Viime kauden lopuksi pudotuspeleistä pudonnut kuopiolainen KalPa lähti päävalmentaja Tommi Miettisen viimeiseen kauteen suurin odotuksin. Kaikkialla muualla paitsi Kallaveden rannoilla menestykseen ei uskottu.

Teksti: Piia Utoslahti, Kuva: Topias Leppänen

KalPa lähti kiekkokauteen altavastaajana. Joukkue oli uudistunut viime kauden jälkeen roimasti. Maalivahti Eero Kilpeläinen lopetti viime kauden jälkeen pitkän ja menestyksekkään uransa. 

Puolustajista isoin menetys oli NHL:ään suunnistanut Kim Nousiainen (Ontario Reign).  Hyökkääjistä eniten kirpaisi Matti Järvisen (HPK) ja Miikka Pitkäsen (Jukurit) lähtö .

Lopettaneen Kilpeläisen tilalle hankittiin Matej Machovsky Sparta Prahasta. Puolustukseen hankittiin ruotsalainen Anton Karlsson (Linköping HC) ja kanadalainen Colby Sissons (HC Vita Hästen).

Hyökkäykseen liittyivät ruotsalainen Max Görtz (Schwenningen Wild Wings) ja kesken kauden mukaan tulleet Jaakko Lantta (IPK), tsekkiläinen Matyas Kantner (BK Mladá Boleslav) ja viime kausiltakin tuttu Kai Kantola (TPS).

 

Jaakko Lantta saapui Kuopioon kesken kauden ja otti ison roolin kuopiolaisten kokoonpanossa. (Kuva: kalpa_hockey instagram)

Tapaus Matej Machovsky

Kaudesta ei luvattu KalPalle helppoa. Vastustajat julkaisivat kilpaa sopimuksia, eikä KalPan nimilistaa, saatika valmennusjohtoa (Tommi MiettinenSami Tervonen) pystytty kehumaan. Kuopiolaiset arvioitiinkin runkosarjassa sijoille 13-14.

KalPa koki jo kauden seitsemännessä ottelussa kovan takaiskun, kun rouhijaosaston Sami Tavernierin kausi päättyi vakavaan loukkaantumiseen. 

Kiekko ei tarttunut tsekkiläisen Machovskyn hanskaan niin hyvin kuin maalivahdilla olisi pitänyt. Hän ei liioin saanut vastuuta niin paljon kuin olisi halunnut.

Nuori Juha Jatkola syrjäytti Machovskyn tarjoamalla KalPalle mahdollisuuden voittaa jokaisessa pelaamassaan ottelussa. Tsekkivahti teki tästä omat johtopäätöksensä, pakkasi tammikuun alussa kamansa ja lähti Kuopiosta.

Tapausta selviteltiin kaksi viikkoa, eikä KalPa antanut maalivahdille lupaa siirtyä toiseen seuraan, ennen kuin olisi saanut purkukorvauksen itse Machovskylta.

Lopulta Machovsky maksoi korvaukset, ja oli vapaa siirtymään toiseen seuraan. Tsekkivahdin tilalle pestattiin kokenut ruotsalainen Robin Rahm. Rahmin tilastot Slovakian liigassa eivät olleet mairittelevia, lisäksi hän oli urallaan kärynnyt dopingista ja kärsinyt kahden vuoden kilpailukiellon.

Rahm paikkasi Jatkolaa kohtuullisesti tämän ollessa poissa, mutta ei ruotsalainenkaan ihmeisiin maalilla pystynyt.

 

Kuinka runkosarja sujui?

Runkosarja KalPan osalta sujui yli odotusten. Kaikki yhteen summattuna KalPa saalisti runkosarjassa 102 pistettä, maalieron ollessa 169-145.

Kuopiolaiset olivat sarjan viidenneksi paras kotijoukkue. Varsinaisella peliajalla KalPa voitti kotona 16 peliä 30 mahdollisesta. Enemmän kotivoittoja varsinaisella peliajalla napsivat vain Pelicans (19), Tappara (18) ja Ilves (17). Pisteitä KalPa saalisti 59, maaliero oli 104-76.

Vieraskentällä kuopiolaiset olivat myös sarjan viidenneksi paras joukkue. Pisteitä 43, maaliero 65-59.

 

Pudotuspelisarja Pelicans-KalPa

Pudotuspeleissä vastaan tuli Pelicans. Sarjasta povattiin tiukkaa, tasaista ja puhuttiin, että sarja menisi seitsemänteen peliin asti. Ja tiukka ja tasainen sarjahan siitä tuli.

Jokainen sarjan peli päättyi varsinaisella peliajalla. Lukemien perusteella KalPa oli edellä sarjan kuudennessa pelissä (5-1) ja seitsemännessä pelissä Pelicans oli parempi, lukemat olivat 4-2.

Kokenut kapteeni Kiiskinen oli playoffeissa tärkeä palanen. (Kuva: kalpa_hockey instagram)

Sarjan käännekohta oli ehdottomasti maalivahti Jatkolan loukkaantuminen sarjan kolmannessa pelissä. Jesper Mattila kaatoi maalineduskahakassa Pelicansin Lars Bryggmanin kuopiolaismaalivahdin päälle ja polvi vääntyi.

Kotietu oli sarjassa valttia, sillä jokainen peli päättyi kotijoukkueen voittoon.

Kausi 2022-2023 päättyi siis KalPan osalta puolivälieriin. Joukkueella  oli tavoitteena mestaruus; mistään muusta ei ammattijoukkueen tarvitse edes haaveilla. Voidaan vaan jossitella, olisiko KalPalla ollut mahdollisuuksia, jos Jatkola ei olisi loukkaantunut kolmannessa puolivälierässä.

Puolivälieriin päättyi myös Tommi Miettisen nelivuotinen aika KalPan peräsimessä. Ensi kaudella KalPaa alkaa luotsata Petri Karjalainen, joka on valmentanut aiemmin KalPan A-nuoria.

Aika näyttää, mihin kuopiolainen jääkiekko menee. Kuopiossa on kylvetty menestyksen siemen, ja yleisö odottaa pudotuspelejä kaudesta toiseen.