Share

Media-alan konkari ja pitkäaikainen uutistoimittaja Faye Lawson rentoutuu vapaa-ajallaan pilvien yläpuolella. Maan pinnalla hän kirjoittaa tai toimittaa uutisia.

Sanomatalon aula kuhisee ihmisistä. Ihmisjoukosta erottuu punatukkainen nainen, joka kävelee puolijuoksua luokseni. Tämä henkilö on uutistoimittaja Faye Lawson, 37, joka työskentelee Sanomalla radion uutistoimittajana ja opettajana Helsingin evankelisessa opistossa. Lawson on juuri tulossa HEO:sta, jossa hän opettaa uutistyötä tulevaisuuden media-alan työntekijöille.

– Anteeksi, että olen hieman myöhässä. Ehdinkö hakea vielä kahvin ennen kuin aloitamme, kysyy Lawson.

Vastaan myöntyvästi ja saan vielä hetken katsella muistiinpanojani.

Faye Lawson työpaikan aulassaan.

HEO on antanut alkusysäyksen myös Lawsonin uralle vuonna 2001. Tämän jälkeen hänen opiskelut jatkuivat ammattikorkeakoulu Stadian medianomilinjalla, josta hän valmistui vuonna 2006. Nyt Faye on palannut takaisin entiseen opinahjoonsa jakamaan matkalla oppimiaan tietoja ja taitoja opiskelijoille. Hymyilevä ja iloinen Lawson onkin kokenut opettamisen omakseen.

– Opettaminen on ollut mieluisaa ja haluisin tehdä sitä lisää myös tulevaisuudessa. Olen kyllä innostunut siitä.

Lawson työskenteli MTV:llä kesän vuosina 2003 ja 2004. Vuonna 2006 hän oli Nelosen uutisissa kesätoimittaja ja siitä lähtien hän ollut Nelonen median palveluksessa. Media-alan konkari on työskennellyt urheilutoimituksessa, monimediatoimittajana ja radiossa. Innostus omaa työtään kohtaan on pysynyt korkealla kaikki nämä vuodet. Yksi pääsyy tähän on uutistyön monipuolisuus.

– Päivät ovat erilaisia ja nopeatempoisia. Tykkään asioiden tapahtuvan heti ja siitä, ettei yksikään päivä ei ole samanlainen.

Sanoma talossa sijaitseva uutistoimitus on Lawsonin työpaikka.

Radio on näytellyt isoa roolia Lawsonin elämässä jo pitkään. Hän on tehnyt töitä radiossa uutistoimittajana ja radio on aina ollut hänelle lähelle sydäntä.

– Minulla on aina ollut tietynlainen rakkaus radiota kohtaan. Tein juontohommia koulun radiossa ja huomasin, että radiotyö vaatii juontajalta todella paljon.

Kuin sattuman kaupalla hänen vanha pomonsa Jaakko Lähteenmaa kävelee ohitsemme. Hän pysähtyy tervehtimään Lawsonia, vaihtaa kuulumiset ja muistaa myös kehua häntä.

– Faye oli aina ahkera työntekijä, meni suoraan syvään päätyyn ja aina omasta tahdostaan, kertoo Lähteenmaa.

Kiitokseksi tästä hän saa lämpimän halauksen.

– Jaakko oli pomona huippu ja ihmisenä aivan ihana, jatkaa Lawson hymyillen. Lisäksi hän on kovan luokan journalisti.

Faye Lawson kuvailee itseään tempperamenttiseksi, mutta osaa myös rauhoittua kotisohvalla.

Lawsonin sukujuuret ovat Belfastissa Pohjois-Irlannissa. Hänen isänsä on sieltä kotoisin ja äiti on suomalainen. Vaikka Belfast oli 1980-luvun lopulla rauhaton ja epävakaa levottomuuksien jälkeen, niin Faye muistelee lapsuuttaan lämmöllä.

– Lapsuuteni muistot Pohjois-Irlannista olivat ehdottomasti lämpimät. Elin mielestäni ihan normaalin lapsuuden. Lapselle se kaikki oli normaalia, kun ei tiennyt paremmasta mitään.

Prostestanttien ja katolisten jakamassa kaupungissa Lawsonin perhe oli erikoisuus: evankelisluterilainen isä, jonka vaimo oli suomalainen. Lisäksi he asuivat katolisella alueella, mutta koulua Lawson kuitenkin kävi protestanttisella puolella. He erottuivat normaalista arjesta, mutta saivat olla rauhassa. Epävakaassa kaupungissa sekä väkivallan pelko että uhka leijui koko ajan ilmassa siihen aikaan ja se näkyi kaupunkikuvassa.

– Muistan kun menimme perheen kanssa Belfastin keskusaukiolle, niin sotilaat tarkistivat kaikki laukut ja reput niin aikuisilta kuin lapsiltakin.

Belfast oli Fayen kotipaikka 8-vuotiaaksi saakka. Lopulta hänen isänsä ja äitinsä päättivät muuttaa Suomeen ja asuinpaikaksi valikoitui Espoo.

Nuori Faye aloitti koulunkäynnin Espoon Suvelassa. Ala- ja yläaste vierähtivät koulussa, jossa oli tuolloin muitakin maahanmuuttajia. Puhuttiin Suvela-ghetosta. Fayen aloittaessa koulunkäynnin hänen isoin haasteensa oli kieli.

– Jouduin opettelemaan suomen kielen kokonaan tänne muutettuamme. Vaikka äiti olikin suomalainen, niin en osannut puhua kieltä aikaisemmin. Kun opin kielen, niin pälpätin kuin papupata, nauraa Lawson.

Lawsonilla olisi ollut lahjakkuutta muillakin aloilla kuin media-alalla. Hän harrasti seiväshyppyä ja 100 metrin aitajuoksua, josta hänellä on piirinkisoista mitaleita takataskussa. Laulajana hän on ollut coverbändissä ja myös kitaran soitto on tullut tutuksi. Nämä jäivät kuitenkin jalkoihin, kun Faye löysi sen suuren rakkauden harrastusten maailmasta.

Laskuvarjohyppyyn Lawson rakastui ensisilmäyksellä. Hänen silmänsä alkavat loistamaan, kun hän alkaa puhumaan asiasta.

– Laji vei minut heti mennessään. Nykyään siihen kuluu melkein koko vapaa-aika ja siitä on tullut myös elämäntapa.

Hyppyjä Lawsonilla on takana yli 900 ja rakkaus lajia kohtaan on vain syventynyt. Vaikka lajin parissa on tapahtunut vakaviakin onnetomuuksia, niin uutistoimittajaan se ei ole vaikuttanut. Ulkomaan lomiin yhdistetään usein myös oma rakas harrastus.

– Vapauden tunne hypätessä on jotain sellaista, että siihen ei kyllästy koskaan. Olimme juuri Kroatian Rijekassa hyppäämässä.

Lawson positiivisuus tarttuu myös hänen vierellään oleviin ihmisiin.

Tällä hetkellä Lawson on elämäänsä tyytyväinen. Nopeatempoisesta rytmistä pitävä uutistoimittaja viihtyy työssään Sanomalla ja HEO:ssa, mutta myös uudet tavoitteet ovat naisen mielessä.

– Haluaisin matkustella vielä lisää, koska maailmassa on niin paljon nähtävää. Myös perheen perustaminen on ollut mielessä.

Lawsonin haave monipuolisesta ja värikkäästä elämästä ei ole tuulesta temmattu. Hänen positiivisuutensa tarttuu muihinkin ihmisiin ja hänen seurastaan on helppo nauttia. Näillä eväillä on rakennettu monta hyvää ja hienoa tarinaa, joita tulee varmasti vielä lisää tulevaisuudessa.

Teksti: Toni Lång

Kuvat: Heidi Viitamaa

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
  • Kommentit pois päältä artikkelissa Faye Lawson unohtaa uutistyön katsellessaan pilviä lintuperspektiivistä