Pitkän linjan ravimiehen Jukka Kauppisen omistama, valmentama ja ohjastama Briljantti Buugi oli Vermon keskiviikkoraveissa illan ylivoimaisin voittaja. Seitsemänvuotiaalle oriin voittotulos oli 26,4a/2120 metriä.

Teksti: Veeti Suomalainen, Kuva: Juho Hämälainen/Suomen Hippos

Somerolaisen Jukka Kauppisen ravireissu maan pääradalle Vermoon oli onnistunut, kun Briljantti Buugi liiteli keulapaikalta ylivoimaiseen voittoon. Valjakko haki johtopaikan hallintaansa jo ensimmäisellä takasuoralla, josta se piti läpi matkan tempoa tasaisen reippaana ja voitti vastustajansa kymmenien metrien marginaalilla.

”Aukaistiin tänään hevoselta vähän enemmän korvia, se polki koko matkan tosi rytmikkäästi”, Kauppinen kertoi.

Lähdön jälkeen Briljantti Buugi joutui dopingtestiin, joka tällä kertaa otti merkittävästi aikaa ja Kauppinen pääsi suuntaamaan kotimatkalle vasta klo 22:n jälkeen. Raveissa otetaan joka päivä muutamalta voittajalta ja joltakin etukäteen arvotulta hevoselta dopingtesti.

”Onneksi ei ole tämän pidempi kotimatka”, hän nauroi.

Aiemmin Briljantti Buugi sortui usein myös laukalle, mutta keskiviikkona ei väärästä askellajista ollut tietoakaan.

”Nelivuotiaana Kriteriumnkin meiltä meni laukan vuoksi penkin alle, mutta parempi vaan. Kivempaahan se on pärjätä useammin pienissä lähdöissä kuin kerran suuressa”, Kauppinen myhäili.

Briljantti Buugin jatkoon Kauppinen suhtautuu myötämielisesti, mutta maltilla.

”Katsotaan mitä luoja meille suo, mutta nyt näyttää mukavalta. Hevonen on hieman rauhoittunut, mikä voisi kertoa sen aikuistumisesta. Aikasemmin se rymysi niin, että piti valjastaa hevoskopin perässä. Tänään oltiin yksin täällä kulmakatoksella.”

 

Kova kauppamies

Nykyisin Somerolla asuva 62-vuotias Kauppinen on lähtöjään Kajaanista. Muutto Somerolle tapahtui Kajaanista jo vuonna 1982.

”Työttömyyskorvaus oli taskussa, kun tilan pihaan tultiin”, Kauppinen muisteli.

Hänet tunnetaan ravipiireissä kovana kauppamiehenä. Kauppaa hän on tehnyt muun muassa hevosilla, asunnoilla, autoilla ja asuntoautoilla.

”Ensimmäisen hevosen myin jo neljävuotiaana. Jotain pientä kauppaa se on aina ajankuluksi väännettävä.”

Hevosia hänellä on tänä päivänä valmennuksessa neljä kappaletta, joista nimekkäin on vajaat 40 000 euroa tienannut Briljantti Buugi.

”Joka toinen päivä pidetään hevosia valjaissa ja ajellaan lenkkiä, että pärjättäisiin vähän jatkossakin.”