Johannes Høsflot Klæbo ja Aleksandr Bolshunov ovat tällä hetkellä miesten maastohiihdon valovoimaisimmat tähdet. Hiihtäjien välinen kilpailu on ollut erittäin kovaa edelliset vuodet. Hiihtolegendojen asemat ovat molemmilla jo aika lailla sinetöityjä, mutta kummasta tulee se kaikkien aikojen paras, pohtii Viljami Jurvanen.

 

Johannes Klæbo  

Norjalainen on kiistattomasti maailman paras sprintteri. Italialainen Frederico Pellegrino ja Klæbon maajoukkuekaveri Erik Valnes ovat tällä hetkellä ne kovimmat haastajat sprintin puolella, mutta ei heistä tällä hetkellä ainakaan ole vastusta ”Trondheimin rakettimiehelle”. Klæboa voidaan pitää nuoresta iästään huolimatta kaikkien aikojen parhaana sprintterinä, eikä edes uransa huipulla olleelle Petter Northugille jäisi paljolti mahdollisuutta ”Tronheimin rakettimiestä” vastaan.

Klæbon suurimmat ongelmat ovat olleet kestävyyspuolella. Oberstdorfin MM-kilpailuissa 50 kilometrin perinteisen kilpailussa norjalainen kuitenkin näytti, että kestävyysominaisuudet ovat kunnossa. Kilpailu päättyi Klæbon kannalta karvaasti, eikä varmasti tarvitse enää spekuloida siitä, mitä kisassa tapahtui – kaikki hiihtoa seuraavat sen jo tietävät.  Norjalainen on kehittänyt kestävyysominaisuuksiaan parin viime vuoden aikana ja on silti pystynyt säilyttämään kaikki sprintterin ominaisuudet, mikä on erittäin vakuuttavaa ja myös pelottavaa muiden maastohiihtäjien näkökulmasta.

Trondheimin rakettimies omaa myös yhden hiihtomaailman parhaista tekniikoista; hänen hiihtonsa on erittäin sulavaa ja kevyen näköistä. Norjalainen osaa liu’uttaa sukseaan taitavasti ja voimaa, etenkin räjähtävää sellaista, löytyy yllin kyllin. Tekniikkaa on hiottu jo pienestä pojasta lähtien hänen isoisänsä ja valmentajana toimivan Kåre Høsflotin kanssa. Klæbon mukaan on nimettykin uusi hiihtotekniikka “Klæbo run.”

”Klæbo run” PyeongChangin talviolympialaisissa 2018.

 

Aleksandr Bolshunov

Armoton työmies, se kuvaa hyvin Venäjän superstaraa. Bolshunov tunnetaan huikeista kestävyysominaisuuksista ja hänestä löytyy voimaa kuin pienestä kylästä. ”Sasha” omaa myös erinomaiset nopeusominaisuudet, jos vertaa muihin maastohiihtäjiin, joilla kestävyysominaisuudet ovat aivan maailman huippua, kuten Hans Christer Holundilla tai Simen Hegstad Krügerilla. Venäläinen voittikin juuri kyseiset herrat yhdistelmäkilpailun loppukirissä Oberstdorfin MM-kilpailuissa ja nappasi ensimmäisen henkilökohtaisen arvokisakultansa.

Tämän kauden maailmancupissa Bolshunov oli aivan ylivoimainen ja voitti helposti voittajan kristallipallon itselleen. Toki Norjan maajoukkue vetäytyi melkein kaikistaosakilpailuista pois, mikä helpotti venäläisen työpuhdetta huomattavasti. Tämä oli kuitenkin jo toinen kausi perätysten, kun venäläinen voitti maailmancupin, joten saavutusta ei pidä yhtään vähätellä. Edellisen voitti Klæbo.

Bolshunov on myös tunnettu vahvasta temperamentistaan. Esimerkkinä Oberstdorfin MM-kilpailuissa venäläinen murjotti ja vastusti mieltään palkintojen jaoissa, kun asiat eivät menneet hänen haluamallaan tavalla. Bolshunov ei laittanut kaulaan 50 kilometrin päätösmatkan hopeamitalia, vaan piti sitä käsissään. Mutta uskon kyllä, että Bolshunov vielä kypsyy vanhetessaan ja tajuaa, että elämä ei ole aivan pilalla, jos yhdessä kilpailussa kullan sijasta tuleekin hopeaa.

Aleksandr Bolshunov voitti kauden 2020-2021 maailmancupin.

 

Hiihtäjien tulevaisuus

Molempien hiihtäjien tulevaisuus on näillä näkymin erittäin kirkas. He ovat molemmat erittäin nälkäisiä, kunnianhimoisia ja taitavia. Esimerkiksi Bolshunov hankki tämän kauden palkintorahoillaan 120 000 euron hiihtomaton, jolla pystyy parantamaan hiihtotekniikkaa entistä paremmaksi. Se kertoo Bolshunovin kunnianhimosta. Klæbo ja Bolshunov ovat molemmat vielä melko nuoria ja heillä on uraa jäljellä noin kymmenisen vuotta. Nuoresta iästä huolimatta molemmilla on jo lukuisia arvokisamitaleja. Klæbolla on kymmenen arvokisamitalia, joista peräti yhdeksän on kultaisia. Bolshunovilla on kaksitoista arvokisamitalia, joista yksi on kultainen.

Kummasta tulee se kaikkien aikojen mieshiihtäjä modernin ajan hiihdossa, sitä on erittäin vaikeaa vielä sanoa. Jos pitää valita, valitsen Trondheimin rakettimiehen. Hän on hieman teknisempi, monipuolisempi ja älykkäämpi hiihtäjä. Klæbo vaikuttaa myös hieman kypsemmältä hiihtoladuilla kuin Bolshunov. Jos norjalainen saa vielä kestävyysominaisuudet huippuunsa, hänestä voi mahdollisesti tulla melkein pysäyttämätön. Kestävyysominaisuudet pitää toki ennen sitä saada vielä huippuunsa.

Kaksikon keskinäistä kilpailua voisi jopa jollain tavalla verrata Cristiano Ronaldon ja Lionel Messin väliseen kamppailuun. Kaksi maailman parasta kamppailee, kumpi on se kaikkein paras. Klæbo edustaa Messiä ja Bolshunov Ronaldoa. Klæbo on se lahjakkaampi, mutta Bolshunov tekee töitä kuin hullu. Jokatapauksessa meidän pitää kuitenkin vielä nauttia ja arvostaa kyseisiä lahjakkuuksia hiihtoladulla, kun molemmat ovat vielä huipulla.

Johannes Klæbo ja Aleksandr Bolshunov taistelevat hiihtoladulla keskenään vielä pitkään.

 

 

Viljami Jurvanen