Juhani Inkinen teki lauantaina Poriin hyökkäyksen kahden hevosen kanssa. Reissu oli kaksijakoinen, sillä talliin tuli voitto ja viimeinen sija, mikä tosin saattoi olla odotettavissa.

Teksti: Veeti Suomalainen, kuvat: Nelli Saari/Suomen Hippos

Ruovedellä hevosiaan treenaava Juhani Inkinen tekee raviurheilun parissa pitkälti kaiken itse. Hän kasvattaa, valmentaa ja omistaa, mutta toki miehellä on apuna tallin päivittäisissä askareissa elämänkumppani Anna-Kaisa Nikunlassi.

Lauantaina Inkinen suuntasi Poriin kahden hevosen kanssa. Mukana olivat voittoputkessa kilpaileva Suvionni sekä tauolta kautensa avannut Aatsi, joka kuuluu Inkisen tallin konkariosastoon.

Reissu Poriin oli kaksijakoinen, mutta se oli jopa odotettavissa. Suvionni voitti lähtönsä vakuuttavan esityksen päätteeksi Jarmo Saarelan ohjastamana. Saarela kierrätti väkivahvana tunnetun Suvionnin takajoukoista aikaisessa vaiheessa eteenpäin, ja hevonen ravasi lopulta ylivoimaiseen Toto75-voittoon. Voitto oli Suvionnille jo kolmas peräkkäinen.

”Erittäin tyytyväinen tulee olla hevosen suoritukseen, sillä se joutui kuitenkin tekemään työt pitkälti raskaimman kautta. Kolmatta rataa sai kiertää taas ihan jonkin aikaa, kunnes päästiin laskeutumaan toiselle ja lopulta keulaan”, Inkinen kertasi.

Suvionni osaa myös laukata ja aikaisemmin hevonen kärsi pahoinkin epävarmuudesta, mutta nyt se tuntuisi pikku hiljaa varmistuvan. Lauantaina laukka ei ohjastaja Saarelan mukaan ollut missään vaiheessa lähellä.

”Sellaisia pieniä vaihtoaskelia se otti joku 1200 jäljellä, mutta Jamppa (Saarela) sanoi, että muuten se oli hyvinkin varmantuntuinen”, Inkinen haasteli.

Hevosen varmistumisen Inkinen kertoo johtuvan siitä, että ruuna on rauhoittunut mieleltään levollisemmaksi.

”Ehkä se vain nyt 9 vuoden iässä alkaa ymmärtää, ettei ravirata olekaan niin pelottava paikka”, Inkinen nauroi.

”Mitään ei olla varmistamisen eteen tehty. Aika ja ikä usein rauhoittavat hevosta.”

Kovaa nousua sarjoissaan tekevän Suvionnin jatkoon suhtaudutaan mielenkiinnolla, mutta jalat maassa -mentaliteetilla.

”Startti kerrallaan mennään eteenpäin. Toivotaan vain, että hevonen pysyy terveenä ja kehittyy ajan myötä.”

 

Tallikaverilla huumori hukassa

Jo 14-vuotiaaksi varttunut Aatsi teki viime kaudella ilmiömäisen juoksun, kun se polkaisi heinäkuussa Lahden Jokimaalla kylmäveristen uuden Suomen ennätyksen 2000 metrin matkoilla. Lauantaina Aatsi käynnisti kilpailukautensa, mutta sijoituksen puolesta tulos jäi heikoksi. Hevosen sijoitus oli yhdeksäs, joten se oli lähtönsä viimeinen.

Inkinen ei tosin etukäteenkään ollut hevosen suhteen kovin odottavainen.

”Se oli Suvionnille mukana vain matkakaverina. Aatsi oli tosi tasainen ja tahmea tauolta, oikeastaan vielä tahmeampi mitä odotin.”

Hevonen painoi Inkisen mukaan vielä lopussa aika rajusti oikealle ohjalle, ja vauhtia hukkui myös siihen.

”Se ei johdu vaivoista, vaan ihan täysin Aatsin omasta huumorista, mikä nyt oli vielä kateissa”, Inkinen taustoitti.

Starttien mittaan hevosen otteiden pitäisi parantua. 128 220 euron voittosumman omaavan Aatsin kaudesta ei varmasti ole tulossa helppo, sillä startista toiseen tulee olemaan hyviä ja meritoituneita hevosia vastassa.

”Sopivat sarjat ovat usein niitä, joissa on kaikista kovimmat hevoset vastassa, joten helppoa ei tule varmasti olemaan”, Inkinen pohti.