F-liigan pudotuspelit alkavat 19. maaliskuuta. Kuva: Jarmo Koskela, F-liiga

 

Salibandyn miesten F-Liigan pudotuspeliparit ratkesivat tänään. Viime kauden tapaan Tampereen Classic vei runkosarjan voiton, ja joukkue kohtaa puolivälierissä OLSin. Salibandy ja pesäpallo käyttävät ainoina lajeina Suomessa systeemiä, jossa pudotuspeleihin selviytyneet joukkueet saavat valita vastustajansa. F-liigan toimitusjohtajan Kimmo Nurmisen mukaan 15 vuotta sitten tehty päätös on osoittautunut toimivaksi.

Teksti: Jesse Hietikko

Tällä kertaa tamperelaiset valitsivat seitsemänneksi runkosarjassa sijoittuneen oululaisen OLS:n, Toiseksi runkosarjassa sijoittunut Nokian KrP valitsi kahdeksannelta sijalta seinäjokisen SPV:n.

Kolmanneksi sijoittunut Espoon Oilersin valinta oli kahden kauppa, kun jäljellä oli enää jyväskyläläinen Happee (5) ja paikallisvastustaja Espoon Indians (6), Oilers valitsi Indiansin, joten Espoon derbystä päästään nauttimaan kevään peleissä. Viimeinen puolivälieräpari muodostui täten Turun Palloseurasta ja Happeesta.

 

Pallosta kamppailevat Indiansin Otto Lehkosuo ja Oilersin Santeri Lindfors. Kuva: Juhani Järvenpää, F-Liiga

 

F-Liigan toimitusjohtajan Kimmo Nurmisen mukaan valintasysteemi tuo mukanaan lisäjännitystä.

”Tämä päätös on syntynyt jo 15 vuotta sitten, kun ensimmäisen kerran päätettiin tuoda jotain uutta  pudotuspelivaiheeseen. Silloin pohdittiin, että se voisi tuoda sellaisen uuden ja vähän showtyyppisenkin elementin tähän kohtaan, kuitenkaan vaarantamatta  kilpailullista asetelmaa, Valinta on toiminut kuluneina vuosina ihan hyvin ja niin kuin tämäkin päivä osoitti, kyllä se vaan on kiinnostava hetki pelikauden aikana”, Nurminen kommentoi Trombitille.

Voiko formaatista seurata pelillisiä etuja tai haittoja?

”En usko, että mikään joukkue  erityistä etua saa. Runkosarjan järjestys määräytyy pelattujen otteluiden perusteella. Jos nyt lähdetään miettimään jotain taktikointia, niin vaikkapa sijoille 5-8 yltäneet eivät voi  vaikuttaa siihen, ketkä tulevat heidät valitsemaan.”

 

Classic voitti OLSin molemmissa runkosarjakohtaamisissa tällä kaudella. Kuva: Ari Arola, F-Liiga

 

Onko lähitulevaisuudessa tulossa muutoksia, vai jatketaanko samalla valintamallilla?

”Toistaiseksi jatketaan samalla. Suuri muutos on jo tulossa kaudelle 2022-2023, jolloin miesten F-liigaa aletaan pelata 12 joukkueella ja kolminkertaisella runkosarjalla. Siitä huolimatta joukkueet haluavat säilyttää pudotuspeliformaatin, jossa pelataan paras seitsemästä puolivälieristä alkaen. Pitkillä sarjoilla varmistetaan sattuman vähäisyys, eli kyllä varmasti se oikea joukkue ansaitsee  jatkopaikan, kun neljästä voitosta pelataan. Eli en usko, että olisi tarvetta lähteä tuomaan pudotuspelivaiheeseen muutoksia”, Nurminen sanoo.