Huuhkajat avaa MM-karsinnat keskiviikkoiltana Helsingin Olympiastadionilla Bosnia-Hertsegovinaa vastaan. Tiistain kansainvälisessä lehdistötilaisuudessa päävalmentaja Markku Kanerva huokui rauhallisuutta ja Jesse Joronen intoa. Glen Kamara oli vaitonainen.

MM-karsinnan aatonaattona Suomen miesten jalkapallomaajoukkue kärsii poissaoloista. Ykkösmaalivahti ja joukkueen johtohahmo Lukas Hradecký on maaliskuun loppuun saakka poissa Leverkusenin tolppien välistä, Genkin Jere Uronen toipuu koronasta ja Montrealin Lassi Lappalainen parantelee olkapäätään. Lisäksi ottelun alla Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva kertoi parista uudesta toipilaasta.

Rasmus Schüller oli kurkkukivun takia poissa treenivahvuudesta eilen, oli kuitenkin tiistaina joukkueen mukana palavereissa. Rasmus Karjalainen on joutunut jättämään joukkueen niskasta löytyneen verisuonen purkautuman takia, Kanerva sanoi.

Mahdollisista paikkaajista Kanerva ei puhunut suoraan.

– Asiaa on tarkasteltu. Iltapäivän treenit kertovat siitä, missä mennään.

Pelaajien mahdollisiin karanteeneihin joutuminen kansainvälisistä peleistä palattaessa on aiheuttanut paljon keskustelua jalkapallomaailman huipulla. Monet huippuseurojen päävalmentajat ovat julkisesti uhanneet olla päästämättä pelaajia maajoukkueidensa matkaan. Kanervan mukaan Suomella ei ole ollut tätä ongelmaa seurojen kanssa käytävän hyvän dialogin ansiosta.

– Ei ole tullut pyyntöjä penkityksestä seurajoukkueiden valmentajilta, eivätkä pelaajat itse ole ottaneet asiaa esille. Ollaan hyvin tietoisia siitä kuormasta, joka joillakin pelaajilla on ollut, Kanerva kertoi.

Glen Kamara pelasi sunnuntaina 90-minuuttisen Glasgow’n paikalliskamppailussa. Peluutus ei tullut lehdistötilaisuudessa puheeksi, eikä myöskään otsikoissa vellova rasismikohu. Miesten a-maajoukkueen tiedotuspäällikkö Timo ”Tippis” Walden kertoikin heti tiedotustilaisuuden alkuun, ettei Kamara ole kommentoimassa mitään kohun ympäriltä. Kanssapelaajien tuki lämmitti kuitenkin Glenin mieltä.

– Olen erittäin kiitollinen tuesta, Kamara sanoi.

– Kaikki osoittavat täyden tukensa Glenille ja kaikelle rasismin vastaiselle työlle. Meillä on älyttömästi kehitettävää asian suhteen. Ei vain jalkapallossa, vaan koko maailmassa, Jesse Joronen jatkoi.

Markku Kanerva osoitti myös tukensa Glenille, kuten jo sunnuntaina Huuhkajien Twitter-tilillä julkaistulla videolla.

Suomen näkökulmasta Bosnia-Hertsegovinan sekava tilanne tasoittaa puntteja. Viime vuonna kahdeksan voitottoman ottelun jälkeen potkut saaneen Dusan Bajevicin tilalle palkattiin vasta tammikuun lopussa bulgarialainen Ivaylo Petev. Lisäksi bosnialaismedian mukaan valmennusjohto koottiin kokonaisuudessaan vasta viime viikolla. Petevin nimi on varmasti monelle jalkapallokannattajalle etäisesti tuttu tapauksesta, jossa Petev erosi Levski Sofian päävalmentajan paikalta vain alle vuorokausi sen jälkeen, kun hänen päältään revittiin seuran vaatteet. Petev oli tunnustautunut aiemmin CSKA Sofian kannattajaksi.

Kanerva oli tuttuun tyyliinsä diplomaattinen puhuessaan vastustajasta.

– Haasteellinen tehtävä varmasti uudella valmentajalla. Samoja pelaajia siellä on kuitenkin listoilla kuten aiemminkin. Varmasti erittäin tasainen peli tulee olemaan, Kanerva sanoi.

Kumpaakin joukkuetta vaivaava lyhyt valmistautumisaika ei Kanervaa hetkauttanut.

– Valmistautuminen on ollut ennen kaikkea tietynlaista kertausta. Palavereissa ollaan joidenkin mielestä istuttu ehkä liiankin pitkään. Toivottavasti viesti on mennyt perille, Kanerva hymähti.

Ykkösmaalivahdin paikan ainakin yhden maajoukkueviikon ajaksi ottava Jesse Joronen suhtautui tyynesti palavereissa istumiseen.

– Se on osa hommaa, pitää omaksua paljon tietoa lyhyessä ajassa. Tausta ja valmennusjohto ovat tehneet hyvää työtä sisäisen rakenteen ja toimintamallien toimiessa mallikkaasti,  Joronen totesi.

HEO:n urheilutoimittajalinja tarjoaa paljon sisältöä Huuhkajista pitkin viikkoa. Eilen kuvattiin videoennakko, huomenna Urtoiluruudussa klo 11-13 lisää ennakointia ja mahdollisesti erikoisvieraan puhelinhaastattelu. Lisäksi liveseurantaa radiossa taajuudella 107,4 MHz ja osoitteessa trombit.net ottelupäivinä klo 20:30 alkaen. Muista ottaa myös seurantaan Twitter-tilimme @TrombitSport.

Huuhkajien ottelut
24.3. Suomi – Bosnia-Hertsegovina klo 21.45
28.3. Ukraina – Suomi klo 21.45

Kristoffer Ilmasti
krisilmasti@gmail.com
@krisilmasti