urjo-14
Noora Karppinen Kuva: Anja Nysten

Pitkälle on tultu siitä, kun Valioliiga, La Liga ja Serie A näkyivät yhdellä ja samalla kanavapaketilla. Viime vuosina urheilun tv-tarjonnasta on tullut yksi epäselvä sekamelska, josta ei selviä rahojaan saati hermojaan menettämättä. 

Joitakin vuosia sitten iltaani viihdyttivät sekä englantilainen että italialainen jalkapallo – vieläpä samalta kanavalta. Formuloita ajettiin aikoinaan kaikkien suomalaisten olohuoneissa suorina lähetyksinä. Kansaa ei jaettu kahtia sen perusteella, selostiko heille jääkiekon MM-välierää Antero Mertaranta vai joku muu.

Monille suomalaisille yksi pääsyy maksukanavien hankintaan lienee alunperin ollut ulkomaalaisten jalkapalloliigojen näkeminen. Jalkapallon arvokisoja, maajoukkueen otteluita ja osan Mestareiden Liigasta näkee toki edelleen maksuttomilta kanavilta- jos nyt ei oteta ns. YLE-veroa huomioon- mutta tällöin pelejä on tarjolla kovin harvakseltaan.

Aiemmin olikin niin, että suurempi jalkapallon ystävä sai Canal+ paketin ostamalla katsoa viikoittain Englannin, Espanjan ja Italian pääsarjoja. Tämä oli vielä täysin kohtuullista: monipuolista jalkapalloa kiinteällä kuukausihinnalla. Syksyllä 2013 nykyinen MVT3Total kuitenkin ilmoitti, ettei se jatka La Ligan ja Seria A:n sopimuksia. Paketin hinta pysyi kutakuinkin samana, mutta tarjonta kutistui Valioliigaan ja Mestareiden Liigaan. Päätös ymmärrettävästi kuumensi jalkapallofanien tunteita.

Jäillä eivät asiat ole paljon paremmin. Kun jääkiekon arvokisat, mukanaan sinivalkoinen ääni, siirtyivät Yleisradiosta MTV3:n puolelle, kansa oli jälleen raivoissaan. Maikkarilla näet keksittiin rajata koko kansan Antero Mertaranta maksulliselle puolelle. Laki vaatii arvokisojen näyttämistä maksuttomasti, mutta kesken kaiken ruudulle valahtavat mainokset tuskin kuuluvat kenenkään mielestä nautinnolliseen jääkiekko-otteluun. Otteluiden aikana tapahtuva mainonta ei ole kiellettyä.

Nämä kaksi suurinta lajia on siis pääosin piilotettu maksukanavien taakse. Asia ei kuitenkaan ole niin, että maksamalla kympin kuussa saisi katsoa mielin määrin ja monipuolisesti jalkapalloa tai kiekkoa. Liigat ja kilpailut on näet nekin jaettu eri kanavapakettien kesken.

Otetaan pieni ajatusleikki, joka perustuu erään maksukanavia tarjoavan yrityksen kanavapaketteihin. Hinnat ovat kaapelitalouteen ja hyvin suuntaa antavia, eikä niissä ole huomioitu mahdollisia tarjouksia. Todellinen jääkiekkofani haluaa nähdä televisiostaan sekä SM-liigan, NHL:n että Leijonakiekon. 4Pro:n ja Viasatin yhteispaketilla (39.90€/kk) saa kotoisen Liigan ja NHL:n. MM-kisoja varten tarvitaan  MTV Total-paketti (19.95€/kk). Kuukausihinta koko komeudelle on piirun vajaa kuusikymppiä.

Jalkapalloihminen saa edellä mainituilla kaiken muun paitsi Bundesliigan. Jos mielii Saksan kentille, MTV Total-paketin yhteyteen täytyy ostaa lisäkanavia, jotta saa kaikki neljä Eurosportin kanavaa käyttöönsä. Tällöin hinta nousee 34.95 euroon kuukautta kohden. Kattavan jalkapallopaketin loppusumma on pyöreät 75€/kk. Oletetaan vielä, että Suomen maaottelut ja arvokisat katsotaan YLE:n kanavilta. Yleisradiota ylläpidetään veroilla, joita maksavat kaikki huolimatta siitä, katsooko henkilö urheilua tai maksaako hän siitä jo maksukanaville.

Kun tv-urheilu siirtyy yhä enemmän maksullisten kanavien taakse, yhä harvemmalla on edes taloudellisia mahdollisuuksia nauttia siitä. Fanaatikot varmasti löytävät keinonsa, mutta on myös heitä, jotka mielellään nauttisivat urheilusta, mutta siitä on tullut liian kallista.

Toisaalta nuoret urheilijat eivät pysty seuraamaan idoleitaan kentällä tai kaukalossa ja oppimaan heiltä. Tämä ei varmasti tee hyvää fanikulttuurille, joka osaltaan innostaa lapsia lajien pariin. Ikävää on myös se, että suomalaisittain perinteisiä lajeja kuten hiihtoa, mäkihyppyä ja formuloita voi ilmaiskanavilla seurata vain rajoitetusti. Ne ovat historiassa yhdistäneet suomalaisia. Onko nyt käymässä niin, että ne vauhdittavat ihmisten eriarvoistumista?

Jalkapallon osalta YLE:n Mestareiden Liigan lähetykset ovat olleet pelastus. Ne ova tarjonneet jalkapalloa säännöllisesti ja monipuolisesti niille, joille euroopan huippuliigat ovat vain haave. Yhtiö kuitenkin ilmoitti lopettavansa lähetykset käynnissä olevan kauden jälkeen. Nähtäväksi jää, minne tähdet tällä kertaa karkaavat.

Teksti: Noora Karppinen

Kuva: Anja Nysten