Helmarit lähtee haastamaan Espanjaa, Saksaa ja Tanskaa EM-kisoissa. (Kuva: Peppi Kouti)

 

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue varmisti paikkansa Englannissa pelattaviin jalkapallon EM-kisoihin helmikuussa 2021. Helmarit pelaa kivikovassa lohkossa Espanjan, Tanskan ja Saksan kanssa. Viimeksi Helmarit nähtiin EM-kisoissa vuonna 2013. Tuolloin Suomi jäi lohkojumboksi. 

Teksti: Samu Rissanen ja Jaakko Servo

Yksi Suomen isoimmista ongelmista on ollut maalinteko. Helmikuussa pelatussa Tournoi de Francessa Suomi teki yhteensä nolla maalia Ranskaa, Hollantia ja Brasiliaa vastaan. EM-kisoissa vastaan asettuu aika lailla yhtä kovia joukkueita: Espanja, Tanska ja Saksa.

MM-karsintaottelussa tiistaina Suomi sai kunnolla maalihanat auki, kun Helmarit kylvetti Georgiaa maalein 6-0. Helmareiden päävalmentaja Anna Signeul oli tyytyväinen joukkueensa suoritukseen Töölön tiistai-illassa. 

“Georgia oli väsynyt toisella puoliajalla, ja pelasimme heitä vähän paremmin. Teimme hienoja maaleja, viimeistelyt olivat hyviä. Olisimme toki voineet tehdä enemmänkin maaleja, mutta olemme tyytyväisiä 6-0-voittoon ja kokonaisesitykseen.”

Helmareiden vasen laitapuolustaja Emma Koivisto kertoi Trombitille Georgia ottelun jälkeen Suomen maalinteon ongelmista. 

“Slovakia-pelissä meillä takkusi maalinteon kanssa. Me saatiin siinäkin pelissä kyllä luotua maalintekopaikkoja, mutta ei vaan saatu niistä sisään. Tosi tärkeää, että saatiin nyt tehtyä kuusi maalia. Tietysti itseä jäi vähän kaivelemaan, etten saanut tehtyä maalia, mutta onneksi joukkuekaverit sitten hoitivat sen maalinteon.”

Ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa Koivisto kertoi Trombitille odottavansa kesän EM-kisoja paljon. 

“No, onhan ne kisat ollut jo pitkään mielessä, oikeastaan heti siitä lähtien, kun varmistettiin se kisapaikka. Nyt vielä kolme peliä seurajoukkueen kanssa, että tällä hetkellä täysi fokus niissä, mutta ehdottomasti odotan kisoja innolla.”

 

Emmi Alanen toimi Helmarien kapteenina Georgiaa vastaan. (Kuva: Peppi Kouti)

 

Kovia valmistavia pelejä tulossa

 

Maajoukkueen päävalmentaja Anna Signeul kertoi Georgia-ottelun jälkeen tulevista EM-kisoista ja niihin valmistautumisesta.

“Teemme parhaamme, että kaikki pelaajat pystyvät valmistautumaan hyvin (EM-kisoja ajatellen) riippumatta siitä, kuinka paljon he saavat peliaikaa. Suomessa ja ennen kaikkea Ruotsissa aikataulu on tiukka. Monilla on pelejä jo perjantaina ja sen jälkeen keskiviikkona ja sitä rataa, joten se on todella raskasta. On erittäin tärkeää tukea näitä pelaajia, olla yhteydessä heidän seuroihinsa ja varmistaa, että he pysyvät hyvässä kunnossa.”

“Sitten pelaajat joilla on vain pari peliä jäljellä kaudesta, kuten Emma (Koivisto), heitä tuetaan niin kauan kuin he treenaavat joukkueensa kanssa. Tämän jälkeen se on harjoittelua yksin ja valmistautumista sekä kunnon ylläpitämistä.”

Maajoukkueella on myös omia harjoituksia, jonka jälkeen ryhmä tapaa 20. kesäkuuta. Joukkue kisoihin valitaan sunnuntaina 5. kesäkuuta. Joukkueeseen valitaan 23 pelaajaa ja muutama reservi sen lisäksi.

“Ennen kisoja pelaamme Japania vastaan 27. kesäkuuta, ja siinä tarkoituksena on toki pelata hyvä ottelu, mutta ennen kaikkea saada kunto huippuunsa EM-kisoja ajatellen. Japani-pelin ja EM-kisojen avauspelin välissä pidämme pre camp 2:sen, mutta siitä emme voi paljastaa enempää vielä tässä vaiheessa. Nyt tärkeintä on vain valmistautua niin henkisesti kuin fyysisesti”, päävalmentaja painottaa.

Signeulin mukaan toiveissa on saada pelattua vielä toinenkin ottelu Japani-matsin lisäksi ennen kisoja.

“Joillain pelaajilla viimeiset ottelut seurajoukkueen paidassa tältä kaudelta ovat huhtikuun lopulla tai toukokuun alussa, joten on erittäin tärkeää, että saisimme pelattua useamman pelin ennen EM-kisoja.”

 

Anna Signeul toimii Helmareiden päävalmentajana. (Kuva: Peppi Kouti)

 

Kivenkova lohko

 

Suomen lohko Englannin EM-kisoissa on kovin mahdollinen. Helmarit pelaavat B-lohkossa Saksan, Espanjan ja Tanskan kanssa. Yle Urheilun asiantuntija Jonne Kunnaksen mukaan lohko on Suomen kannalta vaikein mahdollinen.

“En oikein voi kuvitella pahempaa lohkoa. Ykköskorista kuka tahansa olisi ollut kova, mutta kakkos- ja kolmoskoreista tuli pahimmat. Suomella on Mount Everestin korkuinen vuori kiivettävänä”, Kunnas sanoo.

“Espanja on yksi kisojen ennakkosuosikeista, ja Tanska on edellisten kisojen finalisti. Saksa on arvokisojen kestomenestyjä, vähän uudistunut, mutta edelleen kärkipäässä.”

Jos aikaisempia Suomen EM-kisojen sijoituksia miettii, niin Helmarit pääsee lähtemään kesän kisoihin lähes paineettomasta tilasta. Paineet edetä lohkosta jatkoon ovat Saksalla, Espanjalla ja Tanskalla. 

Suomi lähtee lohkon altavastaajana, mutta jalkapallossa kaikki on mahdollista. Aika näyttää, mitä kisoissa lopulta käy. EM-kisat alkavat 6.7. ja Suomen ensimmäinen peli on Espanjaa vastaan 8. heinäkuuta.