Suomalaisen CS:GO-joukkueen HAVUn tulevaisuus näyttää mielenkiintoiselta. Joukkue pääsi hieman takaoven kautta Pohjois-Amerikassa pelattavaan FLASHPOINT-liigaan, jossa on mukana monia maailman huippujoukkueita.

 

HAVU ilmoitti viime viikon sunnuntaina jättäytyneen pois Elisa Viihde CS:GO Spring Challenge -turnauksesta, ja huhut HAVUn pääsemisestä FLASHPOINTiin alkoivat pyöriä. HAVUn liittymisestä FLASHPOINTiin kirjoitti ensimmäisenä arvostettu esports-toimittaja Jarek “DeKay” Lewis, joka on paljastanut esimerkiksi Aleksi “Aleksib” Virolaisen penkityksestä ennen ENCEn virallista tietoa.

Matkataan ajassa taaksepäin viime viikkoon. HAVU pelasi FLASHPOINT-liigan karsintoja Los Angelesissa, mutta tie liigaan tyssäsi välierissä, kun saksalaisjoukkue BIG oli vahvempi kartoin 0-2.

Suomalaiset matkasivat pettyneenä takaisin kotikunnille, kunnes FLASHPOINT otti joukkueeseen yhteyttä ja kysyi; olisiko joukkue halukas tulla pelaamaan sittenkin liigaa, vaikka karsinnat eivät menneet heidän haluamallaan tavalla.

HAVUn valinta oli vaikea, mutta joukkue päätti yhteisymmärryksessä lähteä pelaamaan rapakon toiselle puolelle, kertoo HAVUn pelinsisäinen johtaja Eetu “sAw” Saha puhelimessa.

– Päätös tehtiin ihan yhdessä, joku 24 tuntia mietittiin ja sitten ilmoitettiin, että osallistutaan, Eetu “sAw” Saha sanoi.

HAVUlla oli vaikea päätös myös sponsoreita ajatellen, sillä lähes kaikki organisaation sponsorit ovat Suomesta, ja he haluaisivat näkyvyyttä kotimaassaan. Lopulta joukkue näki potentiaalin isossa liigassa, jossa näkyvyys tulee olemaan eri luokkaa.

– Jonkin verran siinä painoi se, kun kaikki HAVUn sponsorit on lähinnä Suomessa, että ne haluais varmaan näkyvyyttä Suomessa, mutta kun me ei pelata mitää Suomessa järjestettäviä turnauksia sit hetkeen, niin se tulee vaikuttamaan. Mutta sitten taas toisaalta, se tulee avaamaan uusia ovia kansainvälisillä markkinoilla, ja tietty näkyvyys on eri luokkaa, kun kyseessä on iso liiga. 

FLASHPOINTissa pelaa todella kovan luokan joukkueita, joten ratkaisua helpotti myös turnauksen taso. 

– Loppujen lopuksi se oli aika kolikonheittoa, että kannattaako turnaukseen mennä vai ei. 4-6 viikkoa on pitkä aika pois kotoa, mikä myös vaikutti päätöksentekoon ja miettimiseen. Tietenkin palkintopotti on isompi ja joukkueet ovat parempia, kun näissä Euroopan turnauksissa, Saha jatkoi.

 

HAVU ja karsinnoista päässeet joukkueet erilaisessa asemassa

 

FLASHPOINT-liiga järjestetään ensimmäistä kertaa ja se yrittää kilpailla arvostetun ESL Pro Leaguen kanssa, jossa pelaa muun muassa suomalaisjoukkue ENCE, Aleksi “Aleksib” Virolaisen johtama OG ja monia muita maailman parhaimpia joukkueita.

Los Angelesissa järjestettävän liigan perustajajäseniä ovat joukkueet: MIBR, Cloud9, MAD Lions, Dignitas, c0ntact, Gen. G ja Envy. Nämä edellä mainitut joukkueet ovat siis maksaneet kahden miljoonan “rekisteröitymismaksun”, jonka ansiosta he omistavat liigasta osuuksia. Esimerkiksi osa katsojatuloista tulevat tulot menevät perustajajäsenille.

HAVUlla ja karsinnoista liigaan päässeillä joukkueilla on erilainen tilanne. Joukkueet kilpailevat ainoastaan palkintorahoista. HAVU tulee viettämään Los Angelesissa arviolta noin 4-6 viikkoa. Taukoa peleistä tottakai on, mutta kovin pitkiä pätkiä ei ole tiedossa.

– Jotain taukoja peleistä on. Saa nähdä pystyykö käymään kotona. Siinä on ihan vähintään viiden päivän tauko ja maksimissaan saattaa olla esimerkiksi 12. päivän tauko, se toki riippuu siitä, että voitetaanko vai hävitäänkö matseja, Saha sanoo loppuun.

FLASHPOINTin ensimmäinen kausi pelataan 13.3-19.4. Aikataulut ja miljoonan dollarin palkintojakauma julkaistaan lähipäivinä.

 

Jussi Saha, Joonas Eriksson