Kokosin 2010-luvun NHL pelaajista unelma kokoonpanon muutamalla säännöllä.

Joukkueiden kokoaminen on hauskaa. Pohtia kuka sopisi kenenkin ketjuun, miten kätisyydet pelaisivat, selviääkö rosteri yhdestäkään harjoituksesta, jos Drew Doughty ja Matthew Tkachuk ovat samassa joukkueessa? Mahdollisuudet ovat lähes loputtomat.

 

Katsoessani vanhoja pudotuspelejä viihdyttääkseni itseäni karanteenissa innostuin kehittämään unelma kokoonpanon muutamalla vivahteella: 

  1. Joukkueessa on 12 hyökkääjää, 6 puolustajaa sekä 2 maalivahtia.

 

  1. Pelipaikat ovat listassa suhteellisia. Keskushyökkääjä voi pelata myös laidassa ja laitahyökkääjät pystyvät vaihtamaan puolia. Hyökkäys ja puolustus eivät kuitenkaan sekoitu.

 

  1. Vain yksi pelaaja per joukkue. Eli hyökkäyskalustoa ei voi vahvistaa sekä Sidney Crosby ja Jevgeni Malkin.

 

  1. Arvioin pelaajat heidän huippunsa perusteella. Jaromir Jagrin parhaat päivät koettiin ysärillä joten häntä en joukkueeseen kelpuuttanut. Tämä palaa myös edelliseen pointtiin, sillä jos Erik Karlsson oli parhaimmillaan 2015 niin hän pelasi Ottawassa, ei San Josessa.

 

  1. Peli vuosia tulee olla vyön alla vähintään 3. Elias Pettersson herättää lupauksia mutta otanta on allekirjoittaneelle liian pieni.

 

Poikkeavat mielipiteet voi ohjata Twitterissä käyttäjälle @Damtpundras. Eiköhän aloiteta.

1.Ketju

KH: Keskushyökkääjä, LH: Laitahyökkääjä, P: Puolustaja, MV: Maalivahti

KH: Sidney Crosby, PIT

Sidney Crosby kasvoi 2010-luvulla yhdeksi kaikkien aikojen jääkiekkoilijaksi. Hän aloitti vuosikymmenen voittamalla Kanadalle Olympiakullan Vancouverissa jatkoajalla. Loput vuosista menivät palkintokaapin täyttämiseen: 2 mestaruutta, 7 henkilökohtaista palkintoa sekä toiseksi eniten pisteitä menneellä vuosikymmenellä. Pelinrakentajana tunnettu kanadalainen on viime vuosina kunnostautunut myös maalinteossa. Koko maailma kammoaa sitä päivää kun Crosby päättää ripustaa luistimensa naulaan.

LH: Patrick Kane CHI

Kaikkien aikojen amerikkalais jääkiekkoilija? Kane on ehkä maailman säväyttävin taitokone. Hän pystyy luomaan paikkoja itselleen sekä muille lähes tyhjästä. Mestaruuksia Kanelle kertyi vuosikymmenellä 3. Kane oli myös 2010-luvun paras pistemies. Jään ulkopuolisista ongelmista huolimatta Kane on lajin ehdotonta eliittiä ja yksi ainoista valo pilkuista kyykkäävässä Chicagon joukkueessa. 

LH: Jamie Benn DAL

Voimahyökkääjien kuolevaa lajia edustava Benn oli parhaina päivinään pelote jään molemmissa päissä. Pistepörssin vuonna 2015 voittanut kanadalainen on toiminut Dallas Starsin kapteenina vuodesta 2013 asti. Benn tuo rakentamaani ketjuun fyysistä voimaa sekä ruuhkaa maalin eteen. Vauhdilla Benniä ei ole koskaan pilattu, mutta näiden kavereiden vierellä se ei haittaa.

P: Erik Karlsson OTT

Aikamme lahjakkain kiekollinen puolustaja. Karlsson oli keskinkertaisen Senators-joukkueen kulmakivi vuosia. Ainoa puolustaja kuka pystyi luomaan peliä kaikilla tavoilla, myös niillä jota ei pysty edes kuvittelemaan. Ruotsalaisen uraa ovat varjostaneet loukkaantumiset mikä näkyy nykypäivän peliesityksissä. Parhaimpina päivinään Karlsson oli kuitenkin yksi kaikkien aikojen puolustajista.

P: Shea Weber NSH

Kun Weberin kohdalla puhutaan kauheasta kanuunasta tarkoitetaan sillä Weberin lämäriä. Tämä pommi on mennyt kaukalon läpi, hajottanut pleksejä sekä mennyt ohi maalivahdin lukemattomia kertoja. Weber oli Nashvillen kulmakivi vuosia ennen kuin ikä sekä loukkaantumiset ottivat miehen kiinni. Ei pidä kuitenkaan unohtaa sitä pelaajaa mikä Weber oli. 

 

2.Ketju

KH: Joe Thornton SJS

Jumbo-Joe on kaikkien aikojen pelinrakentaja. En oikeastaan tiedä mitä muuta hänestä voi sanoa. Tuntuu kuin miehen päässä raksuttaisi supertietokone jonka avulla hän näkee jokaisen asian 10 sekuntia ennen sen tapahtumista. Tämä on pitänyt Thorntonin liigassa jo yli 20 vuotta. On helppoa asettaa hänet Ovetškinin vierelle.

LH: Aleksandr Ovetškin WAS

Kuulen jo järkytyksen kaikilta juttua lukevilta. Ei, Jamie Benn ei ole parempi pelaaja kuin Ovetškin. Halusin antaa joukkueessani ‘’Ovielle’’ enemmän vapauksia, mitä nämä ketjukaverit tuovat. Kaikkien aikojen paras maalintekijä kaipaa rinnalleen myös kaikkien aikojen syöttäjän. No nyt hänellä on niitä kaksi. Mestaruutta kokonaisen vuoden juhlinut Ovetškin paukutti uskomattomat 437 maalia viime vuosikymmenellä. Se on 89 enemmän kuin seuraavalla. Aleksanteri suuri totta tosiaan.

LH: Pavel Datsjuk DET

Paras kiekonkäsittelijä koskaan. Datsjuk ansaitsi ‘’taikuri’’ lempinimensä uskomattomilla liikkeillään, eleettömillä syötöillään sekä uskomattomalla pelinluvullaan. Hänestä nousi nopeasti Detroitin tärkein pelaaja ja hänen päätöksensä siirtyä Venäjälle mursi jokaisen NHL-fanin sydämen. Datsjuk oli myös puolustuspäähän korvaamaton. Vaikka pistemäärät laskivat uran edetessä ei peliäly koskaan kadonnut.

P: Drew Doughty LAK

Doughty on ehkä vuosikymmenen kokonaisvaltaisin puolustaja: vikkelä, vahva, osaa tasapainottaa hyökkäyksen sekä puolustuksen ja on erittäin kilpailukykyinen. Toi enkelten kaupunkiin seuran ensimmäisen mestaruuden ja lisäsi myöhemmin vielä yhden viirin Staples Centerin kattoon. Doughty pokasi myös Norris-palkinnon liigan parhaana puolustajana. 

P: Keith Yandle ARI

Ehkä vuosikymmenen aliarvostetuin puolustaja. Yandle johdatti Coyotesin konferenssi finaaleihin vuonna 2012 ja toimi joukkueensa tärkeimpänä palasena vuosia. Hän pystyy lähes yksin pyörittämään joukkueensa hyökkäyspeliä, varsinkin ylivoimalla. Puolustussuuntaan Yandle on myös vastuullinen. Yandlella on 3 eniten pisteitä puolustajista viime vuosikymmenellä ja on edelleenkin tasainen suorittaja.

 

3.Ketju:

KH: Patrice Bergeron BOS

Täydellinen kahden suunnan pelaaja. Bergeron tekee työnsä jäällä jopa niin hyvin että joskus hän jää huomaamatta. Koko uransa Bruinsia edustanut sentteri voitti viime vuosikymmenellä Selke-palkinnon parhaana puolustavana hyökkääjänä neljästi. Jos etsit nuorelle jääkiekkoilijalle esikuvaa, jonka pelityylistä ottaa mallia on Bergeron luultavasti parhain mahdollinen valinta.

LH: Steven Stamkos TBL

Tampa Bayn kapteeni kävi läpi vaikean vuosikymmenen. Loukkaantumiset varjostivat Stamkosia monta vuotta ja hän joutui kehittämään pelinsä uudelle tasolle. Kanadalainen omaa edelleenkin uskomattoman rannelaukauksen mutta rooli on muuttunut kokonaisvaltaisempaan suuntaan. Mestaruus Stamkosilta vielä puuttuu, mutta eväät johtaa Lighting päätyyn asti on olemassa.

LH: John Tavares NYI

Tavares oli yhden miehen armeija Islandersissa. Hänen suorituksensa olivat järkkymättömiä kaudesta toiseen ja se tuotti tulosta. Hän voitti pudotuspelisarjan Florida Panthersiä vastaan ja johdatti Islandersin ensimmäiseen pudotuspelisarja voittoon sitten vuoden 1993. Hänen päätöksestään vaihtaa maisemaa voidaan olla montaa mieltä mutta faktat ovat pysyviä. Viidenneksi eniten pisteitä viime vuosikymmenellä on ehkä painavin näistä.

P: Ryan Suter MIN

Jääkiekon osavaltion suurin tähti. Suter liittyi Wildin organisaatioon kesällä 2012 järjettömällä sopimuksella, mutta on toistaiseksi lunastanut omalta osaltaan joka sentin. Hän osoitti pystyvänsä johtamaan puolustusta lähtiessään Nashvillestä Shea Webberin siiven alta. Suter ei ole maailman säväyttävin pelaaja, mutta hänen ei tarvitsekaan. Minnesotan parhaat päivät ovat jo nähty mutta Suter on edelleen pelipaikkansa eliittiä.

P: Alex Pietrangelo STL

Tuore mestari on yksi minun suosikeistani. Hieman hyökkäsyvoittoisempi kuin pakkiparinsa, Pietrangelon pelinluku on vertaansa vailla. Pystyi johtamaan joukkueensa vaikean alkukauden jälkeen mestaruuteen asti. Pietrangelon puolustuspelaaminen varsinkin nopeissa hyökkäyksissä on lumoavaa katseltavaa. Harvoin näkee pelaajan voittavan kanadalaista kaksinkamppailussa.

 

4.Ketju:

KH: Connor McDavid EDM

Mahdollisesti fyysisesti lahjakkain pelaaja kautta aikain. McDavid on uskomaton luistelija, pelinrakentaja ja mahdollisesti jo nyt koko liigan paras pelaaja. Hänet varattiin liigaan vuonna 2015 ja oli silti viime vuosikymmenen pisteissä sijalla 43. Alkanut vuosikymmen tulee kiistatta olemaan nuoren kanadalaisen, mutta kuinka suurella marginaalilla? Vain aika näyttää. 

LH: Nathan MacKinnon COL

Uskomattoman tulokas kautensa jälkeen MacKinnon näytti hiipuvan. Muutama vuosi myöhemmin puhutaan yhdestä liigan parhaasta pelaajasta. MacKinnon on kokonaisvaltainen hyökkääjä, joka pystyy nostamaan ketjunsa tasoa huomattavasti. Coloradon mahdollisuudet menestykseen lepäävät Mackinnon harteilla. 

LH: Claude Giroux PHI

Philadelphian kiistaton tähti. Parhaimpina päivinään Giroux oli liigan paras pelaaja ja kellään ei ollut siihen mitään sanomista. Muodosti tehokkaan tutkaparin Jakub Voracekin kanssa. Vaikka valtikka onkin joukkueen sisällä siirtynyt seuraavalle kaartille, on syytä muistaa että se oli nimenomaa Giroux, joka auttoi joukkuettaan läpi 2010-luvun.

Maalivahdit:

MV1: Henrik Lundqvist

‘’Kuningas’’ oli koko liigan tasaisin veräjänvartija lähes koko vuosikymmenen. Maddisonin kirkkaat valot eivät koskaan ruotsalaista häikäisseet ja suoritukset heijastivat sitä. Mestaruus Lundqvistiltä edelleen uupuu, mutta se ei johdu hänen suorituksestaan. Yksi kaikkien aikojen maalivahdeista eikä siitä ole kysymystäkään

MV2: Carey Price

Montrealissa pelaa loistava maalivahti ja vesi on märkää. Price on ainut maalivahti 2010-luvulla joka voitti Hart-trophyn vuoden parhaana pelaajana. Ikävät loukkaantumiset katkaisivat Pricen uskomattoman pelaamisen hetkeksi, mutta nyt kanadalainen on palannut tasolleen. Mestaruus on kaukainen haave, mutta Pricelle on varmasti varattu paikka jääkiekon hall of famessa.

Phew, joukkue on valmis. Työ valita joukkueen sisältä pelaajia oli paljon vaikeampi kuin oletin. Listaan ei mahtunut muun muassa Duncan Keith, Zdeno Chara, Jonathan Toews, Anze Kopitar ja monia muita. Mutta ei kaiken pidäkään olla helppoa. Mennyt vuosikymmen oli uskomaton. Vaikka 2020-luku on alkanut heikosti, voi se silti jättää jälkensä yhtenä kaikkien aikojen parhaana.

Nooa Ruuth