Seurajoukkueiden pelaajat ovat matkanneet seurajoukkueistaan ympäri maailmaa pelaamaan, joten myös Henri Niemelän topit ja flopit katsaus matkaa maajoukkueiden maailmaan. Tämän artikkelin topit ja flopit on poimittu parhaillaan käynnissä olevista Euroopan MM-karsinnoista ja joukkueista, joilla on kaksi karsintaottelua takana. Topit ja flopit Maajoukkue-edition olkaapa hyvät!

 

Topit:

 

  1. Turkki

 

Turkki on säväyttänyt karsintojen ensimmäisinä pelipäivinä isosti. Se voitti ensimmäisessä ottelussa sensaatiomaisesti Hollannin 4-2 ja toisessa ottelussa Norjan 0-3. Turkilla uusi sukupolvi on nostanut sen osaksi Euroopan huippuja ja kesän EM-kisoissa joukkue on takuulla valmis yllätyksiin. Nyt kyytiä sai jo Hollanti ja hallitseva maailmanmestari Ranska sai kyytiä kesäkuussa 2019. Tästä joukkueesta kannattaa ottaa seurantaan Leicesterin toppari Caglar Soyuncu.

 

  1. Tšekki

 

Entinen Euroopan huippumaa Tšekki on Turkin kaltaisesti tekemässä vahvaa nousua kohti maanosan huippua. Tšekki aloitti nämä karsinnat 2-6 voitolla repalaisesta Virosta. Lauantaina vastassa oli FIFA-rankingin ensimmäisenä oleva Belgia. Tässä ottelussa kotonaan pelannut Tšekki venyi tasapeliin Lukas Provodin tekemällä maalilla. Belgia ei ole ainut, joka on menettänyt lähimenneisyydessä pisteitä Tšekille, sillä Englanti hävisi heille vierasottelussa lokakuussa 2019. Tärkein palanen tässä joukkueessa on Viroa vastaan hattutempun iskenyt West Hamin keskikenttäpelaaja Tomas Soucek.

 

  1. Armenia

 

Huuhkajillekin lähimenneisyydestä erittäin tuttu Armenia hoiti ensimmäiset ottelunsa aika lailla täydellisesti. Ensimmäisessä ottelussa kaatui Liechtenstein 0-1 ja toisessa ottelussa kaatui Islanti kotona luvuin 2-0. Lohkon toinen sija, maaliero 3-0 ja kuusi pistettä ovat selvästi yläkanttiin tässä vaiheessa. Jo Suomen kanssa samassa lohkossa pelatessaan se tunnettiin ikävä hämmentäjänä ja sitä se tuntuu edelleen olevan. Lohkossa J sillä on vielä edessään vastustajia kuten Saksa, Romania ja Pohjois-Makedonia, mutta tämän hetken peli-ilmeeseen on oltava erittäin tyytyväinen ja se tuo itseluottamusta näitä ennestään isompia maita vastaan. 

 

Flopit:

 

  1. Slovakia

 

Slovakian karsinnat ovat alkaneet surkeasti. Ensimmäisestä ottelusta oli Kyprokselta tuloksena maaliton tasapeli ja lauantaina tuli nolo 2-2 tasapeli Maltaa vastaan. Myöskään syksyn Kansojen liigassa ei sujunut ja sieltä oli tuloksena putoaminen C-tasolle. Nykyinen päävalmentaja Stefan Tarkovic pestattiin tehtäväänsä lokakuussa 2020 ja hän saikin pelastettua maalle paikan kesän EM-kisoihin. Poissaolojen taakse on Slovakian kanssa helppo mennä, mutta fakta on myös se, että se on isossa kriisissä.

 

  1. Islanti

 

Ei asiaa EM-kisoihin, ei asiaa Kansojen liigan A-tasolle. Edellisten EM-kisojen sensaatio on laskeutunut viime aikoina tavallisten kuolevien tasolle. A-tasolla Islanti hävisi viime syksynä kuusi ottelua maalierolla 3-17. Nyt tähän mennessä pelatuista karsinnoista on tuloksena kaksi tappiota maalierolla 0-5. Saksalle kärsitty 3-0 tappio oli ennakoitavissa, mutta 2-0 vierastappio Armenialle yllätti kyllä ainakin allekirjoittaneen. Vaisua Islantia ei nähdä ensi kesän EM-kisoissa ja sekös näiden viimeaikaisten tuloksen lisäksi haalistaa Islannin kilpeä Euroopan kärkimaana. 

 

  1. Irlanti

 

Läjäpäin Valioliigapelaajia ja kahdesta ottelusta tuloksena nolla pistettä. Serbiaa vastaan joukkue johti ottelua 0-1, mutta lopulta hävisi ottelun 3-2 Aleksandar Mitrovicin tehtyä kaksi maalia. Toisessa kamppailussa tuli 0-1 tappio nousevalle Luxemburgin joukkueelle. Vastustajat ovat olleet myös hyviä, mutta onhan Irlannin joukkueen tekeminen surkuhupaisaa. Edellisen kerran Irlanti on voittanut kilpailullisen ottelun kesäkuussa 2019, jolloin vastassa oli lilliputtimaa Gibraltar. Irlanti saa sanoa hyvästit haaveille kohti MM-kisoja 2022, jos niitä nyt ikinä olikaan.

 

Henri Niemelä

henri.niemela18@gmail.com

@henekka18

Artikkelikuva:

Kristoffer Ilmasti

krisilmasti@gmail.com