Naisten jalkapallomaajoukkue Helmarit pelaavat huhtikuun alussa kaksi ystävyysottelua Slovakiaa vastaan. Päävalmentaja Marko Saloranta tuntee useimmat pelaajat jo tyttömaajoukkueista lähtien.

Teksti: Olavi Ryhänen kuva: Wilma Viertola

“Tilanne on aika hyvä. Pelaajat pääsevät omissa seurajoukkueissaan pelaamaan. Parilla pelaajalla pientä vammaa ja niitä ei pystytty valitsemaan”, Marko Saloranta kommentoi joukkuevalintojaan.

Saloranta nosti esiin, että joukkueen pitää kehittyä kaksinkamppailupelaamisessa.

“Maajoukkuetapahtumissa meillä on aika vähän päiviä käytössä. Ollaan kuitenkin harjoituksissa painotettu sitä. Isot asiat tapahtuu tietysti arjessa. Saamme aika ison paketin tilastoja yksittäisistä pelaajista ja pelistä”, Saloranta kertoi Trombitille.

Hän oli Ruotsissa katsomassa Rosengårdin ja Linköpingin pelejä. Molemmissa sarjoissa pelaa suomalaisia.

Naisten jalkapallon A-maajoukkue on uusiutunut viime karsinnoista. (Kuva: Palloliitto.fi)

”Sain tilastot heidän viimeistelyharjoituksistaan, kamppailupelaamisestaan ja sitten ottelusta. Onni on se, että meillä pelaa pelaajia Englannissa. Siellä kamppailuvaade on pykälän verran kovempaa kuin Ruotsissa, missä meillä on valtaosa pelaajista.”

Joukkueesta lähti edellisten karsintojen jälkeen paljon kokemusta, ja uusia pelaajia nousi  maajoukkuetasolle. Salorannalle uudet pelaajat ovat jo tuttuja entuudestaan.

“Kaikkia olen päävalmentajana valmentanut, paitsi Linda Sällströmiä – silloin olin kakkosvalmentaja. Olin pitkään 17-vuotiaiden päävalmentajana tähän pestiin asti, ja sitten totta kai A-maajoukkueen valmentajana 6 vuotta”, Saloranta kertasi.

”Itseäni helpottaa todella paljon, että tunnen pelaajat. Tunnen taustan, tiedän heidät ihmisinä. Tiedän miten he käyttäytyvät paineen alla, kun on pelattu EM-kisoja, nuorisomaajoukkueessa tai EM-karsintoja. Se helpottaa todella paljon palautteen antoa ja sitä, mitä voi odottaa kultakin pelaajalta.”