Kuva: Suomen Tennisliitto

Harri Heliövaara on pitkään tunnettu suomalainen tennis-pelaaja, mutta aivan viime kuukausien aikana 31-vuotias suomalainen on pelannut uransa parasta tennistä.

Sain yhteyden Heliövaaraan rauhallisena tiistaiaamuna Cagliarista. Heliövaara on ollut vahvassa myötätuulessa viime kuukausien aikana, mutta koronaviruksen tuomat poikkeustilat turnauksissa hieman turhauttaa Heliövaaraa.

– Heti kun lähtee hotellihuoneesta, niin pitää olla maskit päällä ja liikkuminen on ylipäänsä aika rajoittavaa. Sen takia itse viihdyn hyvin pelkästään hotellihuoneessa ja lähden pois ainoastaan, kun treenaamaan mentäessä, Heliövaara kertoo.

Heliövaara on nähnyt monen monta maata viime syksyn jälkeen, kun tennis-kiertueet ovat jälleen jatkuneet. Suurin osa maista on ottanut tilanteen selvästi tosissaan, mutta myös poikkeuksia löytyy.

– Turkissa asiat hoidettiin aika niin ja näin, siellä selvästi asiaan ei välttämättä tarpeeksi tosissaan suhtauduttu. Kokonaisuudessaan on kuitenkin ollut todella kovat rajoitukset päällä. ATP-kilpailuissa hotellista ei saa poistua minnekään muualle kuin tenniskentälle. Sillä tavoin sellainen normaalin elämän kokeminen jää pois, toisaalta eipä näin korona-aikana eri kaupungeissa niin hirveästi edes ole tapahtumaa.

– Aikaisemmin menimme todella usein iltaisin ravintolaan syömään ja kyllähän sitä kaipaisi. Tällä hetkellä ruokaa saa syödä ainoastaan hotellissa tai joissain paikoissa pelaajille on järjestetty oma yhteinen lunch-tila.

Vanhemmalla iällä Heliövaara on myös halunnut hieman enemmän nähdä paikkoja.

– Liian monessa paikassa on tullut käytyä sillä tavalla, että ei loppuen lopuksi ole nähnyt mitään. Olen koittanut aina edes jotain käydä katsomassa kaupungilla, jos se on vain mahdollista.

”On ollut todella positiiviset kuukaudet”

Heliövaara on ollut tyytyväinen hänen viime kuukausien edesottamuksistaan, vaikka positiivinen koronatestitapaus hänen kauttaan hieman sekoitti muutamia viikkoja sitten. Lopulta turnauksia ei sen takia jäänyt välistä kuin yksi kappale.

31-vuotias Heliövaara näkee, että hän pelaa tällä hetkellä elämänsä tennistä nelinpelin parissa.

– Onhan tämä ollut ihan huippukausi. Pidin vuoden alussa mahdollisena TOP100-paikkaa jossain vaiheessa kevättä, mutta se menikin jo aika nopeasti maaliskuun alussa rikki. Kaikin puolin minulla on ollut todella positiivinen alkuvuosi, mutta tämä vahva vire lähti jo syksyltä.

– Koronatauon jälkeen kolme ensimmäistä turnausta menivät aika heikosti, mutta sen jälkeen pelit ovat lähteneet menemään hyville urille. Jo viime vuoden aikana tuli finaalipaikkoja turnauksissa ja sain oman perustason nostettua aika nopeasti korkealle tasolle.

Heliövaara on pelannut monen eri parin kanssa nelinpelejä, uran ensimmäisen ATP-kilpailunsa Heliövaara voitti maaliskuussa Lloyd Glasspoolin kanssa. Heliövaara kertoo, että parilla on aina merkitystä pelaamiseen, ja eri parien kanssa pitää ottaa huomioon erilaisia asioita.

– Henkisessä latauksessa huomaan sen parin merkityksen ehkä eniten, itse tykkään rauhallisista ja vähän jopa sellaisista hiljaisista pelaajista. Jos oma parini huutaa paljon tai on liian tiukka, niin se ei sovi itselleni välttämättä hirveän hyvin.

– Myös pelillisesti on tietenkin eroa, ja niihinkin asioihin pitää aina sopeutua. Esimerkiksi juuri Lloyd on hyvin rauhallinen pelaaja sekä hänellä on hyvä syöttö. Se sopii minulle erinomaisesti.

Marseillessa tullut uran ensimmäinen ATP-turnauksen voitto sekä muutenkin vahvat edesottamukset ATP-kilpailuissa ovat nostaneet Heliövaaran itseluottamusta runsaasti.

– Marseille kisan voitto helpottaa paljon ATP-kilpailuihin mukaan pääsyä ja olen saanut myös realistisen fiiliksen, että voin menestyä kilpailuissa, enkä pelkästään osallistu mukaan. Ja täytyyhän se sanoa, että onhan ylipäänsä se aina vähän siistimpää mitä isompaan kisaan pääsee mukaan. Tenniskenttä nyt on aina sama, mutta on siinä kuitenkin muitakin eroja.

Heliövaara on kertonut aikaisemmin, että hänen iso unelmansa on pelata Tokion Olympialaisissa. Aikaisemmissa haastatteluissa Heliövaara on myös maininnut uran lopettamisen, jos olympiapaikkaa ei tule.

– Tähtään täysillä Olympialaisiin ja se selviää kesäkuun alussa, miten sen kanssa käy. Se on mun sellainen tietynlainen checkpoint-kohta, katsotaan miten pelit menevät ja missä asioissa pitää parantaa ja myös missä olen hyvä. Myös omalla rankingilla ja taloudellisella tilanteella on merkitystä.

– Kun tällä hetkellä pelit menevät näin hyvin, tuntuisihan se idioottimaiselta lopettaa ura, vaikka olympiapaikkaa ei tulisikaan. Ja täytyy muistaa, että eihän tässä ole enää kuin kolme vuottakin Pariisiin.


Kuva: Suomen Tennisliitto

Heliövaaralle tuli liki neljän vuoden tauko ammattilaistenniksestä, kun hän opiskeli diplomi-insinööriksi vuosina 2013–17.

– Kyllähän ne välivuodetkin vaikuttavat, että en tunne itseäni miksikään 31-vuotiaaksi vanhukseksi tennispelaajana. Kyllä uskon, että minulla on ainakin viisi vuotta hyviä pelivuosia vielä edessä, ehkä enemmänkin.

– Tietenkin näin jälkikäteen se lopettaminen hieman harmittaa. Toisaalta jos en olisi silloin lopettanut, niin en tiedä miten asiat olisivat menneet, joten turha niitä on pahemmin enää murehtia.

Heliövaaran suurin muutos neljän vuoden tauon aikana näkyi asennepuolella.

– Nykyään pelaan täysin omilla ehdoilla, nuorempana otin paineita usein joiltain muilta, ulkopuolisilta ihmisiltä. Minulla on luottavainen olo, että kaikki menee hyvin, mutta jos ne eivät menekään, niin ei se ole maailman loppu. Nautin tästä, kun pääsen tekemään mistä tykkään, mutta jos pelit menevät huonosti, niin se ei vaikuta sellaiseen yleiseen elämiseen.

– Koen, että harjoittelen aika fiksusti tällä hetkellä, vähän vähemmän kuin nuorempana ja pidän kehosta huolta. Pelillissä asioissa olen verkkopeliin varsinkin keskittynyt aika paljon, kun nelinpeliin olen enemmän pelannut.

Blogiharrastus

Harri Heliövaara pitää omaa todella mielenkiintoista blogiaan yllä osoitteessa harriheliövaara.fi. Hän kertoo blogissa omasta tennisurastaan ja näin vähemmän lajia seuraavalle ihmiselle blogi tuo todella mielenkiintoisia nostoja esiin yli 200 päivää vuodessa matkustavan urheilijan arjesta.

– Jo vuosina 2011–12 pidin samantyyppistä blogia pystyssä. Se tuo itselle vähän sellaisen terapeuttisen fiiliksen. Sitten on toki kivaa, kun porukka tuntuu tykkäävän lukea sitä ja koen, että se on ihan kivaa sellaista interaktiivisuutta.

– Totta kai on sellaisia päiviä, että tulee fiilis et ”nyt mun pitää kirjoittaa” ja varsinkin kotona ajattelee helposti, että olisi kiva tehdä jotain muuta. Mutta sitten, kun alkaa kirjoittamaan, niin teksti tulee lopulta aika nopeasti.

Heliövaara on nostanut esiin jo uran lopettamisen, mutta mitään konkreettista asiaa hänellä ei ole, mitä uran lopettamisen jälkeen pitäisi tehdä.

– Diplomi-insinöörin paperithan mulla on, mutta enemmän ja enemmän tuntuu siltä, että olisi kiva jatkaa tenniksen parissa hommia myös aktiiviuran jälkeen. Katsotaan sitä sitten, kun sen aika on, nyt kuitenkin keskityn täysillä seuraaviin treeneihin ja peleihin.

 

Artikkelikuva: Suomen Tennisliitto

Juuso Malinen