Talin jalkapallohallissa on vielä maanantaina aamupäivällä kello 11.50 pimeää. Pian kello kahdentoista jälkeen HIFK:n Veikkausliigajoukkue saapuu harjoituksiin. Joukon ensimmäisenä päävalmentaja Honkavaara. Hetken jutustelun jälkeen Honkavaara viittoo seuraamaan pukukoppitiloihin, joissa aloitamme haastattelun.
Honkavaara pelasi pitkään synnyinkaupungissaan TP-Seinäjoessa, josta sittemmin on muodostunut SJK-juniorit. Kotikulmilta tie vei pääkaupunkiseudulle ja Viikinkeihin. Ajalla Viikingeissä oli iso merkitys, miksi Honkavaara lopulta pelaajauran jälkeen siirtyi valmennushommiin.
“Peliuralla alkoi kypsyä ajatus, että halusin tutkia ja tarkastella peliä syvällisemmin. Pelaajana yritin etsiä syy- ja seuraus suhteita enemmän ehkä kuin joku pelaaja. Osittain myös sattumaa. Kun olin lopettamassa pelikaveri oli Viikinkien valmennuspäällikkönä ja hän sitten kysyi. En välttämättä muuten olisi hakeutunut niin selkeästi valmentajaksi” ,Honkavaara kertoo.
Helposti lähestyttävä ja ihmisläheisenä persoonana itseään pitävä Honkavaara on henkilövalmentaja, joka pyrkii kehittämään itseään, ja pelaajiaan. Myös äidinkielen opettajana työskentelevä Honkavaara löytää yhtäläisyyksiä opettamisesta ja valmentamisesta. Onhan valmentaminen myös opettamista.
“Paljon on yhtäläisyyksiä opettamisen ja valmentamisen välillä. Isoin yhtäläisyys on se, että osaa ottaa ne oppilaat tai pelaajat yksilöinä. Pitää ymmärtää, jos jokin asia ei mene pelaajalle perille, niin asia ei välttämättä ole pelaajan vika. Omissa opetusmenetelmissä voi myös olla vikaa.“
Haastattelun edetessä huomasi Honkavaaran olevan uuden sukupolven valmentaja. Pedagogiikka on tärkeä osa valmentamista. Valmennuksellisista esikuvista puhuttaessa tuli esille Erkka Westerlund, jota on jääkiekossa pidetty kotimaisen valmennuksen kehittäjänä. Tässä tärkeintä oli päästä pois pelikeskeisyydestä ja keskittyä pelaajiin yksilöinä.
Honkavaaran puheissa tämä näkyy. Hän itse kertoi isoimman tulevaisuuden tavoitteensa olevan pelaajien eteenpäin vieminen ja kehittäminen.
Tässä Honkavaara on jo jossain määrin onnistunut. Esimerkkinä on viime kaudella HIFK:ssa läpimurron tehneen Fredrik Lassaksen siirto Saksan Bundesliigassa pelaavan FC Kölnin riveihin.
Vaikka olisi kuinka henkilövalmentaja, pitää valmentajalla olla ajatus siitä, minkälaista jalkapalloa haluaa joukkueensa pelaavan. Yllätyksenä ei tullut, että uuden sukupolven valmentaja haluaa modernia jalkapalloa.
“Haluan nopeeta eteenpäin menevää fudista. Minun mielestäni suomalainen jalkapallo on liian hidasta. Siihen pitäisi saada vauhtia tavalla tai toisella. Tykkään katsoa sellaista peliä, jossa mennään vauhdikkaasti eteenpäin eikä pelätä virheitä. Tehokasta eteenpäin menevää pallonhallintaa” Honkavaara kertoo.
Kovaa jälkeä HIFK:ssa tehneen Honkavaaran työnäyte on vakuuttava. Ensin sarjanousu ykkösestä kauden 2014 päätteeksi ja viime kauden 7. sija sarjanousijana ovat kunnioitettavat saavutukset.
Nousujohteisesta valmentajauran aloituksesta huolimatta Honkavaara pitää jalat maassa.
“Moni sanoo, että tavoite on valmentaa ulkomailla. Minulle se ei ole itsessään tavoite. Haluan nyt onnistua HIFK:ssa.”
Honkavaara ei silti sulje mahdollisuutta siirtyä ulkomaille valmentamaan.
“Aluksi tavoitteeni oli valmentaa Veikkausliigassa. Sen täytyttyä toisena tavoitteenani on valmentaa toisessa pohjoismaisessa pääsarjassa. Valmentaja on tyytyväinen, kun työympäristö on sellainen, että siinä pystyy tätä työtä hoitamaan. Se riittää.”, Honkavaara kertoo vielä lopuksi.
Haastattelu etenee kohti loppua, ja Honkavaara alkaa valmistautua pian alkaviin HIFK:n harjoituksiin. Suomalaiset jalkapallon ystävät, kannattaa painaa Jani Honkavaaran nimi muistiin. Tulemme vielä kuulemaan tästä uuden sukupolven valmentajasta.
Teksti: Kaarle Tuomisto
Kuvat: Karoliina Redsven