HEO voitti vuoden 2022 HUT-salibandyturnauksen. (Kuva: Niina Karjalainen)

 

HEO juhli torstaina pelatussa Helsingin urheilutoimittajien salibandyturnauksessa historiansa toista mestaruutta. Finaalissa kaatui Viaplayn joukkue rangaistuslaukausten jälkeen lukemin 4-3.

Teksti: Samu Rissanen

HEO aloitti HUT-urakkansa torstaina opistojen kohtaamisessa Laajasaloa vastaan. Ottelun kuva oli selvä ensimmäisestä minuutista alkaen: HEO vei ja Laajasalo vikisi. HEO takoi ottelun alkuminuuteilla maaleja huikaisevaan tahtiin, ja peli oli jo taputeltu ennen kuin se ehti kunnolla edes alkaa. Loppulukemiksi merkattiin 14-3 HEO:n hyväksi.

Ottelun lopussa nähtiin pientä draamaa ja tunteet kuumenivat, kun Laajasalon pelaaja taklasi HEO:n Miska Miettistä vaarallisen näköisesti. HEO:n kapteeni Eevert “Lifu” Lifländer avasi tilannetta Trombitille ottelun jälkeen.

“Meidän kaveri pisti siinä vastustajan hyvin vipuun ja lähti ohittamaan ja kaveri päätti siinä pistää persniittiä. Onneksi ei osunut, sillä noista jaetaan nimittäin liiton peleissä isoja pelirangaistuksia. Tuollaisissa tilanteissa voi elämä mennä ihan oikeasti risaksi, halvaantuminenkin olisi ollut mahdollista. Erittäin ikävää, että näitä tulee tällaisessa turnauksessa, kun hauskaa täällä ollaan kuitenkin pitämässä”, salibandyerotuomarinakin toimiva Lifu totesi.

HEOn voiton myötä välieräpareiksi muodostuivat Viaplay-YLE Urheilu ja MTV-HEO. Ensimmäinen välierä pelattiin Viaplayn ja YLE:n välillä. Viaplay johti ottelua jo kahdella maalilla, mutta YLE:n pari tehokasta minuuttia ottelun toisessa erässä muuttivat tilanteeksi 2-2. Ratkaisu nähtiin ottelun viimeisellä minuutilla, kun Viaplayn joukkue sai pallon kolmannen kerran YLE:n verkkoon, ja näin ollen Viaplay varmisti paikkansa finaalissa.

Viaplayn joukkueessa nähtiin muun muassa Jussi Jääskeläinen. Jalkapallokentiltä ja muun muassa Boltonin ja West Hamin paidoista muistettava “Jässi” kertoi ottelun jälkeen Trombitille omastaa suhteestaan salibandyyn.

“Salibandya tulee pelailtua kerran viikossa. Olen liittynyt Kossu-nimiseen joukkueeseen kaverini kanssa, ja on ihan kiva pitää itsensä kunnossa.”

MTV:n ja HEO:n välinen välieräkamppailu alkoi tasaisesti. Molemmat joukkueet saivat luotua laadukkaita paikkoja. Ainoa ero oli siinä, että HEO hyödynsi omat paikkansa, kun taas MTV ei. Erätauolle edettiin 2-0-tilanteessa.

Toisessa erässä peli repesi. Lähes kaikki HEO:n laukaukset löysivät tiensä maaliin, eikä MTV pystynyt millään vastaamaan, vaikka he saivatkin lohdutusmaalin aivan ottelun lopulla. Loppulukemat olivat 8-1, HEO eteni Viaplayn vastustajaksi finaaliin ja pronssiotteluksi muodostui YLE-MTV. Ottelun parhaaksi pelaajaksi valittiin HEO:n Eetu Moisio, joka takoi tehot 3+2.

“Koko ottelu puolustettiin hyvin. Vaan yksi maali päästettiin, ja sekin tuli tohon loppuun sellaisten pomppujen kautta, että ei sille oikein voinut mitään. Etenkin toinen erä oli meiltä hyvää peliä. Päästiin paremmin maalipaikoille ja vetämään, ja sen takia sitten tehtiinkin kuusi maalia siihen toiseen erään”, Moisio sanoi ottelun jälkeen.

 

Eetu Moisio oli yksi HEO:n parhaista pelaajista turnauksessa. (Kuva: Joonas Nikander)

 

Pronssipeliin YLE sai vahvistuksia jo aikaisemmin pudonneen Laajasalon joukkueesta. Se ei kuitenkaan tuntunut auttavan, sillä MTV siirtyi 1-0 johtoon ottelun ensimmäisestä laukauksestaan. YLE pääsi kuitenkin hyvin peliin mukaan ja siirtyi 2-1 johtoon. Ottelun toisessa erässä peli aaltoili paljon ja lopulta pronssi matkasi MTV:lle, joka voitti ottelun lukemin 4-3.

 

Finaali ratkesi vasta rangaistuslaukauksilla

 

Finaali alkoi tasaisesti. Parin minuutin jälkeen Viaplay siirtyi hetkellisesti johtoon, mutta tuomari hylkäsi maalin. Tuomari katsoi Jääskeläisen käyttäneen jalkapallokentiltä tuttuja keinoja ja potkaisseen pallon maaliin. Viaplay ei hylätystä maalista kuitenkaan hätkähtänyt, vaan teki hyväksytyn maaliin lähes heti perään.

HEO onnistui kuitenkin vastaamaan nopeasti, eikä Viaplay saanut nauttia johdostaan paria minuuttia kauempaa. HEO:kaan ei saanut nauttia tasoituksesta kauaa, sillä Viaplay otti johtoasemansa takaisin alle minuutti HEO:n maalin jälkeen. HEO sisuuntui tästä ja iski kaksi maalia ennen ensimmäisen erän loppua, ja näin ollen otti niukan 3-2 johdon erätauolle.

Toinen erä oli ensimmäisen tavoin hyvin tasainen. Molemmat joukkueet olisivat voineet tehdä useita maaleja, mutta maalivahtityöskentely oli huipussaan molemmissa päissä. Toisen erän ainoa maali kirjattiin Viaplaylle, joten varsinaisen peliaika päättyi 3-3 ja ratkaisua lähdettiin hakemaan rangaistuslaukauskilpailusta.

Molemmat joukkueet epäonnistuivat ensimmäisillä laukojillaan. Tämän jälkeen HEO laittoi kolme kolmesta sisään Viaplayn tehdessä kaksi kolmesta mahdollisesta. Viimeisten laukojien kohdalla tilanne oli selvä: Viaplayn oli pakko onnistua mikäli se halusi säilyttää saumansa mestaruuteen. HEO:n maalilla operoinut Jesse Hietikko nollasi kuitenkin yrityksen ja varmisti mestaruuden HEO:lle. Hietikko palkittiin myös ottelun parhaana pelaajana. 

Turnauksessa pelannut HEO:n linjanjohtaja Raimo Ahonen kertoi Trombitille tunteitaan koko turnauksesta.

“Ihan mahtavaa, toinen voitto meille tässä turnauksessa. Siellä ei ole montaa joukkuetta, jotka ovat ottaneet kaksi pystiä, mutta me kuulutaan heihin. Me olemme myös ainoa oppilaitos, joka on voittanut tämän turnauksen, ja nyt kahdesti. Hieno peli meiltä.”

“Kaksi ensimmäistä peliä meiltä oli ihan suvereeneja. Se oli sellaista pallomyrskyä vastustajan päädyssä, että en muista aikaisemmin nähneeni. Finaalihan oli meille jo kolmas peli ja vastustajalle vasta toinen, niin alkoi vähän painaa jaloissa, mutta hienosti hoidettiin mestaruus lopulta kotiin”, Ahonen tiivisti.

 

Kapteeni Lifu ja päävalmentaja Joonas Nikander pääsivät tuulettamaan finaalin jälkeen. (Kuva: Niina Karjalainen)