Eero Jalon paluu kentille on ollut onnistunut. (Kuva: F-liiga)

 

Eero Jalo, 23 palasi yhdeksän kuukauden tauon jälkeen suoraan F-Liigan pudotuspeliotteluun Jyväskylän Happeeta vastaan. Jalo iski joukkueiden kolmannessa kohtaamisessa tasoituksen ajassa 40:55 ja viisi minuuttia myöhemmin voittomaalin. 

Teksti: Jaakko Servo ja Jesse Hietikko

Edelliskevään viimeisessä TPS:n puolivälieräottelussa Nokian KRP:a vastaan Eero Jalon polvi meni vaarattoman näköisessä tilanteessa. Tästä seurasi yhdeksän kuukauden pituinen kuntoutumisjakso. Paluu tapahtui eilen illalla ottelussa Happeeta vastaan. Jalo kommentoi loukkantumistilannetta Pääkallolle seuraavasti.

Polvesta kuului naps. Ilmeisesti muu kehoni lähti toiseen suuntaan ja jalka toiseen suuntaan. Se oli huonoa tuuria. Kipu ei itse asiassa ollut kova, enemmänkin menin aluksi paniikkiin siitä, mitä tapahtui. Loppupelin jännitin katsomon puolella bussikuskin ja jo aikaisemmin loukkaantuneen Joonas Koskisen kanssa.”

Turun Palloseura eli lyhyemmin TPS sai valita runkosarjan kolmanneksi sijoittuneena joukkueena viidenneksi sijoittuneen Jyväskyläläisen Happeen. Jalo oli vielä ensimmäiset kaksi ottelua sivussa, mutta kolmannessa hänet päästettiin irti, ja paluu kentille oli erinomainen. turkulaisten valmentaja Santeri Raatarila kommentoi Trombitille Jalon paluuta suoraan pudotuspeleihin.

Kuinka pitkään Eero Jalo on ollut harjoituksissa mukana?

”Hänellä tapahtui reilu vuosi sitten polviloukki, niin leikkauksen jälkeen alkoi kuntoutus. Meillähän homma toimii sillä tavalla, että vaikka pelaaja ei pysty lajiharjoitteluun osallistumaan, niin hän pyörii joukkueen mukana. Missään vaiheessa ei semmoista tilannetta ole ollut, että pelaaja olisi muusta joukkueesta irrallaan, tai toimisi yksin. Hän on ollut harjoituksissa koko ajan läsnä.”

”Pelilupa on taas tosi yksilöllinen. Lääkäriltä tulee yleensä puolen vuoden jälkeen ohjeistus, että saa alkaa tehdä lajiharjoittelua jossain määrin, mutta ilman kontaktia, ja tosiaan voimatestien kautta. Siitä asti hän on lajiharjoittelua tehnyt – kontaktilupa ja pelilupa on tullut tässä vasta ihan viime metreillä.”

 

Jalo teki paluuottelussaan kaksi maalia Happeen verkkoon. (Kuva: F-liiga)

 

Oliko helppo päätös tuoda Eero Jalo mukaan suoraan pudotuspeleihin?

”No ei se tietenkään ole optimaalisin tilanne. Käytiin keskustelua ammattilaisten eli häntä hoitavien fysioterapeutin ja lääkärin kanssa. Meillä seurassa on isona arvona on turvallisuus, ja me ei aleta tässä kenenkään terveydellä leikkiä.”

”Eli jos ei pelilupaa olisi tullut, niin tietenkään hän ei silloin askissa olisi ollut. Mutta kun ammattilaiset ovat todenneet hänen kestävän pelaamista ja Eeron oma ajatus oli, että hän on ehdottomasti valmis pelaamaan, jos vaan lääkärit antavat siihen luvan. Näiden summana, ja sillä että kokoonpanossa oli tarvetta, päädyttiin tähän ratkaisuun. Eero sitten teki todella kovaa jälkeä kaukalossa.”

Eero Jalo iski kaksi tärkeää maalia, josta jälkimmäinen oli voittomaali, Kuinka tärkeää hänen kannalta on, että hän sai onnistumisia heti ensimmäiseen otteluun?

”No kyllä se varmasti on tosi tärkeä juttu, ja uskon sen tuntuvan äärimmäisen hyvältä. Hän sanoi tuossa ennen peliä, että on vähän tiettyä kihelmöintiä, ja ehkä sen hänestä huomasikin, ettei nyt ole mikään perusilta – kun tulee hallille, on sitä pelaamistakin luvassa. Hän oli meille todella tärkeä pelaaja, ja olen erittäin iloinen hänen puolestaan.”

Eero Jalo on nuoresta iästä huolimatta saavuttanut jo paljon. Hän nousi TPS:n liigajoukkueeseen vain 16 vuoden ikäisenä. Jalo valittiin vuoden poikapelaajaksi kaudella 2016-17. A-nuorten Suomen mestaruuden Jalo saavutti samalla kaudella. Hän on myös nuorten maailmanmestari vuodelta 2017.