Wanha Kaarle -liikkeeseen astuminen Kaarlenkadulla Kalliossa on hämmentävä kokemus: Tavarataivas? Kippohelvetti? Jokainen neliömetri, jopa senttimetri liikkeen 60 neliöstä on hyödynnetty tavaroiden esilleasetteluun. Samalla kun silmäilen häkeltyneenä tavarapaljoutta ikään kuin katseelleni kiinnekohtaa etsien, liikkeen myyjä ja omistaja, brasilialaissyntyinen Francisco Claudio Evangelista mittoo minua – kenties maksukykyäni arvioiden.

Wanha Kaarle. Trombit_kuvia
Francisco Claudio Evangelista

Kun hieman hengähdän ja katseeni tarkentuu, huomaan saapuneeni todelliseen penkojan aarreaittaan. 50-70-luvut ovat käsinkosketeltavasti läsnä liikkeen pöydillä, hyllyillä, seinillä ja jopa katossa. Esineissä ei ole hintalappuja – herttainen myymälässä autteleva rouva myöntää arvioni oikeaksi: hinnat pyörivät antiikin ja kirpputoritavaran välimaastossa. Ja että liikkeen pitäminen on kuitenkin enemmän elämäntapa kuin bisnes. Tavaraa tähän vuonna 2000 perustettuun myymälään hankitaan mm. kuolinpesistä ja huutokaupoista. Francisco arvostaa erityisesti sitä, että City-lehti valitsi Wanhan Kaarlen vuonna 2007 kaupungin parhaaksi Vanhantavarankaupaksi (kunniakirja liikkeen seinällä).

Myös turistit ovat löytäneet liikkeen hyvin. Erityisesti japanilaiset ovat kovin ihastuneita suomalaiseen muotoiluun He tunnistavat esineet ja muotoilijat, valokuvaavat ja tekevät hankintoja. Liikkeen esittely ja kuvia on yllättäen löytynyt mm. japanilaisesta (Modern design from Finland)  ja eteläkorealaisesta muotijulkaisusta. Kun Francisco kuuli, että Wanhaa Kaarlea esiteltiin Finnairin Bluewings-lehdessä, hän laittoi välittömästi liikkeen kiinni ja nouti lehden lentoasemalta.  Ainoat itsemaksetut mainokset ovat kuulemma teipit liikkeen ikkunoissa.

Kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa Wanhaan Kaarleen ja sen persoonalliseen isäntään Franciscoon, omien sanojensa mukaan onnelliseen hulluun. Itseäni jäi mietityttämään Pauligin punainen peltinen kahvipurkki. Uskaltaisinkohan mennä opiskelijabudjetilla tiedustelemaan hintaa ja kenties vääntämään siitä peistä Franciscon kanssa? Jää nähtäväksi!

Wanha Kaarle, Kaarlenkatu 12 B, 00530 Helsinki    wanhakaarle.fi

Teksti ja kuvat: Martta Nerg