Jalkapallon miesten Kakkosen kauden alku on oven takana. Sarjassa pelataan neljä kymmenen joukkueen alueellista lohkoa, joiden voittajat pelaavat kahdesta nousupaikasta Ykköseen kesäksi 2015. Kauden päätteeksi kunkin lohkon kaksi viimeistä sekä huonoin kahdeksanneksi sijoittunut putoaa puolestaan suoraan Kolmoseen. Ennakkopaketissa käydään läpi lohkoittain oletettavasti vahvimmat ja heikoimmat joukkueet.

Pohjoislohko / Ennakkosuosikit:
Kokkolan Pallo-Veikot (KPV) on lapulla Kakkosen kovimpia joukkueita. Veikkausliigassa muun muassa Tampere Unitedia ja Jaroa edustanut Henri Myntti iski viime kaudella 16 rysää sijoittuen pohjoislohkon maalipörssissä kakkoseksi. Kauden alla hänet on kuitenkin merkattu KPV:n nettisivuilla puolustajaksi. Kokkolalaisista Myntin lisäksi keskikentän Kim Palosaari sekä lähes jokaisella pelipaikalla viihtyvä paluumuuttaja Joonas Pennanen ovat sellaisia pelaajia, jotka voivat kannatella joukkuettaan korkealle.

Mahdolliset putoajat:
Ylivieskan FC YPA on  ainakin harjoitusotteluiden perusteella yksi suurimmista putoajasuosikeista. Joukkue on hävinnyt kaikki treenipelinsä maalierolla 2-12. Myös nousijoilla Pietarsaaren JBK:lla ja Oulun Luistinseuralla (OLS) voivat olla edessään tukalat ajat. Toki Veikkausliiga-kentiltäkin hyvänä maalintekijänä tutuksi tullut OLS:lainen Pekka Kainu voi taistella maalipörssin kärkipään sijoituksista.

Muita huomiota:

Viime syksyn päätteeksi pisteen erolla Ykkösestä pudonnut Oulun Palloseura (OPS) ei liene lukeudu suosikkeihin. Pre-seasonin tulokset eivät luvalla sanoen mairittele joukkuetta, kun se ei ole voittanut yhtäkään mittelöä.

Toinen negatiivinen seikka on vahvistukseksi kaavaillun Jefferson Piresin sopimuksen purkaminen. Toisaalta MYPA:stakin tuttu Vinicius Frasson tuo hyökkäykseen varmasti tehoja.

Edellisellä kaudella pohjoislohkon suvereenisti vienyt, mutta lopulta nousukarsinnoissa HIFK:lle taipunut PS Kemi menetti koko Kakkosen maalitilaston 24 osumallaan vieneen Christian Eisselen Ruotsiin. Toisaalta Futsalliigan pudotuspelien pistepörssin kärjessä keikkuva Nikola Erceg voi olla tuhoisa pelimies kuninkaiden keskikentällä.

Itälohko / Ennakkosuosikit:
Menneellä sesongilla kahden pisteen päähän nousukarsintapaikasta jäänyt Mikkelin Palloilijat (MP) on jälleen yksi suurimmista suosikeista itälohkon kärkipäähän. Joukkueen ulkomaalaistrio Dimitri Klimov, Denis Lima ja Francisco Torres on pelottavan tehokas kolmikko Kakkosen tasolle. Klimov iski 16 ja Lima 12 rysää edellisellä kaudella. Harjoitussesongilla MP ei ole hävinnyt yhtäkään ottelua.

Mahdolliset putoajat:
Itälohkossa pelaa kesällä peräti neljä nousijajoukkuetta. Etelä-Karjalasta korkeimmalla taisteleva ja Kakkoseen palaava joutsenolainen Kultsu FC, viime kaudella Kolmosen lohkonsa musertavasti voittanut FC Myllypuro Helsingistä sekä kuopiolainen SC KuFu-98 ovat sarjanousijoina helppo laittaa mahdollisten putoajien kerhoon. Kakkosessa debytoiva Vuosaaren FC Viikkarit onnistui putoamaan Suomen Cupista neljännellä kierroksella, kun Kolmosessa pelaava Nurmijärven Jalkapalloseura (NJS) passitti helsinkiläiset laulukuoroon.

Muita huomioita:
Ennen FC Kuusysinä tunnettu FC Lahti Akatemia on nostettava esiin. Nuorten maajoukkueissa pelanneella Riku Heinillä vahvistettu joukkue on voittanut kahdeksasta harjoituskoitoksesta neljä sekä hävinnyt saman verran. Mielenkiintoinen seikka on se, miten Veikkausliigassa FC Lahdessa pääasiassa penkillä istuvat pelaajat auttavat Akatemiaa Kakkosessa.

Kakkosen kausi alkaa 18. huhtikuuta Kuopiossa SC KuFu-98:n ja FC Futuran iskiessä yhteen. (Kuva: Sonja Heinonen)
Kakkosen kausi alkaa 18. huhtikuuta Kuopiossa SC KuFu-98:n ja FC Futuran iskiessä yhteen. (Kuva: Sonja Heinonen)

Etelälohko / Ennakkosuosikit:
Viime kaudella etelässä  kakkoseksi sijoittunut karjaalaisryhmä BK-46 on yksi suosikeista.
Hyökkääjä Casper Källberg, vasen laitalinkki Akseli Laiho ja oikea laituri Jonas Vikholm ovat Kakkosen tasolle hyviä värväyksiä. Hankintojen lisäksi muutamia viime kauden runkopelaajia on kiinnitetty, joten karjaalaisten paketti on kaiken kaikkiaan hyvin kasassa. Keskikastin helsinkiläinen Klubi 04 voi olla yllätysvalmis joukkue, kun sen rosterista löytyy nälkäisiä tulevaisuuden tähtiä nuorten maajoukkuemiesten Obed Malolon ja Karim Jouinin johdolla.

Mahdolliset putoajat:

Maaliskuussa yhteistyösopimuksen Englannin Ykkösliigassa pelaavan Brentdfordin kanssa tehnyt helsinkiläinen Käpylän Pallo (KäPa) päätyi viime kaudella sarjassa seitsemänneksi pelaten kuusi viimeistä ottelua tappioitta.

Sesongilla 2013 kahdeksan maalia iskeneen Francis Tshibasun täytyy osua tehokkaasti, jotta nuorista lupauksista koostuva joukkue pelaa Kakkosta myös kesällä 2015. Joukkue voi aiheuttaa kiusaa suosikeille, mutta myös kokemattomuus voi näkyä. EsPa ja LPS putosivat Kolmoseen viime syksynä selvällä erolla ja taistelu keskikastissa oli tasaista, jonka takia etelästä on hankala nimetä selkeitä putoajakandidaatteja.

Länsilohko / Ennakkosuosikit:
Seinäjokinen Kerho 07 on esiintynyt pre-seasonilla väkevästi. Joukkue on voittanut viidestä treenipelistään neljä varsin erikoisella maalierolla 20-13. Edellisessä koitoksessa Kerho 07 kampesi KäPan 2-0 -johdon 3-2 -voitokseen. Viimeistelyn ei siis pitäisi olla ongelma, mutta puolustus on ollut heikkoa. U18-maajoukkueen väkkärän tehopakkauksen Tuomas Lähdesmäen murtautuminen Veikkausliigaan on lähellä, mutta hänestä olisi apua Kakkosessakin. Myös raumalainen Pallo-Iirot on kandidaatti sarjan kärkipäähän. Maalilinko Juho Patola sekä kokenut romanialainen toppari Vasile Marchis ovat joukkueen suurimpia tähtiä. FC Lahti Akatemian lisäksi myös Kerho 07 on  veikkausliigalaisen reservijoukkue, kun SJK pelaa tänä kesänä ylimmällä sarjatasolla.

Mahdolliset putoajat:
Idän tapaan lännestä on haastavaa nostaa esille selkeitä heittopusseja, koska talven treenimittelöt eivät anna täyttä kuvaa joukkueesta. Harjoitusotteluiden perusteella sormi osoittaa tamperelaiseen sarjanousijaan Ilves-Kissoihin. Talven peleistä joukkue on voittanut vain yhden ottelun. Tamperelaiset ovat taipuneet niin paikallisvastustajalle TPV:lle kuin alempisarjalaisille FC Vaajakoskelle 1-2 sekä viime syksynä Kakkosesta pudonneelle porilaiselle Musan Salamalle (MuSa) 2-3. Ilves-Kissojen lisäksi Kristiinankaupungista tuleva Sporting voidaan ainakin pre-seasonin perusteella rankata pohjamutiin, kun se otti treenipelissä Kerho 07:lta käkättimeen peräti 0-7.

Miska Miettinen / @mmiettinen92