Ahvenanmaan Veikkausliigatoivo, IFK Mariehamnin joukkue on muuttunut jälleen todella paljon lähdettäessä kauteen 2021. Vanha pelaajarunko heitettiin romukoppaan ja uusia miehiä on tuotu sisään oikeastaan jokaisesta mahdollisesta ilmansuunnasta. Nyt on toisen kautensa IFK:ssa aloittavan Lukas Syberyjskin näytön paikka, kirjoittaa Juuso Malinen.

IFK Mariehamn on ollut viime kausina todella vaikeasti arvioitava joukkue Veikkausliigassa. Oikeastaan joka kausi joukkueella on pelaajarunko Veikkausliigan keskikastin tasoa, mutta lopputulos saattaa siitä huolimatta olla lähes mitä tahansa.

Viime kaudella seuran uudeksi päävalmentajaksi saapunut Lukas Syberyjski pääsi kasaamaan joukkueen, jonka materiaali oli aivan kelpotasoa Veikkausliigassa. Silti joukkueen rakennuksessa epäonnistuttiin ja kelpotason materiaali ei päässyt lähimainkaan täyttä potentiaaliaan. Ruotsalaisvalmentajan pelikirjasta voi olla montaa mieltä, mutta varsinaisen kovia näyttöjä Syberyjski ei antanut avauskaudellaan.

IFK:n taktiikka ei tukenut suurimman osan pelaajien vahvuuksia oikeastaan ollenkaan, joukkue yritti olla jotain, mitä he eivät olleet. Tuntui, että Syberyjskille oli tärkeämpää pelin pienet yksityiskohdat, kuin tulos, mikä taululla näkyi. Ilman Albion Ademin tykkikautta, IFK Mariehamnin penkin päässä olisi joku toinen henkilö. Ja hyvin luultavasti sarjatasokin olisi eri.

Viime kauden rosterista ainoastaan Ademi sekä Gustaf Backaliden ovat sellaisia, jotka saarelaiset olisivat mielellään pitäneet. Muut lähteneet pelaajat olivat liian heikkoja ja moni myös kaukana parhaasta mahdollisesta tasostaan.

Näyttää siltä, että Syberyjski on ottanut opikseen ainakin joukkueenrakennuksessa ja tämän hetken joukkue on paremmin tasapainossa. Maalivahti Oskari Forsmania kävi viime kaudella sääliksi, kun hänen edessään ollut puolustus oli kaoottinen. Viime kaudella loukkaantumisista kärsineen Robin Buwaldan rinnalle hankitulla Calle Svenssonilla on valtava rooli keskuspuolustuksen tilkitsemisessä.

Alakolmikkoa täydentää kutospaikalle Helsingborgista hankittu 35-vuotias Mohammed Abubakari. Syberyjski pystyi perustelemaan viime kaudella puolustuksen tasoa sillä, että pelaajien laatu oli liian heikko keskiakselin tärkeille paikoille. Nyt samaan hän ei voi enää turvautua, tämä nelikko on liigatasolle vahva.

Jos viime kaudella IFK:n puolustuspeli tökki, hyökkäyspää oli yhden miehen show. Albion Ademilla oli lähes vapaat kädet tehdä mitä hän haluaa, ja tehot puhuivat myös puolestaan. Tällä kaudella joukkueella on materiaalia runsain mitoin hyökkäyksessä. Lainapelaajat Elias Mastokangas (FC Inter) sekä Joel Mattsson (Vejle BK) hakevat lopullista läpimurtoa Veikkausliigaeliittiin. Kokeneemmista, Veikkausliigasta tutuista pelaajista Emile Paul Tendeng, Eero Tamminen sekä Vahid Hambo hakevat paluuta omalle parhaimmalle tasolleen.

Viimeisin lisäys rosteriin oli IK Siriuksesta saapunut hyökkääjä Kennedy Igboananike, joka on iskenyt Allsvenskanissa tehoja varsin hyvällä tahdilla. Viime kaudella TPS:ssä lainalla ollut Olawale Tehe myös ehti väläytellä potentiaaliaan ja saa nähdä mikä hänen antinsa on Ahvenanmaalla.

Kaikki nämä pelaajat on tuotu Ahvenanmaalle sitä varten, että Lukas Syberyjski saisi heistä irti mahdollisimman paljon. Joukkueen materiaalilla pitäisi pelata vähintään ylemmän loppusarjan pelejä Veikkausliigassa.

Onko IFK:lla mahdollisuuksia siihen? Ei ole, jos Syberyjski ei ole kypsynyt valmentajana ja hän lähtee yhtä naiivisti Veikkausliigaan mitä viime kaudella. Syberyjski on nyt klassisessa tilanteessa: se on joko tulos tai ulos.

 

 

Juuso Malinen