Helmarit kohtaavat Slovakian ja Georgian EM-karsinnoissa. (Kuva: Jyri Sulander/SPL)

 

Anna Signeul nimesi keskiviikkona järjestetyssä tiedotustilaisuudessa joukkueensa Helmareiden huhtikuun MM-karsintapeleihin. Suomi matkaa ensiksi Slovakiaan 8. huhtikuuta, jonka jälkeen Georgia tulee Helmareiden vieraaksi Töölön jalkapallostadionille 12. huhtikuuta. Signeulin valinnat eivät tarjonneet suuria yllätyksiä.

Teksti: Samu Rissanen

Suomen naisten jalkapallon A-maajoukkue on nimetty huhtikuun MM-karsintaotteluihin Slovakiaa ja Georgiaa vastaan. Sairastunutta päävalmentaja Anna Signeulia tuurasi keskiviikon tiedotustilaisuudessa valmentaja Rosa Lappi-Seppälä.

Itse joukkueen valinta ei tarjonnut suuria yllätyksiä, jos sellaisena ei pidetä  Katriina Talaslahden nousua maajoukkueeseen. Talaslahti operoi Suomen maalivahtiosastolla vakiokasvojen Tinja-Riikka Korpelan ja Paula Myllyojan ohella. Normaalisti maalivahtikolmikon täydentäisi Anna Tamminen, mutta hän on tällä hetkellä loukkaantuneena.

Talaslahti on aikaisemminkin ollut Helmareiden matkassa. Hän oli vaihtopenkillä viime vuoden kesäkuussa, kun Suomi kohtasi Puolan ja Venäjän ystävyysotteluissa. Debyytti Talaslahdelta kuitenkin vielä puuttuu.

“Erittäin iloinen uutinen meidän kannalta on se, että Katriina Talaslahti on pelannut FC Fleuryn paidassa Ranskan pääsarjassa täysiä minuutteja pienen loukkaantumisen jälkeen. Joukkue on pelannut erittäin hyvän kauden ja on tällä hetkellä neljäntenä Ranskan sarjassa”, Lappi-Seppälä kommentoi valintaa.

Talaslahden lisäksi paluun maajoukkueeseen tekevät Essi Sainio, Kaisa Collin, Amanda Rantanen sekä Heidi Kollanen. Nelikko ei ollut mukana Suomen vahvuudessa helmikuussa pelatussa Tournoi de Francessa. Ranskan turnauksesta Helmareille jäivät käteen tappiot Ranskalle sekä Hollannille, ja tasapeli Brasiliaa vastaan. Lappi-Seppälän mukaan turnauksesta oli paljon apua Suomelle.

 

Elli Pikkujämsä valittiin Helmareiden parhaaksi pelaajaksi Tournoi de Francessa. (Kuva: Jyri Sulander/SPL)

 

“Oli todella tärkeää, että päästiin pelaamaan ihan maailman parhaita maita vastaan, koska sen tasoisia joukkueita on EM-kisojen alkulohkossakin. Maailman huippuja vastaan pelatessa saattaa myös oppia asioita, joita ei välttämättä oppisi heikompia maita vastaan, joten siinäkin mielessä turnaus oli erittäin tärkeä.”

”Pääsimme turnauksessa kokeilemaan erilaisia asioita ja taktiikoita, ja pystyttiin analysoimaan, mitä meidän täytyy parantaa pelaamisessamme. Saimme esimerkiksi parannettua turnauksen aikana erikoistilannepuolustamista ja pääsimme hyvin mukaan kansainväliseen tempoon ja rytmiin”, Lappi-Seppälä sanoo.

https://twitter.com/HelmaritFI/status/1509109519284150274?cxt=HHwWhIC9gZfHt_EpAAAA

Ensiksi Suomi matkaa Trnavaan Slovakian vieraaksi, ja siitä neljän päivän päästä Suomi emännöi Georgiaa Töölössä. Helmarit on kohdannut molemmat joukkueet jo kerran, Slovakian kotona ja Georgian vieraissa.

Tuolloin molemmista otteluista tuli voitto: Slovakia kaatui 2-1 ja Georgia 3-0. Helppoja pisteitä näistä otteluista on kuitenkin turhaa odottaa.

“Vieraspelit tuovat aina oman haasteensa. Slovakia on pelannut erittäin hyvin, esimerkkinä 1-1-tasapeli Irlantia vastaan. Slovakia on pelannut kovia maita vastaan. Helmikuussa harjoitusturnauksessa he kaatoivat Puolan, jota pidän erittäin kovana vastuksena. Slovakia on erittäin hyökkäävä joukkue, vaarallinen vastahyökkäyksissa ja sen lisäksi sieltä löytyy yksilöitä, jotka ovat taitavia pallon kanssa. Georgia taas puolustaa syvältä, joten helppoa ottelua ei siitäkään ole tulossa vaikka Georgia onkin lohkojumbona.”

“Tavoitteena on ehdottomasti se, että näiden kahden ottelun jälkeen matkassa on kuusi pistettä, koska me totta kai halutaan kamppailla MM-kisapaikasta. Homma on  omissa käsissä, mutta pistemenetyksiin ei ole varaa”, Lappi-Seppälä sanoi.

 

Linda Sällström on pelannut Suomen paidassa 115 ottelua ja tehnyt niissä 50 maalia. (Kuva: Jyri Sulander/SPL)

 

Tiedotustilaisuudessa kerrottiin myös Helmarien tulevista peleistä. Suomi kohtaa kesäkuun lopulla Japanin Turussa. Kyseinen ottelu on Helmareiden viimeinen ennen kesän EM-kisoja. Ottelu antaa hyvää valmistautumista kisoihin, sillä Japani kuuluu maailman huippuihin samoin kuin lohkossa vastaan tulevat Saksa, Tanska ja Espanja.

EM-karsintaottelu Ruotsia vastaan pelataan 6. syyskuuta Ratinan stadionilla Tampereella. Se on Helmareiden viimeinen EM-karsinnoissa.