen joukkue Ence on nyt monikansallinen ja noussut maailmanlistan sijalle yhdeksän. Nykyään joukkuetta valmentaa Eetu “sAw” Saha. Joukkueen kapteenina toimii tanskalainen Snappi. Tulitukea antavat puolalaiset Dycha ja Hades. Viisikon täydentävät israelilainen Spinx sekä Montenegron Maden.