Millainen on fitnessurheilijan arki, kun siihen yhdistetään epäsäännölliset työajat sekä haastavat ruokarajoitteet? Kun kysyin lentoemäntänä työskentelevältä bodyfitnessurheilija Jenni Hynniseltä kiinnostusta henkilöhaastatteluun, vastaukseksi sain kutsun kahville Hynnisen kotiin Vantaalle. Olin täpinöissäni innostuksesta.

Helmikuisena iltana, kun lumi oli vallannut suurimmaksi osaksi vielä maan, vesisade tihutti hiukseni pörröön ja loska kasteli kenkäni tepastellessani kohti määränpäätäni. Tikkurilan juna-aseman limenvihreä Dixi-valokyltti hohkasi vielä silmissäni, kun jäsentelin päässäni kysymyksiä haastateltavalleni.

Fitnessurheilu on jäätävän kova urheilulaji, siinä missä mikä muu tahansa urheilu. Hynninen kertoo treenaavansa tällä hetkellä kuntosalilla viisijakoisella treeniohjelmalla. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että treeniviikon aikana keskitytään jokaisella treenikerralla yhteen lihasryhmään tai kropan osaan. Tämän lisäksi kisadieetilla ollessaan fitnessleidin treeniohjelmaan kuuluvat myös HIIT-harjoitukset kolmesti viikossa. HIIT-treeni tulee sanoista high intensity interval training ja se tarkoittaa korkeatehoista, perustreeniä lyhytkestoisempaa intervallitreeniä.

Fitnessurheilijan todellinen treenaaminen alkoi 2014 online treeneillä, joiden kovien tulosten myötä nälkä kasvoi ja Hynninen palkkasi itselleen ensimmäisen pt:n ja päätti tavoitella unelmiaan.

Yhdessä vaiheessa tuntui, että fitnessurheilu ja erityisesti bikinifitness oli todella kuuma urheilulaji, joka valtasi niin median kuin sosiaalisenmedian. Arvioisin aikaväliksi vuosia 2013-2016. Nyt hävittäjän nopeudelle suosioon ja ihmisten tietoisuuteen nousseen lajin suosio on tasaantunut.

Muutamien edellisten vuosien aikana monet etenkin naisfitnessurheilijat ovat avoimesti kertoneet haastatteluissa ja omilla sometileillään siitä, kuinka armotonta laji keholle ja mielelle voi olla. Esimerkkinä vaikka somevaikuttajat Janni Hussi tai Linda Danakas, joka voitti Lahden Nordic Fitness Expossa SM-hopeaa Bikini Fitness -kisassa 2014 omassa sarjassaan.

Jenni Hynninen on kova herkuttelija. Etenkin jäätelöt ovat kovassa huudossa. Kropasta tämä ei tietysti näy. Ainoastaan dieetillä Hynninen jättää herkut pois. Fitnessurheilija nauttii vain suurimmaksi osaksi puhtaita raaka-aineita sisältäviä herkkuja.

Hymyilevät kasvot ottivat minut vastaan ulko-ovella. Vaalea kerrostaloasunto, joka oli maustettu kultaisilla yksityiskohdilla sekä pastellinsävyillä, toivotti minut tervetulleeksi. Eteisessä tönötti tyylikäs matkalaukku, joka kiinnitti huomioni. Keittiössä minua odottivat kahvi ja maustetut riisikakut. Hymähdin riisikakuille, sillä usein niiden syöjät yhdistetään fitnessurheilijoihin ja laihduttajiin.

Optimal Fit K&M -tiimissä kisaavalla Jenni Hynnisellä on tavoite ja toive tämän kevään osalta sijoittua Fitness Classic kilpailussa finaaliin omassa pituus luokassaan. Hynninen kisaa bodyfitness Masters +35 sarjassa sekä yleisessä sarjassa pituusluokkana +168 cm. Sarjat jaetaan iän ja pituuden mukaan. Tarkemmin säännöistä ja pisteiden jakautumisesta voi halutessaan lukea Suomen Fitnessurheilu ry:n sivuilta.

-Jos kaikki menee kevään osalta hyvin, harkitsen myös syksyn kisoihin osallistumista. Ennen kaikkea haluan kuitenkin kuunnella ja seurata, kuinka kroppani palautuu kisadieetistä. Hyvinvointi menee kaiken edelle.

Tänä keväänä Suomessa fitnesskisat sijoittuvat samalle viikonlopulle karsintojen ja itse kisojen osalta. Tämä on Hynnisen mukaan jopa mukavampi ratkaisu, sillä toisinaan karsinnat on käyty Jyväskylässä ja parin viikon kuluttua itse kilpailut Helsingissä.

Ensimmäiset kisat urheilija kävi Nordic Fitness Expo -kilpailun bikinifitness-lajissa pitkässä sarjassa 2017 ja sijoitus oli 9. Koska lihasmassa tarttuu fitnesskaunottareen hyvin, totesi Hynninen Kirjovaaran kanssa, että bikinifitness-luokan sijaan oikea luokka olisi bodyfitness.

Istuessani Jenni Hynnisen keittiön pöydän ääressä, tarkkailin tietysti mitä vaalea kaunotar puuhaili sinisessä hupparissaan. Hän valmisteli itselleen ruoka-annosta, kuinkas muutenkaan. Lentoemäntänä työskennellessään Hynninen on saanut kollegoiltaan jo lempinimen: Fitness-Jenni. Tämä juontaa tietysti juurensa lentoemon ulkonäköön ja siihen, että fitnessurheilija roudaa omia ruokiaan mukanaan työmatkoilla. Kanariansaarilla on hotelli, jossa lentomiehistö yöpyy säännöllisesti talvikautena. Hotellin tarjoilijat tuntevat ja tietävät jo, mitä Fitness-Jenni toivoo aamupalaksi ja tuovat sen lentoemäntä-urheilijalle automaattisesti.

-Punttitreenipäivänä, lihas tarvitsee enemmän energiaa ja rakennusaineita, jotta lihas kasvaa ja kehittää. Salipäivänä minulla on erilainen ruokavalio kuin mitä lepopäivänä, jolloin teen 45 minuutin kävelyn tai HIIT-treenin. Dieetillä pyritään takamaan, että lihas säilyy, samalla kun kroppaa tiivistetään.

Hynnisen valmentajana toimii tällä hetkellä Sampo Kirjovaara ja yhteistreenit parivaljakko suorittaa Lahden K&M kuntosalilla.

Jenni Hynnisen tapauksessa perus ruokailujen säännöllistäminen ja energia-arvojen laskeminen on vasta alku fitnessurheilijan oikeanlaiseen ruokailuun. Ärtynyt vatsa ja suolisto vaivasivat bodyfitnessurheilijaa useamman vuoden, usein jopa hyvinkin rankallakin kädellä.

-Sokerit karsittiin, koska ne aloittivat vatsassa käymisen. Kaikki kasvikset ja juurekset, joissa on paljon tärkkelystä, ne olivat toinen osa-alue, joka jätettiin pois. Suurimman työn olen kuitenkin tehnyt niin, että omaa vatsaa kuuntelemalla olen testannut yksi raaka aine kerrallaan, miltä vatsassa tuntuu.

35-vuotias Hynninen huolehtii säännölliseen aikaan ruokailunsa energiamäärät punnitsemalla ja mittaamalla sekä varmistamalla kaikkien oikeiden ravintoaineiden saannin. Bodyfitnessmimmi on käyttänyt loputtomasti aikaa ja energiaa oman vatsansa sekä suolistonsa toiminnan parantamiseen. Nyt urheilija ennaltaehkäisee ja tukee vatsansa toimintaa. Vatsa rakastaa rutiineja ja tuttuja raaka-aineita. Muun muassa tehotuotannon vuoksi, kasviksia tulisi syödä valtavasti enemmän kuin puoli kiloa päivässä, jotta ravintoarvojen osalta niistä olisi jotain hyötyä keholle.

-Suuri kasvisten määrä on vatsalle todella raskasta sulattaa ja käsitellä. Minun tapauksessani se on aivan turhaa. Otan itse kaikki vitamiinit, hivenaineet sekä kivennäisaineet esimerkiksi mieluummin hyvistä ja laadukkaista jauheista ja öljyistä. Vatsani ei kestäisi muuten.

Oikeastaan fitnessurheilu on todella sopiva urheilulaji Hynniselle, koska siinä säädellään niin paljon ruokaa. Hynninen ei ole kokenut fitnessurheilua itselleen vaaralliseksi lajiksi, koska osaa kuunnella kroppaansa hyvin. Urheilijattarella olisi ollut joka tapauksessa edessään vatsaongelmien selvittäminen. Suoliston kautta kaikki ravintoaineet liukenevat kehon käyttöön ja sen toimita on elinehto, joten urheilija kokee ennemminkin olevansa sen osalta onnekas.

Mitkä ovat Jenni Hynniselle kaikkein tärkeimpiä ”purkkituotteita”?

-Tukituotteet ovat itselläni isossa roolissa. Siinä vaiheessa kun vatsa ja suolisto ovat ärtyneet, ei auta, että pelkän ruokavalion vaihtaa. Oma pelastukseni on ollut mineraalipiihappogeeli, joka suojaa suoliston jättäen ikään kuin kalvon sinne suojaksi. Syön myös entsyymejä, jotka auttavat hiilihydraattien pilkkomisessa vatsassani. Siinäkin kun on häikkää.

Kun tähän yhdistää vielä lentoemännän työn, saa ruokailu aivan uudenlaisen asteen. Hynninen kokkaa ja pakkaa kylmälaukkunsa omat ruuat pitkälle lennolle, joka vaatii usein yöpymistä ulkomaan kohteissa. Pääruuat, välipalat, pirtelöt blendattuna valmiiksi ja toisinaan jopa oman kahvimaidon, kertoo urheilija nauraen.

Fitness Classic kilpailu käydään Helsingin Kulttuuritalolla 20.-21.4.2019.

Kysyessäni Hynniseltä, mistä sali-innostus sai alkunsa, urheilija nauroi ja pyöritti kahvikuppinsa pikkulusikkaa, joka sekin muuten hohti kullan värisenä sopien asunnon kokonaisuuteen. Innostus terveellisestä elämästä ja salitreenaamisen alkaneen jo 2000-luvun alussa kotikaupungissa Lahdessa, jolloin personal trainereita käyttivät vain suuret julkisuuspersoonat ja muut viihdealalla työskentelevät. Into korkealla nuori nainen kävi lätkyttelemässä salilla ymmärtämättä sen suuremmin salitreenaamisesta ja tällöin muotia oli käydä erilaisilla ohjatuilla liikuntatunneilla. Ruokailut eivät tukeneet riutuvaa vartaloa eikä tietenkään tuloksia syntynyt.

Työnteko on välttämätöntä Hynniselle, sillä toistaiseksi ainakaan sponsoreita ei ole kertynyt rahoittamaan täysin elämisen kuluja. Suomessa fitnessurheilijoiden on välttämätöntä käydä. Aika on siis todella kortilla ja kallista. Sisukkuutta ja tahtotilaa kysytään, kun elää moista kassialma-elämää kaiken treenaamisen, lepoajan ja ruokailujen keskellä. Tarvittavan levon osuus on yhtä tärkeää, kuin itse treenaaminen ja ravinnosta huolehtiminen. Keho tarvitsee täydellisen palautumisen toimiakseen oikein. Usein työvuorot saattavat venyä todella pitkiksi ja treenaaminen saati itse lepo on haasteellista toteuttaa. Mutta tarpeeksi kun on tahtoa ja terveyttä, kaikki on mahdollista, tiivistää fitnessurheilijatar.

Pitkällä slingalla Hynniselle saattaa työvuorokauden valveillaolon pituudeksi kertyä jopa 18 tuntia, kun laskee mukaan ennen ja jälkeen työvuoron olevan ajan. Riittävän levon varmistaminen on erityisen tärkeää myös ilman fitnessurheilijan tavoitteita.

Kello hipoi puolta yötä kun istuin junassa matkalla kotiini ja mietin usean tunnin keskusteluamme. Kirjoitin ylös sanat treeni, lepo ja ruokailu. Vedin sanojen väliin yhdistävät viivat. Niistä muodostui kuvioksi kolmio, fitnessmaailman pyhä kolminaisuus. Jenni Hynnisen osalta näihin kolmeen kulmakiveen tulee vielä astetta kovempi sävy henkilökohtaisen työuran ja vatsahaasteiden osalta.

 

Toimittaja: Anna Nylund

Valokuvaaja: Tiina Valavaara