Helsingin Valillassa Hämeentiellä seisoo jokaisen urheiluhullun tunnistama näky. Helsingin Sportti-divari on operoinut pääkaupungin sydämessä jo vuodesta 1994 lähtien. 

Kauppaan sisään astuessa nenään hiipii käytettyjen urheiluvarusteiden tuttu tuoksu. Kaupan hyllyt täyttävät pitkät rivit luistimia, suksia, jääkiekkokypäriä, pesäpallomailoja ja todellakin aivan kaikkea mitä lajissa kuin lajissa voisi tarvita. Divarin kassakoneen takana istuu kahvikuppi kädessään kaupan omistaja Seppo Kuronen. Kuronen on ollut Sportti-divarin mukana jo kaupan perustamisesta 1994 asti. Sportti-divari oli myös suomen ensimmäinen täysin urheiluun keskittynyt divari. Liike perustettiin aikoinaan erään yksinhuoltajaäidin kirjoitettua yleisönosastolle jääkiekkovarusteiden hinnoista.

– Yksinhuoltajaäiti kirjoitti silloin yleisönosastolle, että poika haluaisi alkaa harrastamaan jääkiekkoa, mutta katseltuaan hintoja äiti totesi joutuvansa olemaan puoli vuotta syömättä, mikäli varusteet hankittaisiin. Hän myös kysyi kirjoituksessaan, että eikö kukaan keskity käytettyjen urheiluvälineiden myyntiin. Siitä me saimme kaverin kanssa idean, mutta hän lopetti ensimmäisen vuoden jälkeen. Minä jatkoin yksin tämän parissa ja tässähän lusitaan jo toista elinkautista, Kuronen naurahtaa.

Helsingin Sporttidivarin hyllyt täyttävät monenlaiset urheiluvarusteet.

Ei ole vaikeaa arvata, mistä suomalainen Sportti-divari kerää pääosin tuottonsa.

– Talvisin hiihto, laskettelu, lumilautailu ja tietysti luistimet. Lapset kasvavat niin nopeasti, että se on vuosi per luistimet. Kesäisin pyörät ovat ne, jotka tuovat rahan pöytään. Lajivalikoimamme on kuitenkin pysynyt periaatteessa täysin samana jo ammoisista ajoista asti. Joidenkin tuotteiden osalta toki kysyntä on yksinkertaisesti vain loppunut, kuten sukelluksesta sekä kalastuksesta, Kuronen kertoo.

Sportti-divarin asiakaskunta koostuu ymmärrettävästi Kurosen mukaan pääosin ihmisistä, joilla ei välttämättä ole varaa täysin uusiin varusteisiin.

– Meillä käy paljon yksinhuoltajia ja muita, joilla ei ole paljon rahaa. Nytkin joku yksinhuoltaja on tuomassa tytön vanhat kaunoluistimet vaihdossa uusiin. Meillä maksaa kaunoluistimet noin 15 euroa, joten hän saa vaihdossa uudet vanhojen tilalle maksamalla viisi euroa välirahaa. Viisi euroa per talvi on kaunoluistimista halpa hinta mielestäni.

Sportti-divarin nimestä huolimatta, kaupalla on myös uusia tuotteita valikoimassaan. Tätä Kuronen perustelee erityisesti nuorten asiakkaiden ”nirsoudella”.

– Suomalaiset nuoret osaavat välillä olla hiukan nirppanokkia. Välillä joku nuori tulee ostoksille, mutta käytetty tuote ei välttämättä miellytäkään silmää, joten he ostavat sitten uudet. Minä saan vaihdossa vanhat luistimet, ja tätä kautta hyvää vaihtotavaraa.

Kuten arvata saattaa, liikkeen pahimmat kilpailijat ovat suuret urheilukauppaketjut. Kurosen mukaan ketjut eroavat kuitenkin divareista selkeästi yhdessä asiassa:

– Jos kilpailija mainostaa, että luistimet nyt 29,90, niin meillähän vastaavanlaatuiset ovat koko vuoden sen hintaisia. Osa kilpailijoiden tarjoustuotteista on kuitenkin hyvin heikkolaatuisia. Esimerkiksi laskettelusuksia näkyy isoissa kaupoissa todella halvalla, mutta jos ne vie rinteen huoltopuolelle, siellä ei niihin edes kosketa.

Seppo Kuronen on toiminut Sporttidivarin omistajana jo 23 vuotta.

Kuronen on nähnyt pitkällä urallaan monia tapauksia, joissa asiakkaan olisi heti ensi töikseen kannattanut marssia hänen luokseen urheilukaupan sijasta, mutta yksi tapaus on kuitenkin jäänyt elävästi mieleen.

– Isä oli ostanut 14-vuotiaalle pojalleen kaikki uudet maalivahdinvarusteet ja oli maksanut näistä 7000 euroa. Poika oli käynyt kahdet harjoitukset kokeilemassa ja oli sen jälkeen lopettanut. Varusteet tuotiin sitten tänne, eikä kyseinen isä paljoa hymyillyt.

Vaikka Sportti-divari myy pääosin käytettyjä varusteita, Kuronen painottaa reilun kaupan tekoa yrityksessään.

– Jos käy sellainen vahinko, että tuote hajoaa ensimmäisen tai parin käyttökerran jälkeen tai asiakas ei vain muuten ole tyytyväinen tuotteeseen, niin meiltä saa hakea uuden. Jos mieluista korvaajaa ei löydy, asiakas saa maksamansa rahan takaisin. Me annamme käytetylle tuotteelle takuun. Näin me olemme aina toimineet. Tällä tavoin kaikki ovat tyytyväisiä.

Monet muut divarit ovat menneet vuosien saatossa nurin. Miten sitten lähitulevaisuudessa käy Helsingin katukuvassa jo jonkinlaiseen kulttiasemaan nousseelle Sportti-divarille?

– Kyllä uskon, että Sportti-divari tulee säilymään. Niin kauan kun suomalaiset kierrättävät, tämä on kaikille hyvä idea.

Toimittajat: Aarni Reunanen ja Joni Eriksson

Kuvat: Aleksi Kylmälahti