Kesän EM-turnaus on Helmareiden neljäs. (Kuva: Palloliitto.fi)

 

Naisten jalkapallomaajoukkueella Helmareilla on edessään iso kesä, kun joukkue pelaa Englannissa EM-kisoissa. Jalkapalloasiantuntija ja Palloliiton huippujalkapallopäällikkönä toimiva Marianne Miettinen analysoi Trombitille tulevia EM-kisoja, Helmareiden menestystä ja sen vaikutuksia.

Teksti: Samu Rissanen

Jalkapallon naisten EM-kisat ovat vajaan kolmen kuukauden päässä. Suomi kohtaa kivikovassa alkulohkossaan Saksan, Tanskan ja Espanjan. Kokemusta huippumaiden kohtaamisesta Helmareilla on, sillä helmikuussa järjestetyssä Tournoi de Francessa vastaan asettuivat Ranska, Hollanti ja Brasilia. Ranskalle tuli 0-5-tappio ja Hollannille 0-3. Brasiliaa vastaan Helmarit kuitenkin venyi 0-0-tasapeliin.

“Ranskan turnaus oli tärkeä oppimiskokemus joukkueelle ennen EM-lopputurnausta. Vastassa on sielläkin tosi kovia maita, joten tämä palveli ehdottomasti valmistautumista. Turnauksessa moni pelaaja sai mahdollisuuden pelata, joka oli hyvä asia, sillä se antaa infoa valmennukselle pelaajien tämän hetken tilasta. Parannettavaakin jäi, sillä laadukkaisiin maalintekotilanteisiin pääseminen oli haastavaa”, huippujalkapallopäällikkö ja asiantuntija Marianne Miettinen kommentoi.

EM-kisat häämöttävät vajaan sadan päivän päässä. Helmarit avaa kisaurakkansa Espanjaa vastaan. Helppoa peliä ei ole millään tapaa tulossa, sillä Espanjan riveistä löytyy muun muassa hallitseva Ballon d’Or voittaja Alexia Putellas

Pelit eivät helpotu myöhemminkään, sillä Espanjan jälkeen vastaan asettuu Tanska ja viimeiseksi Saksa. Koko kolmikko löytyy Fifa-rankingin Top 15:ta. Suomi on rankingin sijalla 28. Vaikka ennakkoon ottelut tulevat siis olemaan erittäin haastavia, uskoo Miettinen Suomen mahdollisuuksiin.

“Jokainen peli alkaa 0-0-tilanteesta. Jokaisessa pelissä on mahdollisuus olla olla vaikeasti voitettava ja iskeä omilla vahvuuksilla, ja näin ollen haastaa isoja maita.”

Mitään tarkempaa tulostavoitetta kisoihin Miettinen ei kuitenkaan halua asettaa.

“Joukkue tekee varmasti oman tavoitteensa, joten jätetään se heille.”

 

Päävalmentaja Anna Signeulin nippu pääsee kovaan testiin EM-kisoissa. (Kuva: Jyri Sulander/SPL)

 

Suomen haasteeksi Miettinen sanoo Kansallisen liigan heikohkon tason. Tällä hetkellä Kansallinen liiga ei ole edes puoliammattilaissarja. Osa Helmareista pelaa kotimaan liigassa, ja se hankaloittaa Suomen kehittymistä niin nyt kuin tulevaisuudessa.

“Toivon, että Kansallisesta liigasta tulisi vähintään puoliammattilais- ja tulevaisuudessa jopa ammattilaissarja. Se antaisi pelaajille mahdollisuuden heittäytyä täysillä urheilulle, treenata hyvin, palautua ja panostaa kehittymiseen niin, ettei tarvi tehdä muita töitä. Yksittäisten pelaajien kehittymisen kautta on mahdollisuus kehittää joukkuetta lisää.”

 

Marianne Miettinen toimii Palloliitolla huippujalkapallopäällikkönä. (Kuva: Marianne Miettinen)

 

“Yhteiskunnallinen muutos ruokkii naisjalkapallon kasvua” 

 

Kävi kisoissa mitä tahansa, voi Helmareista ja heidän suorituksistaan olla ylpeä. Jo EM-kisoihin pääsy on saavutus. 

EM-kisat 2017 jäivät Helmareilta väliin, kun joukkue karsiutui lopputurnauksesta. Vuonna 2013 Suomi oli kisoissa mukana, mutta jäi lohkonsa jumboksi Ruotsin, Italian ja Tanskan edetessä jatkoon. 

Tämän kesä on Helmareille neljäs esiintyminen EM-kisoissa. Paras sijoitus löytyy vuodelta 2005 Englannista, jolloin Suomi pääsi aina välieriin asti, kunnes Saksa oli vahvempi lukemin 4-1. 

Helmareiden nousu vuoden 2017 EM-kisapaikan menettämisen pettymyksestä tähän hetkeen on ollut hienoa seurattavaa. MM-kisoihin Suomi ei ole kertaakaan vielä päässyt, mutta tilanne saattaa muuttua. 

Suomi on MM-karsintalohkossaan kolmantena. Lohkovoitto alkaa olla karannut kaikki ottelunsa voittaneille länsinaapureille, mutta jatkokarsintoihin oikeuttava kakkospaikka on Suomen omissa käsissä. Helmarit liitää siis kovaa ja korkealla tällä hetkellä.

“Pelaajat ovat todella tärkeitä roolimalleja sekä unelmien sytyttäjiä. He ovat nuorempien idoleita niin kentällä kuin sen ulkopuolella”, Miettinen sanoi.

Helmareiden ja yleisesti naisjalkapallon huomio on kasvanut merkittävästi viime aikoina, ja Miettinen uskoo ja toivoo huomion ja arvostuksen yhä lisääntyvän tulevaisuudessa.

“Naisten jalkapallo on kasvanut globaalisti viime vuosien aikana. Kyse on myös yhteiskunnan muutoksesta. Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat tärkeitä asioita yhteiskunnassamme, joten se näkyy muun muassa mediassa.”

“Uskon, että tulevat EM-kisat tulevat taas lisäämään näkyvyyttä, yhteistyökumppaneiden panostusta – ja sitä kautta mahdollisuuksia näyttää maailmalle, miten hienoja pelaajia ja persoonia meillä on, ja kertoa heidän tarinoitaan”, Miettinen sanoo.

Helmarit kohtaa tänään MM-karsinnoissa vieraissa Slovakian ja ensi tiistaina Helsingissä Georgian. Suomen ja Slovakian ensikohtaaminen karsinnoissa syyskuussa päättyi Helmareiden hyväksi 2-1. Ottelu alkaa klo 21.30.

 

Linda Sällström on Suomen paras maalintekijä MM-karsinnoissa kahdella maalillaan yhdessä Adelina Engmanin kanssa. (Kuva: Jyri Sulander/SPL)