KRP voitti runkosarjan molemmat kohtaamiset Oilersia vastaan. (Kuva: F-liiga/Esa Takalo)

 

Nokian KRP ja Esport Oilers kohtaavat salibandyn miesten F-liigan välierissä. Vastakkain asettuu kaksi samantyyppistä, nuorta ja taitavaa joukkuetta.

Teksti: Eetu Moisio

Trombit tavoitti Nokian KRP:n päävalmentajan Jarmo Härmän ja Esport Oilersin päävalmentajan Heikki Luukkosen pudotuspelien välipäivinä. Molemmissa leireissä nostettiin esille laadukkaan hyökkäyspelin merkitys sekä ennakoitiin tasaista sarjaa.

Historiansa ensimmäistä finaalipaikkaa metsästävä KRP aloitti pudotuspelit vakuuttavasti. Runkosarjassa toiseksi sijoittunut Näätälauma kaatoi puolivälierissä Seinäjoen Peliveljet otteluvoiton 4-0. 

Päävalmentaja Jarmo Härmän mukaan hänen joukkueensa teki sarjassa paljon asioita oikein.

“Pallollisen pelin taso oli meillä korkealla, ja pystyimme luomaan laadukkaita maalipaikkoja jokaisessa pelissä. Lisäksi olimme hyviä erikoistilannepelaamisessa. Kauttaaltaan oltiin kaveria parempi oikeastaan kaikilla osa-alueilla, minkä ansiosta 4-0-sarjavoitto oli mahdollinen.”

 

Nokian KRP voitti SPV:n puolivälierissä suoraan neljässä ottelussa. (Kuva: F-liiga/Juha Käenmäki)

 

Puolivälieräsarja päättyi jo viime viikon torstaina, joten nokialaisilla on lähes puolentoista viikon tauko ennen ensimmäistä Oilers-ottelua. Pudotuspelien tiiviissä ottelutahdissa lepopäivillä on erittäin suuri merkitys.

“Viime viikonloppuna huilattiin ja kerättiin energiaa. Tällä viikolla on taas jatkettu harjoittelua, ja suunnattu katseita kohti tulevaa sarjaa. Välipäivinä palautuminen on erittäin tärkeää. Viime vuonna koettiin se, että kun pelattiin kaksi seitsemän ottelun sarjaa, niin kyllä siinä alkaa aika loppu olla, jos ei saa minkäänlaista taukoa”, Härmä kertoo.

Härmän mukaan välieräsarjassa kohtaa kaksi toisiaan muistuttavaa joukkuetta. Molemmat ovat vuosi vuodelta kehittyneet ja nousseet kohti F-liigan huippua. Edustusjoukkueisiin on nostettu mukaan omia kasvatteja, mutta vahvistuksia on hankittu myös ulkopuolelta. 

“Oilers on ilman muuta haastava vastustaja. Heillä on nuori ja taitava porukka, joka muistuttaa jollain tavalla meidän joukkuetta. Oilers pääsi viime vuonna maistamaan finaalien tunnelmaa, ja meillä jäi ensimmäinen finaalipaikka vain yhden voiton päähän. Katsojille on luvassa tasokas ja viihdyttävä sarja, jossa sattuu ja tapahtuu varmasti paljon”, Härmä ennakoi.

 

“Nautimme jokaisesta hetkestä yhdessä”

 

Miesten F-liigan puolivälierissä nähtiin Espoon derbypari jo kolmatta vuotta peräkkäin, kun Esport Oilers valitsi vastustajakseen Westend Indiansin. Merkittävistä poissaoloista kärsinyt Indians jäi lopulta Oilersin jalkoihin, ja Öljymiehet eteni välieriin otteluvoiton 4-1.

“Indiansilla alkoi kokoonpanovaikeudet toisen ottelun jälkeen, ja heille tuli paljon poissaoloja. Kun vastustaja joutui kaventamaan materiaalia ja jarruttamaan peliä entisestään, sen jälkeen teimme kaiken tarvittavan. Puolustimme hyvin ja teimme paikoista maalit, mutta emme missään nimessä sen enempää”, Öljymiesten päävalmentaja Heikki Luukkonen kommentoi.

 

Esport Oilers kruunattiin jälleen Espoon herraksi. (Kuva: F-liiga/Juhani Järvenpää)

 

“Joukkueen sisällä on erittäin hyvä tunnelma. Kevät on sellaista aikaa, että ollaan tosi tiiviisti yhdessä, ja vietetään paljon aikaa kimpassa. Pääfokus on tietenkin siinä, että pärjätään peleissä, ja kaikki energia keskittyy siihen. Meillä on tosi hyvähenkinen ryhmä ja nautimme jokaisesta hetkestä yhdessä”, Luukkonen jatkaa.

Oilers hävisi runkosarjan ensimmäisen ottelun KRP:tä vastaan lukemin 4-5, ja toisessa kohtaamisessa Näätälauma oli kotihallissaan selkeästi parempi. Raholan liikuntakeskuksessa pelattu ottelu päättyi KRP:n 13-4-voittoon. Öljymiehille jäi paljon parannettavaa runkosarjan otteluista.

“KRP vei ensimmäisen kohtaamisen Tapiolan urheiluhallissa vahvalla erikoistilannepelaamisella. Jälkimmäisessä ottelussa Raholassa he olivat pallollisessa pelaamisessa erittäin paljon meitä edellä. Ainakin nämä ovat asioita, joita runkosarjan kohtaamisista opimme, ja joita meidän pitää lähteä parantamaan. Meidän täytyy pitää huolta siitä, että oman pelaamisen raamit ja avainasiat onnistuvat. Näiden asioiden ympärille rakennetaan tulevat ottelut”, Luukkonen kommentoi.

 

“Ottelut ratkaistaan maaleja tekemällä”

 

Voimasuhteet joukkueiden välillä ovat erittäin tasaisia, kun runkosarjan toinen ja kolmas kohtaavat välierissä. Tasaisessa sarjassa yksilöiden merkitys korostuu entisestään, ja joukkueiden johtavilta pelaajilta vaaditaan onnistumisia isoissa hetkissä. 

Oilers-hyökkääjä Justus Kainulainen on pelaaja, joka pystyy maalintekotaidollaan ratkaisemaan otteluita ja sarjoja. 23-vuotias Kainulainen voitti runkosarjan maalipörssin ylivoimaisesti, ja on tällä hetkellä pudotuspelien pistepörssin toisena. 

Öljymiesten päävalmentaja Heikki Luukkonen kertoi Kainulaisen merkityksestä joukkueelle.

“Ottelut ratkaistaan maaleja tekemällä. Justuksen vahvuudet ovat sellaisia, jotka näkyvät tilastoissa ja varsinkin maalintekosarakkeessa. Pelaajalla, joka pystyy kovassakin paikassa ratkaisemaan ja tekemään tulosta, on suuri vaikutus joukkueeseen.”

 

Oilers-hyökkääjä Justus Kainulainen iski hattutempun MM-finaalissa Ruotsia vastaan. (Kuva: F-liiga/Juha Käenmäki)

 

“Maalit ovat Justuksen kohdalla vain jäävuoren huippu. Yleisölle ja ulkopuolisille välittyvät usein vain tehopisteet, mutta ne ovat vain pieni osa hänen peliään. Justus on myös arkitekemisellään ja johtamisellaan tärkeä osa meidän joukkuetta.”

“Pitää kuitenkin muistaa, että joukkueessa tarvitaan kaikkia pelaajia, ja jokaisen panos on tärkeä. Olisin aika yllättynyt, jos KRP ei olisi tehnyt erityishuomioita meidän ykköstykkejä vastaan ”, Luukkonen jatkaa.

Kainulaiselta on kuluvalla kaudella nähty onnistumisia useissa ratkaisevissa otteluissa. Joulukuussa MM-kotikisojen finaalissa hän iski hattutempun Ruotsin verkkoon. F-liigan puolivälierissä Kainulainen ratkaisi toisen osaottelun Indiansia vastaan tekemällä viisi maalia.

Kuten Luukkonen arvioi, Kainulaisen nimi on huomioitu tarkasti tulevan vastustajan, Nokian KRP:n joukkueen sisällä. 

“Tietenkin jos yksi pelaaja pitää nostaa esille, niin kyllä se Justus on. Kaikki tietävät, kuinka kovasta kaverista puhutaan. Meidän täytyy pitää Justus poissa vaarallisilta maalintekopaikoilta. Toisaalta yhteen pelaajan ei kuitenkaan saa keskittyä liikaa, sillä Oilersilta löytyy paljon laadukkaita pelaajia ja tulivoimaa riittää”, Näätälauman päävalmentaja Jarmo Härmä muistuttaa.

Välieräsarja käynnistyy tänään sunnuntaina kello 17:00 Raholan liikuntakeskuksessa.