Suomen koripalloikoni ja Susijengin apuvalmentaja Hanno Möttölä on erittäin luottavainen Suomen koripallomaajoukkueen tulevaisuudesta, vaikka nykyisen miehistön useat huippupelaajat lähestyvätkin uriensa viimeisiä pelivuosia.
Suomen koripallomaajoukkueen keski-ikä on tällä hetkellä korkeampi kuin koskaan aiemmin päävalmentaja Henrik Dettmannin alaisuudessa. Käynnissä olevat EM-karsinnat saattavat jäädä useille joukkueen pelaajille heidän viimeisiksi arvokisakarsinnoikseen. Susijengin paidassa. Tuukka Kotti, 39, Shawn Huff, 35 ja Jamar Wilson, 36, ovat esimerkkejä nykyisen ringin vanhemmista avainpelaajista.
Nuoria pelaajia ei kuitenkaan näytä rynnivän pukuhuoneen ovista sisään. Tämä on aiheuttanut huolta Susijengin tulevaisuutta ajatellen. Jos nuoret pelaajat eivät kykene täyttämään eläkkeelle jäävien pelaajien saappaita, on Suomen noususuhdanteinen menestys koripallokentillä vaarassa tulla päätökseen.
HBA Academyä ja Suomen A-maajoukkuetta valmentava Möttölä ei ole asiasta huolissaan. 43-vuotiaalla Möttölällä on vahva luotto siihen, että siirtymävaihe vanhasta uuteen tulee etenemään nopeasti ja kivuttomasti.
– Kyllähän meillä pelaajia on. He (nuoret pelaajat) ovat eri vaiheessa varhaisaikuisuraansa, ja sitten meillä on vähän kokeneempia pelaajia. Mutta sitten kun löytyy parempia pelaajia kuin nämä mitä meillä on nyt, niin silloin he ovat maajoukkeessa, Möttölä totesi HEO Median haastattelussa.
– Tällaista mediassa puhuttavaa väkinäistä sukupolvenvaihdosta ei ole olemassa. Oli kyseessä laji mikä tahansa. Silloinhan me oltaisiin ihan pohjamutien joukkue. Voisimme silloin kertoa, että tulemme seuraavan viiden vuoden aikana keskittymään täysin nuorten pelaajien kasvattamiseen.
Möttölä kuitenkin myönsi, että ikääntyvän rosterin tuomat haasteet korostuivat helmikuun EM-karsintaotteluissa, kun osa Susijengistä taisteli loukkaantumisten kanssa. Möttölän mielestä vierasvoitto Sveitsistä oli sen takia todella tärkeä saavutus.
– [Näissä viimeisissä otteluissa meillä] oli tilanne, missä osalla vanhemmista pelaajista oli loukkaantumisia. Matseihin ei tästä syystä oltu pystytty valmistautumaan jopa pariin kuukauteen. Se, että saimme raavittua Sveitsistä voiton, oli siis hyvä tulos loppujen lopuksi.
– Kaikilla on loukkaantumisia. Mutta koska me olemme todennäköisesti karsintojen vanhin joukkue, se ettei jokainen pelaaja ole täydessä iskussa, saa joukkueen näyttämään entistä vanhemmalta, Möttölä tuskaili.
YHDYSVALLOISTA LÄHES MAHDOTONTA EHTIÄ ARVOKISAKARSINTOIHIN
Möttölä muistuttaa, että nuoria suomalaispelaajia pelaa paljon Yhdysvaltojen yliopistosarjoissa. He eivät kuitenkaan pysty osallistumaan sieltä arvokisakarsintoihin. Tämä tuo luonnollisesti omat haasteensa maajoukkueelle. Sama tilanne koskee Suomen 22-vuotiasta NBA-tähteä Lauri Markkasta, joka pelaa nyt toista kauttaan Chicago Bullsin riveissä.
Pelaajien siirtyminen Yhdysvaltoihin voi olla todella palkitsevaa, mutta se tuo mukanaan reilun määrän riskejä. Loikka lammikon toiselle puolelle ei myöskään palvele maajoukkuetta parhaalla mahdollisella tavalla. Möttölä haluaisi nähdä muutoksia arvokisakarsintojen järjestämistavassa, jotta myös Yhdysvalloissa pelaavat pelaajat saataisiin maajoukkueiden mukaan. Tällainen oikaisu ei kuitenkaan vaikuta ajankohtaiselta juuri nyt.
– Parhaat 12 pelaavat. Se on vain fakta. Meillä on paljon laadukkaita pelaajia ja osa heistä on jenkeissä yliopistoissa. Se kuitenkin estää heitä käytännössä pelaamasta karsinnoissa. Heitä saadaan nähdä Susijengin paidassa varmaan taas ensi kesänä, Möttölä totesi.
– Markkanen on tietysti yksi huolenaihe. Niin pitkään kun karsinnat ovat tässä muodossa, niin hän ei pysty pelaamaan kuin arvokisoissa. Tilanne on haastava, se on totta.
- VIDEOHAASTATTELU: Hanno Möttölä kritisoi Chicago Bullsin pelitapaa – tulisiko Lauri Markkasen siirtyä toiseen seuraan?
– Yhdysvaltoihin lähteminen ei tietenkään [palvele maajoukkuetta parhaalla mahdollisella tavalla]. Me emme kuitenkaan voida olla niin itsekkäitä, että estäisimme heitä lähtemästä. Jos pelaaja haluaa opiskella yliopistossa ja hän kokee, että siellä on hyvä paikka hänelle, niin sitten meidän pitää vain pärjätä karsinnoissa ilman näitä kyseisiä pelaajia. Otetaan esimerkiksi vaikka Mikael Jantunen, joka on jo miesten maajoukkueen aloitusviisikon pelaaja. Se on tosiasia. Se, että onko hän siellä neljää vuotta, se on toinen kysymys. Näissä karsinnoissa hän ei ole tänä vuonna käytössä.
Möttölä kävi itse Utahin yliopiston, mistä myös edellämainittu suomalaislupaus Jantunen, 19, hakee tällä hetkellä vauhtia suuremmille areenoille. Utahin jälkeen Möttölä siirtyi ensimmäisenä suomalaisena koskaan NBA-kentille. Entinen laitahyökkääjä edusti Atlanta Hawksia vuodet 2000-2002.
Möttölän jälkeen NBA:ssa ollaan nähty vain kaksi pelaavaa suomalaista; Erik Murphy ja Markkanen, kumpikin Chicago Bullsin kokoonpanossa. Niukasta lukemasta huolimatta puheet siitä, että nuoria lähetettäisiin Suomesta liian innokkaasti Yhdysvaltoihin, ovat Möttölän mielestä hölynpölyä.
– Mehän ei tietysti ketään sinne lähetetä. Se on poika ja hänen vanhempansa, jotka tekevät asiasta päätöksen. Tästä lukiosta, tai mistä tahansa lukiosta kun valmistutaan, niin sulla on kolme vaihtoehtoa koripallourasi jatkamiseksi. Suomessa se on Korisiiga, Korisliigan ulkopuolella Euroopan kentät, ja sitten on vielä Yhdysvaltojen yliopistosarja, Möttölä luetteli.
– Ne ovat kaikki ihan henkilökohtaisia tilanteita. Jos joku pystyisi kertomaan sen absoluuttisen oikean ratkaisun, mikä auttaisi jokaista ammattilaiseksi tavoittelevaa pelaajaa eniten, niin sillä tienaisi aika paljon rahaa. Riskejä kuuluu kaikkeen.
Möttölän mielestä taistelu peliminuuteista kuvastaa vahviten Korisliigan ja Yhdysvaltojen yliopistosarjojen tasoeroa. Korisliigassa pelaajilla on paljon turvallisemmat oltavat, sillä pelipaikoista ei tarvitse käydä samanlaista kamppailua.
– Jos lähtee yliopistoon, niin siellä pystyy opiskelemaan samalla, mikä on erittäin arvokas asia. Meidän miesten maajoukkuetasoiset ja sillä kynnyksellä olevat pelaajat joutuvat kamppailemaan kynsin ja hampain jokaisesta peliminuutista. Se kuvastaa sitä tasoa ja kilpailua, mikä yliopistossa on joukkueen sisällä. Se on ehkä se suurin ero Korisliigaan.
– Kun korisliigakausi alkaa, niin ne roolit on mitä ne on. Siellä ei ole seitsemää suomalaista kamppailemassa kahdesta pelipaikasta. Siellä on 2-3 suomalaista, jotka tietävät, että he pystyvät pelaamaan isoja minuutteja Korisliigassa. Heillä on aika turvallinen olo siinä. Se on toisaalta hyvä, mutta siinä ei tule sitä samanlaista kilpailua.
– Se on kova maailma, ja tulevaisuudessa jokainen pelaaja tulee arpomaan vielä tarkemmin, että kannattaako Yhdysvaltoihin lähteä vai ei. Se ei kaikille sovi, ja pelipaikkakohtaisesti tilanteissa on aika paljon eroja.
SUOMEN EM-KARSINTATAVOITTEET OVAT SELVÄT
Susijengi hävisi ensimmäisen EM-karsintaottelunsa Serbialle, jonka jälkeen Sveitsi kaatui vieraskentällä vahvan comebackin päätteeksi. Suomi on tällä hetkellä karsintalohkonsa kolmannella sijalla. Tilanne on siitä herkullinen, että Georgia johtaa lohkoa puhtaalla pelillä otettuaan voiton myös kivikovasta Serbiasta. Neljän joukkueen lohkosta kolme parasta selviytyvät vuoden 2021 lopputurnaukseen.
Möttölän mielestä Susijengin on väännettävä viimeisestä neljästä ottelustaan vähintään kolme voittoa. EM-karsinnat jatkuvat Suomen osalta marraskuussa.
– Kyllä vierasvoitto Serbiasta olisi plussaa, mutta meidän tavoitteena pitää olla kaksi voittoa Georgiasta ja kotivoitto Sveitsistä. Mihinkään vähempään ei voida tyytyä, Möttölä päätti.
Eetu Ikola
Twitter: @eetuikola