Åland United ja HPS kohtasivat viime kesänä Helsingissä. (Kuva: Kansallinen liiga)

Kuopion Palloseura lähtee futiskesään hallitsevana mestarina, kun se päätti viime kautensa seurahistoriansa ensimmäiseen naisten SM-kultaan. Vaikka TiPS ei enää kuopiolaisia kiusaakaan, on useampi joukkue valmis taistelemaan tulevalla kaudella mestaruudesta.

Teksti: Tatu Haglund

Tikkurilan Palloseura joutui luopumaan viime kauden kakkossijan jälkeen sarjapaikastaan taloudellisten syiden takia. Muut joukkueet alkoivat houkutella viime kauden hopeajoukkueen pelaajistoa omiin riveihinsä. Parhaiten tässä onnistuivat ennakkoon kenties HJK ja KuPS. Nähtäväksi jää, mihin leiriin viime kauden hopeamitalistit aiheuttavat positiivisimman vaikutuksen.

Viisi seuraa on ilmoittanut viralliseksi tavoitteekseen joko mestaruuden tai mitalisijan. KuPS, Åland United ja HJK lähtevät ahnaasti hakemaan kirkkainta mitalia.

Kolmikon takana kyttäävät kuitenkin PK-35 Vantaa ja FC Honka, jotka hamuavat takaisin mitalikantaan. Kärkisijoista voidaankin odottaa taisteltavan aina syksyn viimeisille kierroksille asti.

Sarjan kärkipäässä voidaan nähdä tasaista menoa, mutta häntäpään joukkueet erottunevat muista jo varhaisessa vaiheessa. Vaikka puheet sarjan yleisestä tason paranemisesta ovat nostaneet päätään, niin tosiasiassa sarjan hännillä olevat joukkueet ovat kaukana mestarijoukkueiden tasosta. Jumbosijat tullaan ratkaisemaan kaikella todennäköisyydellä sarjanousijoiden ONS Oulun ja NJS:n kesken, joiden pelaajarunko koostuu pääosin nuoriso-osastosta.

 

Sainio ja Westerlund Helmarien mukaan?

 

Käynnissä oleva vuosi on suuri suomalaiselle naisjalkapallolle. Mahdollisesti kaikkien aikojen liigakauden lisäksi kesällä Englannissa pelataan historiassaan neljännet EM-kisat, joissa Suomen naiset ovat mukana.

Suuri osa Helmariryhmästä pelaa ammatikseen ulkomailla muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Essi Sainio (HJK) ja Anna Westerlund (Åland United) ovat kuuluneet maajoukkueen runkopelaajien joukkoon jo vuosia, ja he ovatkin luultavimmin päävalmentaja Anna Signeulin nimeämässä kisaryhmässä mukana.

Tällöin sekä Sainio että Westerlund olisivat EM-lopputurnauksen ajan poissa seurajoukkueittensa riveistä. Molemmat naiset kuuluvat joukkueidensa tärkeimpien pelaajien joukkoon, joten heidän poissaolonsa heinäkuussa Kansallisen liigan otteluista voi vaikuttaa ratkaisevasti jopa siihen, mikä joukkue nostaa mestaruuspokaalia syksyllä kauden päätteeksi.

Essi Sainiolla on vyöllään 52 A-maaottelua. (Kuva: Kansallinen liiga)

 

Kansallinen liiga alkaa lauantaina ja sunnuntaina, kun kaikki joukkueet pääsevät tositoimiin.

26.3. HPS-NJS, KuPS-Ilves, FC Honka-PK-35 Helsinki

27.3. PK-35 Vantaa-ONS Oulu, HJK-Åland United