Ilmastoaktiivi Ansku Holstila on yksi Hiilivapaa Suomi -kampanjan viestintäryhmän jäsenistä. Hän on toiminut kampanjan vapaaehtoisena jo useamman vuoden. Hiilivapaa Suomi kampanjoi kivihiili- ja turvevoimaloita vastaan. Se pyrkii vaikuttamaan siihen, että kuntien energiantuotannossa siirryttäisiin pois fossiilisten polttoaineiden käytöstä. Tilalle halutaan 100 prosenttisesti uusiutuvaa energiaa tuotettuna hajautetusti eri lähteistä.
Hiilivapaa Suomi syntyi Hiilivapaa Helsinki -kampanjasta, jonka aloittivat Maan ystävät ja Greenpeace vuonna 2013. Maan ystävät ry on vetänyt kampanjaa vuodesta 2015 alkaen. Kun Vantaa, Espoo, Tampere, Jyväskylä ja Turku saatiin mukaan kampanjaan siitä muodostui Hiilivapaa Suomi.
Kuntien merkitys on suuri ilmaston lämpenemisen pysäyttämisessä
Kunnat voisivat tehdä paljon energiansäästön eteen. Energiatehokkuuden parantamisessa on vielä potentiaalia.
– Energiatehokkuutta voitaisiin parantaa mm. korjaamalla rakennuksia energiatehokkaammiksi peruskorjausten yhteydessä, ja kunnat voisivat tehdä korjauksia omissa kiinteistöissään sekä tukea taloyhtiöitä korjauksissa. Älykkäät teknologiat pitäisi ottaa käyttöön sähkön ja lämmön säätelyssä käyttöpiikkien tasaamiseksi. Uusiutuvan energian tuotannossa voitaisiin hyödyntää maalämpöä, geotermistä energiaa ja aurinkoenergiaa. Myös hukkalämmön talteenottoa voisi kehittää edelleen, Holstila kertoo näkemyksiään ja jatkaa:
– Kunnan energiayhtiöt voisi velvoittaa käynnistämään selvityksen energiantuotannon järjestämiseksi uusiutuvilla energiamuodoilla ja sitä myöten tehdä luopumisstrategian ja aikataulun fossiilisista polttoaineista eroon pääsemiseksi.
Hanasaaren voimalaitoksesta saavutettu erävoitto
Hanasaaren voimala on määrä sulkea vuoden 2024 loppuun mennessä. Työtä hiilestä eroon pääsemiseksi on Helsingin alueella kuitenkin vielä paljon, sillä esimerkiksi Ruoholahden Salmisaaressa sijaitsevan voimalan kohtalosta ei ole vielä päätetty ja se tehdäänkin seuraavalla valtuustokaudella. Hiilivapaa Suomi esittää Salmisaaren voimalan sulkemista vuoden 2025 loppuun mennessä.
– Kivihiilen poltto lämmittää ilmastoa ja meillä ei ole enää varaa lämmittää sitä. Jos halutaan vakavissaan pysäyttää ilmastonmuutos, nyt alkaa olla viimeiset hetket tehdä se, Holstila selventää.
Hiilivoimasta luopuminen olisi siis erittäin tärkeää ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseksi ja se pitäisi todellisuudessa tehdä jopa huomattavasti nykyistä nopeammin.
Turve ei ole energianlähteenä kivihiiltä parempi
Holstila on näreissään turveteollisuuden viimeaikaisesta lobbauskampanjasta, joka on näkynyt voimakkaasti katumainonnassa sekä lehtien sivuilla:
– Turpeennosto on uhka luonnon monimuotoisuudelle. Turve on käytännössä fossiilinen polttoaine, koska se uusiutuu hyvin hitaasti ja päästöt sen polttamisesta ovat itse asiassa suuremmat kuin hiilen polttamisesta. Lisäksi turvevoimaloita on Suomessa jopa enemmän kuin hiilivoimaloita.
Ydinvoimakysymys ei ole kampanjassa olennainen
Henkilökohtaisesti Holstila ei kannata ydinvoimaa. Mutta eikö ydinvoimaloiden hukkalämmöllä voitaisi juuri lämmittää asuntoja hiilivoiman sijaan?
– Kaukolämmön tuotannossa ydinvoimasta ei ole juuri hyötyä, koska lämmön kuljettaminen kovin pitkän matkan päähän voimaloista on kallista ja huoltovarmuuden kannalta ongelmallista, eivätkä ihmiset yleensä halua asua ydinvoimalan vieressä, Holstila kertoo.
Ongelmallisina ydinvoimassa Holstila näkee myös ydinjätteen loppusijoittamisen epävarmuustekijät ja ydinpolttoaineen turvallisuuteen liittyvät riskit poliittisesti epävakaassa maailmassa.
Kuntavaaleissa on todella mahdollisuus vaikuttaa
– Kuntavaaleissa voi äänestää ehdokasta joka on sitoutunut fossiilisista polttoaineista luopumiseen. Kunnallispoliitikot ovat melko helposti kansalaisten tavoitettavissa ja vastaavat hyvin sähköpostiin. Ota rohkeasti yhteyttä oman kuntasi päättäjiin, sillä tulevat kunnanvaltuutetut päättävät Salmisaaren kivihiilivoimalan sulkemisaikataulusta, Holstila vinkkaa.
– Poliitikkojen tulisi tehdä aloitteita ja päätöksiä fossiilisista polttoaineista luopumisesta ja siitä miten asia hoidetaan. Oman kunnan energiatehokkuuden parantamiseksi voidaan tarjota mm. taloyhtiöille neuvontaa ja tehostaa kuntien omissa rakennuksissa energiansäästöä, summaa Holstila.
**************************************************************************************************************************************************************************************
Muista äänestää kuntavaaleissa
Ennakkoäänestys on käynnissä 29.3. – 4.4.2017.
Äänestää voit myös viimeistään vaalipäivänä su 9.4.2017 klo 9-20.
Lisää tietoa Hiilivapaa Suomi -kampanjasta sekä siihen sitoutuneet kunnallisvaaliehdokkaat voi katsoa osoitteesta http://hiilivapaasuomi.fi/
Kuvat ja teksti: