Eveliina Salonen (vas.) ja Henna Blomroos kuuluvat frisbeegolfin terävimpään kärkeen myös kansainvälisesti. (Kuva: Frisbeegolfliitto)

Frisbeegolfin ammattipelaajien kausi 2022 on saatu käyntiin kolmella kilpailulla. Kausi avattiin Las Vegas Challengessa 24–27.2. Siitä käynnistyy pitkä kisaputki, sillä kisoja on aina syksyyn asti. Kiertueella on mukana myös suomalaisia.

Teksti: Niko Liikkanen

Suomalaisia nähdään tällä kaudella ilahduttavan paljon Yhdysvalloissa pelaamassa. Kahtena edelliskautena suomalaisten Amerikan valloitus oli minimaalista koronan tuomien ongelmien takia. Las Vegas Challengessa pelaavat suomalaisista Henna Blomroos, Eveliina Salonen ja Seppo Paju.

Paju pelaa vain tämän kilpailun visiitillään Yhdysvaltoihin, mutta Blomroos ja Salonen kisaavat peräti kaksi kuukautta Amerikassa. Myöhemmin kilpailemaan liittyvät Lauri Lehtinen ja Mikael Häme, jotka aloittivat kauden Wacossa viime viikonloppuna.  Maaliskuun loppupuolella suomalaisia ammattipelaajia on jo runsain joukoin Yhdysvalloissa kisaamassa.

Kauden ensimmäisessä kilpailussa Las Vegas Challengessa ei nähty lajin ykkösrankattua Paul McBethiä. McBeth aloitti kautensa 3. maaliskuuta Memorial Championshipissä. Vegasissa heitti kuitenkin suuri määrä lajin parhaita.

 

Nuori lupaus esitti kypsää peliä

 

Las Vegas Challengessa saatiin jännittää loppuratkaisua aina uusintaväylille asti, sillä neljän pelatun kierroksen jälkeen tasatuloksessa (39 alle parin) olivat Drew Gibson ja vasta 16-vuotias Gannon Buhr. Ratkaisua lähdettiin hakemaan siis äkkikuoleman kautta, jossa neljännellä uusintaväylällä Buhr ei onnistunut putissaan ja Gibson piti hermonsa kasassa. Gibson kuittasi voitosta itselleen 6000 dollarin palkintopotin.

Pelikypsyydellään häikäissyt Buhr ei onnistunut nappaamaan ensimmäistä isoa voittoaan, mutta on varmasti tyytyväinen viikonloppuunsa. Kolmanneksi itsensä pelasin Calvin Heimburg tuloksella 36 alle parin. Suomalaisista Seppo Paju sijoittui sijalle 26. Paju pelasi hyvän ensimmäisen ja viimeisen kierroksen, mutta toisella ja kolmannella oli hieman vaikeampaa.

Naisten puolella kärkikaksikko oli vähemmän yllättäen Catrina Allen ja Paige Pierce. Eveliina Salonen pelasi itsensä viidenneksi. Henna Blomroosilla oli vaikeampi kisa, sillä Blomroos karsiutui viimeiseltä kierrokselta ja sijoittui sijalle 25.

 

Suomen naispelaajille hyviä sijoituksia

 

Kausi jatkui Memorial Championshipissä Arizonan lämmössä. Memorialissa ei nähty yhtä paljon huippuja kuin Las Vegas Challengessa, mutta lajin kärkinimi Paul McBeth starttasi kautensa Memorialissa. Tähän kilpailuun lähtivät suomalaisista vain Salonen ja Blomroos.

Blomroos sijoittui neljänneksi jääden vain kaksi heittoa kolmossijasta. Salonen sijoittui jälleen viidenneksi. Naisten sarjan voittoon itsensä pelasi virolainen Kristin Tattar. Las Vegas Challengessa kärjessä olleet Pierce ja Allen eivät pelanneet Memorialissa.

Avoimessa luokassa voittoon pelasi vähemmän yllättäen McBeth. Toiseksi sijoittui Anthony Barela jääden kolme heittoa McBethistä. Kolmanneksi pelasi hieman yllättäen Aaron Gossage. Las Vegas Challengessa voittanut Drew Gibson sijoittui neljänneksi.

 

Jatkokisoissa lisää suomalaisväriä

 

Waco Annual Charity Open pelattiin viime viikonloppuna. Salosen ja Blomroosin lisäksi suomalaisista kisassa nähtiin Lauri Lehtinen ja Mikael Häme. Lehtisellä ja Hämeellä oli molemmilla vaikeuksia ensimmäisellä kierroksella, mutta Lehtinen pelasi hyvän toisen ja kolmannen kierroksen aivan kärjen tahdissa (-7 kierrokset).

Lehtinen sijoittui ensimmäisessä Amerikan kisassaan hienosti 16:sta. Häme pelasi myös hyvän toisen kierroksen (-8), mutta ensimmäinen ja kolmas kierros tuloksen ollessa par Häme sijoittui sijalle 34. Miesten voittoon pelasi tuttuun tapaan vakuuttavasti kauden aloittanut McBeth. Toiseksi sijoittui Luke Humphries ja jaetulle kolmannelle sijalle Chris Clemons ja Joel Freeman.

Naisten puolella Eveliina Salonen johti ensimmäisen ja toisen kierroksen jälkeen kisaa, mutta heikko kolmas kierros pudotti hänet yhdeksänneksi. Blomroos pelasi nousujohteisen kisan parantaen tulostaan jokaiselle kierroksella, mikä riitti tällä kertaa kuudennelle sijalle. Naisten voittoon ylsi Valerie Mandujano, toiseksi sijoittui virolainen Kristin Tattar ja kolmanneksi Catrina Allen.

 

Väinö Mäkelä kisaa ensi viikolla Teksasissa. (Kuva: Mikko Koskinen/Frisbeegolfliitto)

 

24. maaliskuuta alkavassa Texax State Disc Golf Championshipissä nähdään aiemmin mainittujen suomalaisten lisäksi Niko Rättyä, Väinö Mäkelä, Luukas Rokkanen ja Niklas Anttila. Monet suomalaiset ammattipelaajat viettävät pääsääntöisesti koko kauden Amerikassa, ja hyviä sijoituksia on odotettavissa.