Jokerit SB varmisti F-liigapaikan eilen Tapulin Lehto Areenalla. (Kuva: Iiro Karesniemi)

 

Jokerit SB:n naisten edustusjoukkue varmisti paikkansa F-liigassa ensi kaudelle. Jokerit voitti ottelusarjan hämeenlinnalaista Steelersiä vastaan puhtaasti 3-0. Naiset ottivat näin seuran historian ensimmäisen aikuisten pääsarjapaikan. Joukkueen päävalmentaja Joni Toivola kommentoi eilistä liiganousua Trombitille.

Teksti: Eevert Lifländer ja Jesse Hietikko

Hämeenlinnalaisen Steelersin molemmat edustusjoukkueet putoavat ensi kaudeksi sarjaporrasta alemmas. Miesten joukkue keräsi runkosarjassa vain viisitoista pistettä. Steelersin tavoin Tikkurilan Tiikerit pelaavat ensi kaudella Divarissa. Naisten puolella Steelers jäi ilman voittoja liigakarsinnassa Jokerit Salibandyä vastaan.

Jokerit SB:n naiset saivat kaudelle toivotun päätöksen, sillä joukkue marssi voitosta voittoon ensin naisten 1.divioonan loppusarjassa ja päihitti Hämeenlinnan Steelersin kolmesti nousten ensi kaudeksi F-liigan B-tasolohkoon. Joukkueiden tasoerosta kertoo ottelusarjan maaliero, joka oli kolmessa ottelussa 32-11 helsinkiläisille.

Jokerit Salibandyllä ei ole historiansa aikana ollut kertaakaan aikuisten pääsarjajoukkuetta. Seura juhlii ensi vuoden alussa kymmenvuotista taivaltaan. Miesten edustusjoukkue pelaa tällä hetkellä 2.divisioonassa. Naisten F-liigapaikka on seuran ensimmäinen iso virstanpylväs.

 

Tappiosta huolimatta hymy oli myös Steelersin Heli Haapalahden huulilla ottelun jälkeen. (Kuva: Iiro Karesniemi)

 

Naisten joukkueen päävalmentaja Joni Toivola oli tyytyväinen joukkueensa esitykseen. Toivola kommentoi historiallista pääsarjapaikkaa Trombitille liiganousun jälkeisenä aamuna.

”Ei meillä ollut mitään älyttömiä nousujuhlia, mutta mentiin kuitenkin vähän syömään ja pikkuisen juhlittiin. Viralliset nousujuhlat on  vasta tämän viikon perjantaina. Katsotaan seuran puolesta sitten, mitä juhlia kevään aikana järjestetään. On kuitenkin yhä korona-aika, niin täytyy miettiä, missä laajuudessa ja kenelle järjestetään.”

”Ei voi sanoa, että olisin hirveän väsynyt, kun autolla ollaan liikkeellä, mutta kyllä oli ihan kiva käydä vähän jatkoilla”, Toivola hymähtää.

 

Päävalmentaja Joni Toivola(vas.) ja muu valmennusjohto liigapaikan varmistaneessa ottelussa. (Kuva: Iiro Karesniemi)

 

”Tähän hetkeen on tähdätty seitsemän vuotta”

 

Toivolan mukaan nousu alkoi realisoitua noin puolitoista kuukautta sitten, kun runkosarja päättyi.

”Silloin kokoonnuttiin jengin, lähinnä johtavien pelaajien ja kapteeniston kanssa, ja sovittiin, että katsotaan oikea reitti karsintoihin. Siinä alkoi konkreettisesti ensimmäistä kertaa tuntua, että se on mahdollista.”

”Kyllä me tiedettiin, että nousu on tuolla pelikentällä mahdollinen. Myös tulevaisuuden eli joukkueen rakentamisen ja talouspuolen kannalta se alkoi näyttää realistiselta. Pelillisissä hommissa valmennustiimin kanssa perattiin asioita läpi. Varmasti voi sanoa, että ensimmäisen ottelun toisen erän puolivälissä, kun alettiin kääntää sitä johdoksi ja nähtiin, että jos ei vastustaja hirveästi tee muutoksia, me tullaan omalla pelillä harjaamaan tämä – ja niin siinä aika lailla kävi.”

”Ensimmäisen pelin aikana alkoi tuntua, että sarjanousu voisi olla realistinen.”

 

Jokerit oli selvästi Steelersiä parempi maalipaikoissa. Ottelusarjan maaliero oli lopulta kolmessa ottelussa 32-11 helsinkiläisillä. (Kuva: Iiro Karesniemi)

 

Toivolan mukaan seura on tähdännyt käytännössä seitsemän vuotta tähän hetkeen.

”En ihan tarkkaan tiedä ensi kauden sarjajärjestelmää, mutta seura täyttää nyt 10 vuotta. Naisten joukkue ei ollut vielä parina ensimmäisenä kautena mukana. Korona sotki pari edellistä kautta, mutta sillä pitkäjänteisellä suunnitelmalla on menty, että pelataan F-liigaa.”

”Pelaajiston ja taustojen puolesta en usko, että monellakaan naissalibandyseuralla on näin hyvä tilanne tällä hetkellä. Emme olisi lähteneet pelaamaan noususta, jos ei meillä olisi erittäin hyvää suunnitelmaa, pelaajistoa ja taustat kunnossa”, Toivola painottaa.

 

Jokereiden maalinsuulla nähtiin Steelers-sarjassa niin Pauliina Pekki (kuvassa) kuin Elsa Lehto. (Kuva: Iiro Karesniemi)

 

Toivola vitsailee kommentoineensa ”jonnekin nettitoimituksen haastatteluun”, että pitää voittaa maalin suulla, vaihtopenkillä ja tietysti pelikentillä.

”Kyllä me onnistuimme niin taktisesti kuin pelillisesti. Tietysti aina tällaisissa hetkissä voi jotain pelaajia nostaa esille. Tuuli Rannala iski hirmutehot, ja koko ykköskenttä eli Bianca BomanAnna Yli-Kojola ja Rannala olivat voiton takuunaisia kahdessa ensimmäisessä ottelussa.”

”Eilesen suurin onnistuja oli Rouvalin Sari, joka vääntänyt jo 1990-luvulla liigaa. Olen tuntenut hänet hiekkalaatikoilta asti, mutta täytyy sanoa, että hän pelasi aivan maagiset kolme peliä.”