Tänä viikonloppuna Lahdessa on tarjolla talviurheilun ystäville todellista herkkua. Salpausselän kisat täyttävät 100 vuotta. Lahdessa hiihdetään hiihdon maailmancupin päätöskilpailu tämän kauden osalta.

Teksti: Veikka Lokka

Perinteiset ja nyt jo 100-vuotta täyttävät Salpausselän kisat ovat yksi Suomen urheilukalenterin kohokohdista. Viikonlopun aikana nähdään maailman parhaita hiihtäjiä ja mäkihyppääjiä kilpailemassa Lahdessa. Hiihdon kohokohtina ovat perjantaina parisprintti, lauantaina sprintit ja sunnuntaina kisat päättävät naisten ja miesten 20 kilometrin perinteisen kisat. Mäkihypyn puolella nähdään joukkuemäki lauantai-iltana ja yksilökisa sunnuntaina.

 

Perjantain parisprinteissä haetaan asetelmia lauantain yksilökisaan

Perjantaina polkaistaan kisat vauhdilla käyntiin parisprintin merkeissä. Naisten kisassa mukana on yhteensä 15 joukkuetta, mukaan lukien kaksi Suomen joukkuetta. Suomen ykkösjoukkueessa hiihtävät Jasmi Joensuu ja Jasmin Kähärä, kun taas kakkosjoukkueessa ovat Eevi-Inkeri Tossavainen ja Tiia Olkkonen. Naisten kisassa suosikkeja ovat varmasti MM-kisoja dominoineen Ruotsin ja tietysti myös Norjan joukkueet.

Miesten kisaan voidaan puolestaan odottaa enemmän mahdollisia voittajaehdokkaita. Mukana on yhteensä 26 joukkuetta. Suomelta starttaa kaksi joukkuetta naisten kilpailun tapaan. Ykkösjoukkueeseen on nimetty Lauri Vuorinen ja Joni Mäki. Kakkosjoukkueessa hiihtävät kaimat Verneri Suhonen ja Verneri Poikonen. Suurimpia suosikkeja ovat jälleen Norjan joukkueet. Maailmanluokan sprinttereitä löytyy myös muualta. Esimerkiksi Ruotsi, Italia ja Ranska pystyvät haastamaan Norjan joukkueita. Voidaan odottaa varsin tasaista kilpailua.

Parisprinteillä on varmasti olennainen osa siihen, ketkä hiihtävät lauantain yksilökisassa. Asetelmia varmasti haetaan, mutta pitää muistaa, että parisprintti hiihdetään vapaalla ja yksilökisa perinteisellä.

 

Lauantain herkkupalana yksilösprintit

Lauantai on yleensä eniten ihmisiä vetävä päivä Salpausselällä. Voisi odottaa, että sama jatkuu tänä vuonna. Lauantain päätapahtumana voidaan pitää naisten ja miesten perinteisen sprinttejä. Sprinteissä varmasti sattuu ja tapahtuu. Lauantain päättää perinteinen joukkuemäki, jonka kruunaa illan ilotulitus.

Naisten kisassa asetelmat ovat luultavasti suotuisat ruotsalaisille. Ruotsin hiihtäjät dominoivat MM-kisoja, ja myös sprintissä tuli menestystä. Erityisesti kannattaa seurata Ruotsin Ebba Andersonia ja Frida Karlssonia. Ruotsin lisäksi Norjasta löytyy mahdollisia voittajia. Mielenkiintoista on nähdä Krista Pärmäkosken vire sprintissä.

Miesten kisassa on yksi suuri suosikki. Norjan Johannes Hoesflot Klaebo johtaa maailmancupin lisäksi myös sprintticupia. Klaebo on parhaimmillaan vienyt kisoja tällä kaudella näytöstyyliin, ja norjalaishirmulta voidaan odottaa vahvaa menoa myös Lahdessa. Klaeboa haastavat tietysti muut norjalaiset. Erittäin mielenkiintoisia nimiä ovat myös tähtisprintterit Federico Pellegrino Italiasta ja Richard Jouve Ranskasta.

Johannes Hoesflot Klaebo johtaa maailmancupia. (Kuva: @fiscrosscountry, instagram)

 

Sunnuntaina odotukset lepäävät Iivo Niskasen harteilla

Salpausselän juhlakisat päättävät hiihdon osalta miesten ja naisten 20 kilometrin perinteisen kisat. 20 kilometrin kisat ovat varmasti suurimman osan suomalaisista päämatkat. Naisten kisassa katseet kääntyvät jälleen Ruotsiin ja Norjaan, joiden hiihtäjät ovat suurimpia suosikkeja. Suomalaisittain suurimmat odotukset kasaantuvat Krista Pärmäkosken ja Kerttu Niskasen harteille. Niskanen tulee kisaan hyvässä vireessä. Hän voitti naisten 10 kilometrin perinteisen kisan Falunissa viime viikolla.

Miesten osalta norjalaiset kantavat ennakkosuosikkien viittoja. Klaebo on yksi suosikeista, mutta myös norjalaista Paal Golbergia kannattaa seurata. Suomalaisittain mielenkiinto kohdistuu erityisesti Iivo Niskaseen, joka lukeutuu kisan suosikkeihin.

Niskaselle jäi varmasti paljon nälkää MM-kisoista, ja hän on ennenkin voittanut kyseisen Salpausselän päätösmatkan. Mielenkiinto kohdistuu myös Perttu Hyväriseen ja Risto-Matti Hakolaan, jotka ovat osoittaneet merkkejä hyvästä kunnosta.