Jatkosopimuksen Huuhkajien kanssa tehnyt Markku Kanerva nimesi ryhmänsä Espanjan leirille. (Kuva: Lauri Vaininen)

Miesten jalkapallomaajoukkueen valmistautuminen kohti vuoden 2023 EM-karsintoja alkaa, ja tulevat harjoitusmaaottelut sekä kesällä alkavat Kansojen liigan ottelut toimivat näytönpaikkana monelle pelaajalle. Syksyn viimeisistä MM-karsintaotteluista kahdeksan pelaajaa on poissa, mutta se avaa oven kolmelle keltanokalle maajoukkueeseen.

Teksti: Tatu Haglund

Eilen Palloliiton tiedotustilaisuudessa saatiin isoja uutisia miesten jalkapallomaajoukkueen osalta, kun puheenjohtaja Ari Lahti ilmoitti Markku Kanervan jatkosta. Uusi sopimus pitää “Riven” Huuhkajien peräsimessä vuoden 2024 loppuun asti. Aikakausi sisältää kesällä alkavan Kansojen liigan, 2023 alkavat EM-karsinnat sekä mahdolliset vuoden 2024 EM-kisat.

“Seuraavan vuoden ajan valmistaudumme EM-karsintoihin. Joukkueen sisällä jäi sen verran nälkää viime kisoista, että haluamme elää arvokisat uudelleen. Tätä tavoitetta kohti alamme nyt tehdä toimenpiteitä”, Kanerva kertoi.

Samalla Suomen valmennusjohto julkaisi 25 pelaajan listan tuleviin harjoitusmaaotteluihin. Harjoitusleiri Espanjan Murciassa pitää sisällään ottelut Islantia ja Slovakiaa vastaan. 

“Pääsemme hyviin olosuhteisiin harjoittelemaan ja pelaamaan. Samalla vältymme ylimääräiseltä matkustamiselta. Kun mietimme vastustajia, halusimme kohdata joukkueita, jotka palvelevat valmistautumistamme Kansojen liigan peleihin.”

 

Näytönpaikkoja uusille nimille

 

Ryhmässä on mukana neljä pelaajaa, joilla ei ole vielä pelattuja maaotteluita. Toppari Richard Jensen (Roda JC), keskikenttäpelaaja Lucas Lingman (Helsingborgs IF) ja laitapuolustaja Miska Ylitolva (HJK) tekevät ensiesiintymisensä Huuhkaja-ryhmässä. Myös Miro Tenholla (HJK) on maajoukkuedebyytti kentällä tekemättä, vaikka toppari oli Huuhkajien mukana jo marraskuun Ranska- ja Bosnia-Hertsegovina-otteluissa.

Pelaajalistan ehdoton yllätysnimi on vasta 17-vuotias Ylitolva. Hän pelasi viime kaudella RoPSissa Ykköstä, ja RoPSin reservijoukkueessa RFA:ssa Kakkosta. Nuorukainen siirtyi täksi kaudeksi HJK:n organisaatioon, ja onkin esiintynyt edukseen talven Liigacup-otteluissa. Silti tätä valintaa voidaan pitää todellisena yllätyksenä.

“Ajattelimme, ketä voisimme mahdollisesti kokeilla wing-backin roolissa. Miska on ottanut valtavan harppauksen kehityksessään ja pelannut Liigacupin peleissä hyvin. Nyt onkin kiva nähdä, miten nuori mies tässä ympäristössä pärjää. Tämä on hänen saumansa antaa näyttöjä. Jos kehitys jatkuu samanlaisena, niin aika näyttää, kuinka pian hän mahdollisesti tunkeutuu joukkueeseen vakituisesti”, Kanerva summasi.

 

https://twitter.com/Huuhkajat/status/1504052635460157443?t=M5DKe92thvUH3qVsiKxcYA&s=19

 

Väisänen, Lappalainen ja Källman palaavat

 

Paluun maajoukkueeseen tekevät Sauli Väisänen (Cosenza Calcio), Lassi Lappalainen (CF Montréal) sekä Benjamin Källman (FC Inter). Päävalmentaja Kanerva avasi myös heidän tilannettaan.

“Sauli Väisänen on Cosenzassa saanut paljon vastuuta ja nyt on loukkaantumiset takana. Hän oli meidän mukana valmistavassa pelissä Ruotsia vastaan ennen EM-kisoja ja loukkaantui siinä, joten kisat jäivät haaveeksi hänen osaltaan. Hienoa, että Sauli on nyt kunnossa.”

“Lassi Lappalainen oli kisaryhmässä, mutta kärsi viime syksynä erilaisista loukkaantumisista. Nyt saamme Lassin myös mukaan.”

“Benjamin Källman oli viimeksi joukkueessa EM-karsinnoissa Liechtensteinia vastaan kesäkuussa 2019. Hän on hallitseva Veikkausliigan maalikuningas, ja johtaa maalipörssiä Liigacupissa tällä hetkellä. Kyllä ’Beniä’ olemme seuranneet koko ajan, ja nyt hänelle aukesi sauma tulla mukaan.”

Kanerva kertoi nimenneensä alun perin tuleviin maaotteluihin 26 pelaajaa, mutta Jasin Assehnoun (FC Emmen) jäi pois seurajoukkuekiireittensä vuoksi.

“Hän on pelannut Emmenissä hyvin, ja seura taistelee noususta Hollannin pääsarjaan. Heillä on peli tämän maajoukkueikkunan aikana, joten Jasin ilmoitti, että hän jää seurajoukkueensa mukaan.”

Suomi kohtaa Islannin 26. maaliskuuta, ja Slovakian 29. maaliskuuta.