Minihuuhkajien keskikenttäpelaaja Leo Walta pelasi vakuuttavan ottelun Belgiaa vastaan. (Kuva: Peppi Kouti)

 

Suomen U19-joukkue aloitti jalkapallon EM-jatkokarsintaurakkansa keskiviikkoiltana Belgiaa vastaan. Keskikentällä uurastanut Leo Walta oli 1-3-tappioon päättyneessä ottelussa yksi Minihuuhkajien näkyvimmistä pelaajista.

Teksti: Eetu Moisio

Suomi aloitti ottelun positiivisesti, ja joukkue sai ensimmäisen vartin aikana rakennettua muutamia lupaavan näköisiä hyökkäyksiä. Suomen positiivisesta alusta huolimatta ottelun avausmaalista vastasi Belgian Johan Bakayoko 16. peliminuutilla. Vain viisi minuuttia myöhemmin Mario Stroyekens vei vierasjoukkueen 2-0 johtoon rangaistuspotkulla. 

Minihuuhkajien parhaimpiin pelaajiin lukeutunut Leo Walta kertoi, että heillä oli vaikeuksia päästä otteluun takaisin mukaan kahden nopean takaiskun jälkeen. 

“Olimme maalien jälkeen vähän shokissa. Hyvän alun jälkeen peli oli yhtäkkiä 2-0 vastustajalle. Koko joukkueen olisi pitänyt nostaa pää pystyyn nopeammin”, Walta totesi.

 

Leo Walta Trombitin haastattelussa Belgia-tappion jälkeen. (Kuva: Eveliina Gutierrez)

 

Tanskan Superliigassa FC Nordsjaellandia edustava Walta pelasi vakuuttavan ottelun Minihuuhkajien keskikentän pohjalla. 18-vuotias keskikenttäpelaaja ohjasi joukkueensa peliä ja tarjoili ratkaisevia syöttöjä. Walta löysi kuitenkin parannettavaa omasta suorituksestaan, sillä Suomi ei onnistunut voittoa nappaamaan. 

“Olisin itsekin voinut olla paljon rohkeampi ensimmäisellä puoliajalla. Pääsin otteluun mukaan paremmin vasta toisella jaksolla.”

FIFA-rankingin ykkösmaa Belgia on yksi Suomen lohkon kovimmista joukkueista. Vaikka Minihuuhkajat kärsi 1-3-tappion, Waltan mukaan pelaajille jäi avausottelusta positiivisia asioita mieleen.

“Tiesimme, että Belgia tykkää hyödyntää koko kentän leveyttä hyökkäyksissä, ja meidän piti pystyä puolustamaan tätä vastaan. Se oli kuitenkin aika vaikeaa, koska Belgia liikutti palloa tosi hyvin.”

“Onneksi saatiin kuitenkin yksi maali tehtyä. Nyt on turnauksen maalitili avattu, ja Belgia on todennäköisesti koko lohkon kovin joukkue. Jos saamme pisteitä kahdesta seuraavasta ottelusta ja muut joukkueet pelaavat ristiin, niin meillä on vielä mahdollisuus jatkopaikkaan”, Walta totesi.

 

Pallovarma keskikenttäpelaaja

 

Pakkalan palloseuran kasvatti siirtyi Helsingin Jalkapalloklubiin 8-vuotiaana. Walta pelasi HJK:ssa kahdeksan vuotta, jonka aikana monet eurooppalaiset seurat olivat kiinnostuneita hänestä. Kaksi ja puoli vuotta sitten siirto Euroopan kentille vihdoin tapahtui, kun tanskalainen FC Nordsjaelland hankki 16-vuotiaan Waltan HJK:sta merkittävällä siirtosummalla.

Kuluvalla kaudella Walta on pelannut Tanskan pääsarjassa Superliigassa 11 ottelua.

Nuori keskikenttälupaus on ollut pitkään mukana Suomen maajoukkueen toiminnassa. Hän teki maajoukkuedebyyttinsä vuonna 2018 U15-joukkueessa. Viime vuoden syyskuussa Walta oli U21-joukkueen mukana EM-karsintaotteluissa Viroa ja Kroatiaa vastaan. 

Keskiviikon ottelu Belgiaa vastaan oli Waltan ensimmäinen esiintyminen U19-paidassa. Yli vuoden joukkueen päävalmentajana toiminut Peter Lundberg on iloinen, että Walta on vihdoin hänen ryhmässään mukana.

“On hienoa, että hän on joukkueen mukana. Hän pelaa ensimmäistä kertaa minun joukkueessani ja olen ollut tämän joukkueen mukana yli vuoden. Hän on ollut poissa eri syistä, mutta nyt hän on vihdoin meidän kanssamme”, Lundberg kommentoi.

“Leon syöttöpelaaminen on erinomaista. Hän nauttii pelin hallitsemisesta pallon kanssa ja pystyy pelaamaan myös paineen alla. Leo on taitava jakamaan murtavia läpisyöttöjä. Lisäksi hänellä on vahva oikea jalka, josta on paljon hyötyä vapaapotkuissa ja kulmapotkuissa.”

 

Walta aiheutti vaikeuksia Belgian puolustukselle. (Kuva: Eveliina Gutierrez)

 

Turnausjoukkueessa nuorella keskikenttäpelaajalla on tärkeä rooli sekä hyökkäys- että puolustussuuntaan. 

“Leo kuuluu keskikentän kolmikkoon. Hänen täytyy puolustaa aktiivisesti ja aggressiivisesti, sekä tukea joukkueen prässipeliä. Hänen täytyy tehdä paljon töitä. Leo on myös tärkeä osa meidän hyökkäyspelaamista. Haluamme tarjota hänelle paljon palloa hyökkäyksen rakennusvaiheessa. Tavoitteenamme on murtaa vastustajan puolustus Leon pallollisilla taidoilla”, Lundberg paljastaa.

 

“Kotiyleisö antoi energiaa loppua kohden”

 

Suomen kanssa samassa lohkossa EM-kisapaikasta kamppailevat kolme Euroopan huippumaata, Saksa, Italia ja FIFA-rankingin ykkösmaa Belgia. Vain lohkovoittaja etenee Slovakiassa kesäkuussa pelattavaan EM-lopputurnaukseen. Minihuuhkajien joukkueessa on tällä hetkellä hyvä tunnelma ja pelaajat nauttivat mahdollisuudesta pelata Euroopan lupaavimpia pelaajia vastaan. 

“Koko joukkue on innoissaan siitä, että pääsemme pelaamaan tällaisessa ainutlaatuisessa lohkossa. Aika harvoin on näin paljon kovia joukkueita vastassa”, Walta kommentoi Belgia-tappion jälkeen.

 

Suomen fanit pitivät tunnelmaa yllä Minihuuhkajien avausottelussa. (Kuva: Eveliina Gutierrez)

 

Myyrmäen jalkapallostadionilla oli keskiviikkoiltana noin tuhat suomalaisfania kannustamassa Minihuuhkajia. 

“Oli tosi hienoa päästä pelaamaan kotiyleisön edessä. Erityisesti ottelun lopussa oli hyvää kannustusta yleisöltä, ja tämä antoi meille lisää energiaa loppua kohden.”

Suomi pelaa seuraavan karsintaottelunsa tänään lauantaina Italiaa vastaan.