Johannes Klaebo on hiihtomaailman puhutuin ja kirkkain tähti. Trombit tapasi norjalaistähden Salpausselällä sprinttien jälkeen.

Teksti: Veikka Lokka, Kuva Teemu Levänen

Hiihdon maailmancup tuli viikonloppuna päätökseen Lahdessa. Salpausselän kisojen palkintopallilla nähtiin jälleen tuttu naama. Johannes Hoesflot Klaebo voitti Lahdessa parisprintin, sprintin ja 20 kilometrin kilpailun. 

Klaebo on hallinnut maailmancupia tällä kaudella lähes ylivoimaisesti. Norjalainen voitti maailmancupin kokonaiskilpailun ja sprintticupin. Distanssicupissa Klaebo sijoittui toiseksi taipuen maanmiehelleen Paal Golbergille.  

Klaebo hiihti maailmancupissa 26 yksilökisaa ja voitti niistä 19. Sprinteistä kaikissa paitsi kahdessa Klaebo juhli voittoa. 

26-vuotias norjalainen voi ehdottomasti olla tyytyväinen menneen kauden tuloksiin. 

“Tämä kausi on ollut uskomaton. En olisi edes voinut unelmoida tällaisesta kaudesta. Kaikki on mennyt todella hyvin”, Klaebo hehkutti sprinttifinaalin jälkeen.

Klaebo oli hyvällä tuulella voitettuaan Lahden sprinttikilpailun. (Kuva: Olavi Ryhänen)

 

Vielä kovempi ensi kaudella?

Menneen kauden menestys ei ole itsestäänselvyys edes Klaebon tasoiselle hiihtäjälle. Kausi on ollut pitkä, ja norjalainen on pystynyt saavuttamaan tasonsa läpi lähes jokaisen osakilpailun.

Klaebo on ollut ylivoimainen, mutta pystyykö mies parantamaan entisestään ensi kaudella?

“Tietenkin toivon, että voisin olla vielä parempi ensi kaudella, mutta se tulee olemaan erittäin vaikeaa. Tulen varmasti tekemään kaikkeni sen eteen”, ennakoi Klaebo.

Valmistelut ensi kautta varten eivät ala ihan heti. Kova harjoittelukausi on jälleen edessä, kun sen aika koittaa. 

“Haluan saada alle hyvän harjoittelujakson, ja sen jälkeen näemme, mitä ensi kaudella tapahtuu. En ole vielä täysin päättänyt, mutta valmistelut alkavat luultavasti toukokuussa. Normaalisti harjoittelen vähän toukokuussa, ja kausi alkaa kunnolla heti kesäkuun alussa. Luulisin, että sama toistuu tänä vuonna”, mietti norjalainen.

 

Tauon tarpeessa

Pitkän kauden jälkeen myös Klaebo haluaa levätä.

“On erittäin mukava saada kausi pakettiin ja vihdoin ehtiä lepäämään”, hän naurahti.

Vielä Klaebon pitäisi jaksaa yhdet kansalliset kisat Norjassa ennen erittäin ansaittua lomaa.

“Meillä on vielä kansalliset kisat Norjassa jäljellä. Sen jälkeen tulen varmasti rentoutumaan ja tekemään hauskoja juttuja. Harjoittelu tulee jäämään vähemmälle silloin, siitä olen erittäin innoissani”, Klaebo kertoi.

Klaebo oli sprintin jälkeen selvästi iloinen, ja norjalaisen ote oli erittäin rento.

“Nämä pari viikkoa ovat olleet erittäin rankkoja ja esimerkiksi kasvomaskin käyttö on ollut todella tarkkaa. Niin kuin näet, nyt jätin sen kokonaan pois. Mukava saada rentoutua.”

 

Lahti ja Suomi saivat kiitosta

Klaebo nautti Lahden osakilpailuista ja niiden tunnelmasta. Lahti on suosittu paikka urheilijoiden keskuudessa.

“Lahdessa on aina hauska kisata. Täällä on todella paljon ihmisiä kannustamassa meitä, ja tämä on todella hieno paikka hiihtokilpailulle. Kaikki urheilijat varmasti tykkäävät olla täällä Suomessa. On uskomatonta nähdä, minkälaisen tapahtuman he ovat onnistuneet luomaan tänne”, kehui Klaebo Lahden maailmancup-tapahtumaa.