Useampi suomalainen jääkiekkoilija lähti pelaamaan täksi kaudeksi Slovakian pääsarjaan. Yksi siirtyneistä oli Joona Jääskeläinen, joka kertoi puhelinhaastattelulla tunnelmia alkukaudesta

Jääskeläinen oli kaksi edellistä kautta Mestiksen parhaita pelaajia ja voitti viime kaudella sekä Suomen Cupin mestaruuden, että Mestiksen mestaruuden Imatran Ketterässä. Täksi kaudeksi hän siirtyi pelaamaan Slovakian pääsarjaan Tipsport ligaan HC 05 Banská Bystrica joukkueeseen. Alkukausi on ollut onnistunut, sekä itsensä että joukkueen kannalta. Joukkue on sarjassa toisena ja Jääskeläinen on pistepörssissä kymmenes tehopistein 13+14=27. Hän näkee itsekin alkukauden sujuneen hyvin.

23-vuotias Jääskeläinen on pelannut uran alun pitkälti Ketterässä ja Lappeenrannan SaiPassa, sekä muutamia otteluita Mikkelin Jukureissa ja Kokkolan Hermeksessä. Tämä on hänen ensimmäinen kautensa ulkomailla “No, kyllä se vähän alkuun mietitytti ensimmäistä kertaa lähteä ulkomaille. Mutta en tiedä jäikö sillein kaipaamaan Suomeen, täällä ei ole kuitenkaan niin paljon erilaista. Joukkueeseen pääsi hyvin mukaan. Faneilla ei nyt englannin kieli ole ihan huippuluokkaa, mutta ovat ottaneet kuitenkin hyvin vastaan”. 

Jääskeläinen näkee, että Tipsport Liga on hänelle hyvä kehittymispaikka “No joo. Kyllä se olisi tarkoitus, että tänne lähdettiin hakemaan sitä kehitystä vielä parempaan. Tottakai haluaa vielä isompiin ympyröihin päästä pelaamaan.” Tulevaisuutta hän ei vielä ole miettinyt, että missä haluaisi jatkossa pelata. “Vähän ajatuksella tämä kausi ensin ja sitten mietitään, mutta olen tykännyt kuitenkin sen verran olla ulkomailla ja Keski-Euroopassa, että haluaisi vielä jäädä tänne”

Tipsport ligassa pelaa tällä kaudella useampi Mestiksestä tuttu suomalaispelaaja. Jääskeläisen mukaan aikaisempina vuosina suomalaisia ei ole lähtenyt näin paljoa pelaamaan kyseiseen sarjaan “nyt on vissiin ensimmäinen vuosi, että lähtee näin paljon.” Alkukaudella Jääskeläisen mukaan sarjassa oli ollut enemmänkin suomalaispelaajia, jotka ovat kuitenkin siirtyneet pelaamaan jo muualle. Jääskeläinen on uskoo, että moni suomalaispelaaja kertoo siitä, että Slovakiassa on alettu seuraamaan enemmän suomalaista jääkiekkoa ja Mestistä. “Nykyään varmasti Liigakin arvostetaan maailmalla enemmän, niin veikkaa että Mestistäkin aletaan arvostamaan taas myös. Mestis on kuitenkin nykyään mediassakin hyvin esillä, verrattuna vaikka siihen mitä se oli viisi vuotta sitten.”

Jääskeläinen on omassa joukkueessaan ainut suomalaispelaaja, mutta kertoo olevansa yhteyksissä sarjan muihin suomalaispelaajiin esimerkiksi viime kauden joukkuekavereihin Sameli Ventelään ja Konsta Mesikämmeneen. “Jonkin verran ollaan oltu yhteyksissä. Aina pelin jälkeen ollaan juteltu ja sitten välillä viesteillä. Aika vähän jääkiekosta ollaan kuitenkin juteltu, enemmän yleistä höpötystä” Jääskeläinen ei näe, että keskinäiset pelit suomalaispelaajien kanssa olisi mitenkään odotettuja siltikään “Onhan se mukava kun pääsee siellä kulmissa puhumaan suomea. On se tietysti kiva päästä pelaamaan myös heidän kanssa, muttei se mitenkään odotettua ole.”

 

Samuli Pulkkinen