Koko Suomen joukkue onnistui hyvin Georgiaa vastaan. (Kuva: Peppi Kouti)

 

Suomi kukisti Georgian lukemin 6-0 naisten jalkapallon MM-karsinnoissa tiistai-iltana. Tyylikkäästä voitosta huolimatta lohkon tilanne ja samalla MM-haave näyttää vaikealta.

Teksti: Samu Rissanen

Suomi lähti Georgia-otteluun selkeänä ennakkosuosikkina. Suomi oli ennen ottelua lohkonsa kolmannella sijalla ja Georgia löytyi lohkojumbona hävittyään jokaisen pelinsä. Joukkueiden edellinen kohtaaminen karsinnoissa oli päättynyt Helmareiden 3-0 voittoon.

Suomella oli lieviä vaikeuksia murtaa syvällä puolustanutta Georgiaa ottelun ensimmäisen parikymppisen aikana. Läpimurto tuli 24. minuutilla, kun kapteenina toiminut Emmi Alanen vei Suomen 1-0 johtoon. Tarkan keskityksen maaliin antoi Tuija Hyyrynen, joka iski Suomen ainokaisen perjantaina tasapelissä Slovakiaa vastaan. 

Suomi tuplasi johtonsa kymmenisen minuuttia myöhemmin. Vieraiden Nino Pasikashvili kaatoi Sanni Franssin boksissa. Rangaistuspotkua antamaan asettui Eveliina Summanen. Georgian maalilla operoinut Teona Sukhashvili oli laukauksessa hyvin mukana, mutta Summasen kuti oikeaan alakulmaan oli riittävän kova ja tarkka. Suomi iski vielä kolmannenkin ennen puoliaikaa. Adelina Engman sai pallon boksin rajamailla, kun georgialaispuolustus oli sutaissut ohi pallosta. Tarkka laukaus maaliin vasemman tolpan kautta ja taukolukemiksi 3-0.

 

Teona Sukhashvili joutui kaivamaan pallon selkänsä takaa kuudesti Töölön illassa. (Kuva: Peppi Kouti)

 

Toinen puoliaika oli Helmarien hallintaa ensimmäisen tavoin. Georgian surkea ensimmäinen puoliaika sai jatkoa 55. minuutilla, kun vieraiden Mariam Kalandadze ohjasi pallon omiin Hyyrysen keskityksestä. Juventus-topparin keskitys ei ollut kovin vaarallisen näköinen, mutta Kalandadze laittoi jalkansa väliin ja yritti purkaa, mutta pallo leijaili hänen ja koko Georgian epäonneksi maaliin. 

Omasta maalista kerkisi kulua kymmenen minuuttia, kun Suomi sai illan viidentensä ja Summanen toisensa. Tällä kertaa Hyyrynen lähetti kulmalipulta vaarallisen näköisen keskityksen. Pallo löysi Eveliina Summasen pään, joka puski pallon vasempaan alakulmaan. Loppulukemat 6-0 viimeisteli vaihdosta tullut Jenny-Julia Danielsson hienolla kaukolaukauksellaan. Hyyrynen antoi syötön myös Suomen kuudenteen osumaan.

 

Juventusta seurajoukkuetasolla edustava Tuija Hyyrynen antoi hattutempullisen syöttöjä Georgiaa vastaan. (Kuva: Peppi Kouti)

 

6-0 voiton lisäksi ottelu muistetaan Katriina Talaslahden debyytistä. 21-vuotias maalivahti on aikaisemminkin ollut Helmareiden matkassa, mutta debyytin FC Fleuryä edustava Talaslahti sai vasta Georgiaa vastaan. Talaslahti hoiti harvassa olleet Georgian yritykset varmasti.

 

Katriina Talaslahti teki debyyttinsä Suomen paidassa. (Kuva: Peppi Kouti)

 

Ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa päävalmentaja Anna Signeul ja puolustaja Emma Koivisto kertoivat ajatuksiaan ottelusta. 

“Pärjäsimme oikein hyvin. Olisimme voineet pelata paremmin ja tehdä enemmän maaleja toisella puoliajalla. Kokonaisuutena olen kuitenkin ehdottomasti tyytyväinen peliesitykseen ja tulokseen”, Signeul totesi ottelun jälkeen.

“Slovakia-pelissä maalinteko takkusi. Päästiin kyllä maalipaikoille, mutta ei meinattu saada niistä paikoista sisään. Oli erittäin tärkeää, että saatiin nyt kuusi maalia tehtyä. Itseä jäi vähän kaivelemaan etten saanut tehtyä maalia, mutta onneksi joukkuekaverit osuivat ja voitettiin ottelu”, Koivisto sanoi lehdistötilaisuudessa.

Ottelu oli ensimmäinen vain kolmesta pelistä tänä vuonna, jotka Helmarit pääsee pelaamaan kotiyleisönsä edessä. Koivisto korosti yleisön merkitystä ottelun jälkeen.

“Faneilla oli kyllä tosi iso merkitys. Yleisössä fiilis oli loistava ja se sitten nosti omaa fiilistäkin. Kyllä niistä faneista saa ihan mielettömästi energiaa.”

 

Ottelua oli seuraamassa lähes kolme tuhatta fania. (Kuva: Peppi Kouti)

 

Lohkossa vaikea tilanne

 

Suomi nousi voitollaan lohkonsa kakkospaikalle, mikä oikeuttaa jatkokarsintapaikkaan. Tiistai-iltana pelattiin myös Ruotsin ja Irlannin välinen ottelu. Peli päättyi 1-1 lukemiin ja se hankaloittaa Suomen tilannetta merkittävästi. Ruotsi on jo varmistanut lohkovoittonsa ja lipun MM-kisoihin. Jatkokarsintapaikasta kamppailevat Suomi ja Irlanti. Suomi on Irlantia kaksi pistettä edellä, mutta Irlanti on pelannut ottelun vähemmän. 

Helmareiden kaksi jäljellä olevaa karsintaottelua ovat juurikin Ruotsia ja Irlantia vastaan. Ensiksi Suomi matkaa Irlantiin, jonka jälkeen länsinaapuri saapuu päättämään MM-karsinnat Tampereelle. Suomen pitäisi melkeinpä käytännössä voittaa molemmat ottelut mikäli se haluaa lohkon kakkossijan ja pitää MM-haaveensa elossa.