Naisten jalkapallomaajoukkueen kokoonpano julkaistiin kahteen peliin Slovakiaa vastaan. Päävalmentaja Marko Saloranta kertoi Trombitille mietteensä Helmarien nykytilanteesta ja tulevista peleistä. Teksti: Veikka Lokka. Kuva: Wilma Viertola.

Helmarit jatkavat valmistautumista tulevaa Kansojen liiga -kautta varten kohtaamalla Slovakian huhtikuussa kaksi kertaa. Tietenkin valmisteluja tehdään myös edessä häämöttäviä EM-karsintoja varten.

Joukkue on päävalmentaja Marko Salorannan mukaan hyvässä kunnossa.

”Hyvässä tilanteessa päästään näihin Slovakia-peleihin. Monia loukkaantumisia ei ole. Kävimme valmennustiimin kanssa läpi, että tilanne on hyvä. Pelaajat omissa seuroissaan ovat hyvässä roolissa ja pääsevät pelaamaan”, kertoo Saloranta.

Helmarit pelasivat helmikuussa erittäin menestyksekkään Cyprus-cupin voittaen selvästi Kroatian, Unkarin ja Romanian. Nyt vuorossa olevaan tuplamaaotteluun Slovakiaa vastaan joukkue lähtee varmasti täynnä itseluottamusta.

”Kyproksen peleissä oli paljon hyvää. Hyökkäyspelissä saatiin asioita läpi ja olimme todella tehokkaita”, kuvailee päävalmentaja.

Helmarien ja Slovakian kohtaamisista voi odottaa kuitenkin ennakkoon varsin tasaisia.

”Slovakiassa ja meissä on varmasti paljon samaa. He ovat äärettömän hyvä tilanteenvaihtojoukkue. Viime karsinnoissa sillä tuli tulosta, ja he puolustavat todella tiiviisti. Tuloskunto ei Slovakialla tosin ole nyt ollut niin hyvä kuin aikaisemmin”, kertoo Saloranta tulevasta vastustajasta.

Saloranta haluaa nähdä joukkueeltaan Slovakiaa vastaan samanlaisia otteita kuin Kyproksen turnauksessa.

”Meidän hyökkäyspelin pitää pysyä samanlaisena kuin Kyproksella. Pystyttiin luomaan paikkoja ja hyökkäämään monipuolisesti. Vastaan tulee tiiviisti puolustava joukkue, joten meillä pitää maltti riittää. Kaksinkamppailuissa meidän pitää ottaa askel eteenpäin”, Saloranta analysoi.

Uudet tuulet puhaltavat Helmareissa

Helmareissa on tapahtunut suuria muutoksia. (Kuva: Wilma Viertola)

Helmarit ovat tietynlaisessa uudistusvaiheessa. Salorannan valitsema joukkue on täynnä nuoria pelaajia. Myös kokemusta löytyy Tinja-Riikka Korpelan ja Linda Sällströmin muodossa. Kokeneiden pelaajien vaikutus nuorempiin tulee varmasti olemaan valtava. Uusi projekti, joka tähtää Kansojen liigaan ja EM-karsinnan kautta arvokisapaikkaan, on alkanut täynnä uusia kasvoja.

”Viime vuonna kisojen jälkeen pitkäaikaisia, ja arvokkaita maajoukkuepelaajia jäi pois. On monta pelaajaa, joiden urat ovat päättyneet, ja tottakai se vaikuttaa. Kisojen jälkeen joukkueesta hävisi noin 300 maaottelua. Kerralla muuttui paljon. Ei pelkästään pelaajistossa, vaan myös taustajoukoissa. Cyprus-cup oli mahtava startti tälle projektille” kertoo päävalmentaja uudesta projektista.

Selkeät tavoitteet projektille on asetettu. Kansojen liigassa halutaan pärjätä, ja arvokisoihin täytyy jälleen selvitä.

”Ensi vuonna me haluamme pelata Kansojen liigan A-liigassa karsintoja kohti vuonna 2025 pelattavia EM-kisoja. EM-kisoissa haluamme pelata oikeasti tuloksista”, Saloranta kertoo.

Mahdolliset kotikisat

Vuonna 2025 pelattavia naisten jalkapallon EM-kisoja ovat hakeneet itselleen monet eri maat. Yksi niistä maista on Suomi. Suomi ja muut pohjoismaat ovat hakeneet isännyyttä yhdessä arvokisoille.

Viime kesänä Englannissa pidetyt EM-kisat olivat jättimenestys. Stadionit olivat loppuunmyytyjä, ja tapahtuma oli mahtavaa mainosta naisten jalkapallolle. Nyt pohjoismaissa halutaan tehdä sama.

”Kotikisat olisivat varmasti suuri asia meidän joukkueelle. Maailmassa on paljon huippupelaajia, jotka eivät ole ikinä päässeet kokemaan kotikisojen huumaa. Se olisi todella iso asia”, Saloranta kertoo mahdollisista kotikisoista.

Mahdolliset kotikisat eivät olisi hyvä vain Helmareille, vaan myös naisten jalkapallon näkyvyydelle. Kisoilla olisi varmasti suuri vaikutus suomalaiseen jalkapalloon.

”Muistan vielä vuoden 2009 kotikisat, ja sen, millainen näkyvyys naisten jalkapallolla niiden ansiosta oli. Jos me saisimme kisat tänne, niin meidän pitäisi tehdä kaikki hyvin ja käyttää tilaisuus hyödyksi. On tärkeää, että vielä kisojen jälkeen meille jäisi jotain, ja saisimme enemmän katsojia kotimaisiin peleihin. Se olisi iso mahdollisuus”, hehkuttaa Saloranta.