Alkuvaikeuksien jälkeen hienosti moottorinsa käyntiin saanut jääkiekon Liiga on jälleen suurien haasteiden edessä, kun kaudesta on pelaamatta ainoastaan viidesosa. HIFK:n ja SaiPan joukkueet joutuivat karanteeniin helsinkiläispelurilla todetun koronavirustartunnan vuoksi. Myös Kouvolan KooKoo aloitti omaehtoisen karanteenin heidän pelattuaan HIFK:ta vastaan päivää ennen SaiPaa.

Lähes heti karanteenipäätösten jälkeen Liiga tiedotti, ettei peruttuja otteluita tulla pelaamaan. Runkosarja tullaankin viemään läpi pistekeskiarvon turvin, joka ratkaisi myös edellisen kauden. Tämä on varmasti tulevaankin kauteen peilaten järkevin ratkaisu.

Otteluiden perumiset nostivat kuitenkin esille erittäin huolestuttavan kysymyksen: Miten Liiga aikoo toimia tulevien pudotuspelien suhteen? Mestaruuden jakamatta jättäminen toisena vuotena peräkkäin on tilanne, johon kukaan ei halua joutua. Jokaisen joukkueen ja jokaisen joukkueen yksittäisten pelaajien ainut tavoite kaudella on päästä nostamaan Kanada-maljaa. Kun pandemia nostaa päätään näin myöhäisessä vaiheessa, on Liiga suurten päätösten edessä.

Mutta mitkä sitten ovat vaihtoehdot pudotuspelien pelaamiselle?

Skenaario 1: Ei pudotuspelejä

Ensimmäinen ja pahin skenaario on, ettei mestaruutta jaeta tälläkään kaudella. Uutinen olisi erityisen musertava Liigan kärkipaikkaa läpi kauden hallussaan pitäneelle Rauman Lukolle, joka jahtaa tosissaan ensimmäistä mestaruuttaan sitten kevään 1963.

Aivan tyhjin käsin raumalaiset eivät kuitenkaan jäisi. Joukkue voittaisi todennäköisesti ensimmäistä kertaa historiassaan Liigan runkosarjan, joka on kuitenkin laiha lohtu mestaruusmahdollisuuksien menettämisestä. Myös muut runkosarjassa jaettavat palkinnot jaettaisiin normaalisti. Tätä vaihtoehtoa kukaan ei kuitenkaan haluaisi edes miettiä, joten mennään eteenpäin.

Skenaario 2: Lyhennetyt pudotuspelit

Toinen ja jo paljon paremmalta kuulostava vaihtoehto on pudotuspelien lyhentäminen. Käytännössä tämä tarkoittaisi ottelusarjojen läpiviemistä esimerkiksi kahdessa ottelussa. Samaa formaattia käytetään jääkiekon Mestarien Liigassa.

Kuitenkaan jokaisen ottelusarjan kohdalla lyhennys ei tulisi toteen. Näin ei pitäisikään olla, koska pitkät ottelusarjat ovat niin pelaajille kuin katsojillekkin kauden parhaita hetkiä. Viimeistään välierissä tulisi palata vähintään paras viidestä-formaattiin. Tässä skenaariossa kaikki voittavat, ja mestaruuspalkinto voidaan jälleen jakaa.

Skenaario 3: Normaalit pudotuspelit

Tällä hetkellä täysin utopistinen ajatus, mutta kaikki on mahdollista. Tämä vaihtoehto on varmasti pöydällä, jos pandemiatilanne lähtee muun muassa rokotusten myötä paranemaan Suomessa ja muualla maailmassa.

Oli Liigan päätös mikä tahansa, se ei varmasti ole helppo. Jääkiekosta elävä kansa kuitenkin odottaa sitä jo vesi kielellä.

 

Valtteri Lähtinen