Jukka Kytölä on futsalmaajoukkueen kokeneimpia pelaajia. Kuva: Suomen Palloliitto

 

Suomi osallistui tammi-helmikuun vaihteessa futsalin EM-kisoihin Hollannissa. Arvokisadebyytti oli onnistunut, vaikkei kotiintuomisiksi lopulta jäänyt kuin kokemuksia. Suomalaiset hengittivät futsalia alkuvuoden, mutta miltä lajin tulevaisuus näyttää?

Teksti: Eevert Lifländer

Futsalmaajoukkueen vakiopelaajiin kuuluva Jukka Kytölä, 33, oli mukana tammi-helmikuun vaihteessa edustamassa Suomea historiallisissa futsalin EM-kisoissa. Hollannin Groningenissa ja Amsterdamissa järjestetyt kisat saivat suomalaiskatsojat innostumaan lajista enemmän kuin koskaan.

Kytölä debytoi maajoukkueessa vuonna 2009. Yli kymmenen pelivuoden jälkeen Suomi selvisi vaikeasta alkulohkosta jatkopeleihin. Matka on ollut pitkä, eikä sen alussa vielä mietitty arvokisojen kirkkaita valoja.

“Ei sitä silloin miettinyt, kun aloittelin maajoukkueessa. Ei ollut kovin realistista edetä EM-kisoihin”, Kytölä myöntää.

“Oikeastaan silloin, kun Mico Martic tuli maajoukkueen ruoriin 2013, asiat alkoivat mennä ammattimaisempaan suuntaan. Lähdin itse monen muun pelaajan tavoin ulkomaille pelaamaan, ja aloimme pikkuhiljaa uskoa omaan tekemiseemme.”

“Se kehitys, että nyt meillä on mahdollisuudet mennä niihin kisoihin, on kuitenkin tullut enemmän tässä viimeisen viiden vuoden aikana. Ajatus oli, että ei pelkästään mennä sinne, vaan myös lähdetään pärjäämään.”

Urheilutoimittajain liitto valitsi Jukka Kytölän Urheilugaalan yhteydessä vuoden futsalpelaajaksi (2021). Valinta oli Kytölälle jo viides peräkkäinen.

“Onhan se hieno tunnustus, mutta ehkä toimittajat eivät tiedä kovinkaan monen futsalpelaajan nimeä”, Kytölä naurahtaa.

 

“Viime vuodet ovat kyllä menneet kohtalaisen hyvin. Pelasin ulkomailla pari kautta ja palasin Suomeen. Loukkaantumisen jälkeen pääsin ratkaiseviin EM-karsintapeleihin. Lopulta päästiin kisoihin ja voitettiin KaDyn (Kampuksen Dynamo) kanssa vielä Suomen mestaruus.”

 

Kytölä on ylittänyt jo sadan maajoukkueen rajan. Kuva: Suomen Palloliitto

 

“Todella tiukka, mutta myös antoisa kokemus”

 

Suomen alkulohkoa pidettiin etukäteen kisojen kovatasoisimpana. Suomi aloitti ottelut 3-3-tasapelillä, kärsi perään 2-6-tappion Kazakstanille ja ratkaisi jatkopaikan 2-1-voitolla Sloveniasta. Suomen joukkue näytti läpi kisojen venymistään ja tarjosi faneille huikeaa futsalviihdettä.

“Me oltiin koko ajan tietoisia, että me pystytään kilpailemaan ketä tahansa vastaan. Kazakstaniakin vastaan oltiin 30 minuuttia tosi hyvin mukana, mutta siihen sattui meille kisojen heikoin hetki.”

Suomi vaihtoi kisakaupunkia ennen alkulohkon viimeistä ottelua Sloveniaa vastaan. Kytölä näki asian lähinnä positiivisena tekijänä.

“Se oli mentaalisesti hyvä juttu. Oltiin vietetty viikko hotellissa Groningenissa pellon keskellä, ja ulkoilukin oli rajallista. Viimeinen peli oli sitten Amsterdamissa. Päästiin isommalla stadionille, ja ehkä se tunnelmakin oli siellä rennompi.”

“Saatiin vielä suomalaisia faneja sinne suorilla lennoilla. Se oli kuin kirsikka kakun päälle.”

 

Puolivälierässä Suomen jatkohaaveet päättyivät kuitenkin hallitsevan Euroopan- ja maailmanmestarin Portugalin käsittelyssä lukemin 3-2.

“Tämä oli se, mitä tällä kertaa ansaittiin. Joukkueesta saa olla kyllä ylpeä. Taisteltiin hyvin, edustettiin Suomea, näytettiin mikä on meidän tyyli ja mihin parhaimmillaan pystytään. Tästä pystytään vielä parantamaan. Monet pelaajat ovat vielä suhteellisen nuoria ja uskon, että aika samalla ringillä pystyttäisiin jatkamaan.”

Kytölän mukaan kisat loivat uskoa tulevaisuuden rakentamiseen.

“Meille vähimmäistavoite oli päästä jatkopeleihin. Joukkueen sisällä oli hyvä luotto koko ajan”, Kytölä avaa.

“Sitä on vaikea kuvailla jälkikäteen, kuinka uskomaton tuo kisaprojekti oli. Todella tiukka, intensiivinen, mutta myös antoisa.”

 

“Näen isona haasteena sen, että heti saataisiin katsomot täyteen”

 

Päävalmentaja Mico Martic ja kapteeni Panu Autio ovat ilmoittaneet maajoukkueuriensa päättymisestä. Uusi valmentaja päättää lopulta muutoksista, mutta maajoukkueen runko on varmasti kunnossa vielä vuosiksi eteenpäin. 

“Mico ja Panu ovat aivan huikeita persoonia, heillä on molemmilla ollut iso rooli suomalaisen futsalin nousukiidossa”, Kytölä kehuu.

 

EM-kisat näkyvät toivottavasti myös kotimaisen Futsal-liigan katsomoissa. Suurin osa kisajoukkueesta pelaa kotimaista sarjaa. Heidän otteitaan on siis helppo seurata vielä tänä keväänäkin.

“Näytettiin tietyllä tapaa lajin parhaita puolia ja tuotiin laji laajemmin suomalaisten tietoisuuteen. Näen silti aika isona haasteena sen, että heti saataisiin katsomot pääsarjaotteluissa täyteen. Pelin tempo ja vauhti eivät ole kuitenkaan samalla tasolla kuin EM-kisoissa. Tietenkin on hyvä, jos saadaan uusia katsojia lajin pariin”, Kytölä miettii.

“Näen, että nyt olisi hyvä saada juniorityötä kehitettyä. Me maajoukkuepelaajat voisimme toimia tässä tapauksessa roolimalleina lapsille ja nuorille. Olen itsekin juniorivalmentaja ja koen, että tämä on minulle sydämen asia.”